Forum Klimatyzacja
nie mogę dobić - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: nie mogę dobić (/showthread.php?tid=3673)

nie mogę dobić - zyga3011 - 2010-06-19

Witam mam pytanie co do klimy LG nie mogę dobić czynnika R410 chociaż jest na pracy 2 bary jak dobijam do 5barów to sprężarka się wyłącza a wentylator pracuje czekałem czy się załączy ale nie bardzo chciał więc ściągnąłem trochę czynnika tak jak było do 2 barów mniej więcej i zaczął pracować zawór się lodzi ale pracuje, czy może być niedrożny układ? a może zagięta rurka? z góry dzięki za jakąś podpowiedź.

cała instalacja ma tylko 2,5m więc dużo do sprawdzenia nie ma klima ma podobno rok od założenia i tak myślę że nie instalacja była nieszczelna bo nie znalazłem nieszczelności tylko ci co montowali coś sknocili i zostawili na takim ciśnieniu żeby klima pracowała, a i jeszcze coś dziwnego jak mierzę pirometrem temperaturę na wylocie z klimy to po prawej pokazuje mi 15 stopni a po lewej 23 stopnie

nie mogę dobić - barbie - 2010-06-19

zapchany filtr .czy klimatyzator jest 1 fazowy czy 3 fazowy ? .

1 fazowy jakieś 3,5kw

nie mogę dobić - barbie - 2010-06-19

to musi być problem filtra na rurce tłocznej wewnątrz jednostki zewnętrznej .sprawdź czy zawory są odkręcone .przeprowadź test pracy na grzaniu,może być problem z zaworem czterodrogowym .

zawory sprawdzałem otwarte dzięki za pomoc sprawdze filtr i zawór czterodrogowy

nie mogę dobić - zyga3011 - 2010-06-20

Banita napisał(a):Zgadzam się z teorią barbie i sugeruję nieszczelność i zawilgocenie układu.Wymień filtr i czynnik.Na 410-a przy 2 barach napewno użytkownik reklamował by usługę z powodu braku wydajności wcześniej do montujących.

Jak wcześniej już wspomniałem nie ma nieszczelności bo sprawdzałem a co tego czy klient by reklamował to raczej nie bardzo ich to interesowało bo to w biurze na hali więc pracownicy nawet jak ja przyjechałem i pytałem czy chłodził to nie potrafili mi powiedzieć więc skłaniam się do tego że od początku tak pracował.

nie mogę dobić - kondzio85 - 2010-06-20

Zwróć uwagę czy przed zatrzymaniem sprężarka się grzeje i zwalnia. Podejrzewam zapchaną kapilarę lub zawór kierunkowy jeśli klima posiada grzanie. Sprawdź pobór prądu sprężarki. Jak się grzeje lub prąd przekracza nominalny to:
Jeżeli masz sprzęt to wywal gaz, wylutuj kapilarę i ją przedmuchaj azotem. Na stronie tłocznej sprężarki wlutuj sobie zaworek serwisowy do kontroli ciśnień. Dla pewności wrzuć filtr odwadniający w układ, napełnij freonem i sprawdź ciśnienia przed i za sprężarką.

nie mogę dobić - zyga3011 - 2010-06-21

Dzięki za wszystkie podpowiedzi ale kendzio85 ma chyba rację z tą kapilarą bo zgadzają się zachowania sprężarki jeszcze raz dzięki za wszystkie podpowiedzi.