![]() |
|
Pomocy Fokus 1999 1,6 zetec - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Pomocy Fokus 1999 1,6 zetec (/showthread.php?tid=3603) |
Pomocy Fokus 1999 1,6 zetec - cleanpark - 2010-06-11 Stadardowy serwis po 2 latach. Zapinamy manometry Cisnienie na wysokim 13 na niskim ok 2,5 temp zewn 28st C z kratek 15 stopni obroty silinika jałowe. Przebijamy, odzyskane 200gr próżnia 25 minut nabite 750. Z kratek 6 stopni cisnienia HP 15-15,5 LP ok 2. Klient odjeżdża szczęśliwy. Wraca na drugi dzień że nie chłodzi, sprężarka działa, zimna brak. Wyciek z chłodnicy. Odzysk 350 gr wymiana chłodnicy, próżnia, nabicie i kibel. Na jałowym 18 stopni z kratek Hp 10 LP 5,5 i zagadka Na 1500 obrotów HP 15 LP 2,5 i z kratek 13 stopni??? Macie jakiś pomysł????? Temat pilny klient wisi mi na głowie i ma ciśnienie Pomocy Fokus 1999 1,6 zetec - WW30 - 2010-06-11 Może i nie zam sie za wiele, ale mi sie wydaje że zawór rozpreżny uszkodzony choć mogę sie mylić. Pozdrawiam Pomocy Fokus 1999 1,6 zetec - max - 2010-06-11 A układ nie jest przepełniony olejem. Ile dawkowałeś czego? A może warto było wymienić osuszacz razem z skraplaczem... Pomocy Fokus 1999 1,6 zetec - radekklimat - 2010-06-12 I przeczyscic dysze rozprezna bo tam nie ma zaworu. Pomocy Fokus 1999 1,6 zetec - Shitashii - 2010-06-12 Co to jest chłodnica w klimatyzacji????????????????????? :mad: Pieprzą banialuki nie wiedząc jak co się nazywa. Może zrób próbę szczelności, co? Jeśli ściągasz 350g z nabitych 700, to chyba wyraźnie jest nieszczelność. A druga moja uwaga, to podejrzewam, że w tych butlach z freonem w automatach to połowę objętoci zajmuje powietrze. Pomocy Fokus 1999 1,6 zetec - cleanpark - 2010-06-12 Dziękuję wszystkim za dobre rady. Po 20 minutach pracy układ się ustabilizował i moje pytanie dlaczego?????? Nieszczelnośc nie była duża, o czym świadczy obecność gazu w układzie przed pierwszym nabiciem. Oleju za pierwszą obsługą 10 ml, za drugim razem po wymianie skraplacza (mój purystyczny Shitashii ![]() ![]() ) 25ml. Chętnie bym wymienił osuszkę, ale jak zawsze klient płakał że brak kasy i było robione na jego odpowiedzialność bez wymiany osuszki o czym oczywiście później nie pamiętał....... Kolejny raz nauczka albo wszystko albo nic i pogonić klienta....
Pomocy Fokus 1999 1,6 zetec - Shitashii - 2010-06-12 Hm... Może się uniosłem, ale przynajmniej widać, że trafiło na fachowca, a nie jakiegoś...
Pomocy Fokus 1999 1,6 zetec - cleanpark - 2010-06-12 ja tez się troszkę uniosłem, ale jak się równocześnie robi mechanike i rozmawia z setkami klientów to zostają głupie przyzwyczajenia. Jak im powiem że mają skraplacz do wymiany to mam tydzień tłumaczenia co to a jak powiem chłodnica klimy to odrazu łąpią ![]() ![]() a wracając do mojego pytania masz pomysł dlaczego tak się stało??????
Pomocy Fokus 1999 1,6 zetec - Shitashii - 2010-06-12 Ja zauważyłem, że nieraz wystarczy wymienić czynnik chłodniczy na nowy. Ale nowy to oznacza zupełnie nowy, a nie z butli do której się ściąga. Na chłodniach też to pomagało. Podejrzewam więc, że wilgoć miesza w układzie. Wczoraj robiłem Zafirę i też na początku miał wysoką temp. nawiewu - nawet 20*C, a parametry to Lp 2 bary, HP 12-15bar. To wszystko ze względu na niemiłośierne nagrzanie się samochodu na słońcu. Później temperatura nawiewu spadła do ok 12*C i schodziła niżej. Tak bywa, bo jeśli schładza 45*C do 20 to i tak jest nieźle, a później jak masz w aucie np 28*C i wychłodzone kanały to nawiew udaje się zejść niżej. Tak to tłumaczę
|