Forum Klimatyzacja
Szroniejące rurki trochę. - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Szroniejące rurki trochę. (/showthread.php?tid=3680)

Szroniejące rurki trochę. - Fujitsu Szczecin - 2010-06-21

Witam

A czemu to się tak oszroniło?

[Obrazek: 53d3d8b6f40537e1.jpg]

Ooo i tak też się szroni.

[Obrazek: 324447ffef8e57f3.jpg]

Tylko mądre odpowiedzi proszę Big Grin

Pozdrawiam

Szroniejące rurki trochę. - monterod2002 - 2010-06-21

Tak głupio spytam ciśnienie sprawdziłeś a jeżeli tak to jak Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin
A czy ten klimatyzator nie chłodzi czasem boiska ???
pozdrowionka

Szroniejące rurki trochę. - Fujitsu Szczecin - 2010-06-21

monterod2002 napisał(a):Tak głupio spytam ciśnienie sprawdziłeś a jeżeli tak to jak Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin
A czy ten klimatyzator nie chłodzi czasem boiska ???
pozdrowionka
Witam

No widzisz przecież że nie mogłem dostać się do zaworu, wziąłem tylko drabinę, śrubokręt i manometr. Zapomniałem o młotku i przecinaku Big Grin

Pozdrawiam

Szroniejące rurki trochę. - elektromechanik - 2010-06-21

A tak wentylatorek ( turbinka ) nawiewu to się > co nieco < kręci????? Wink

Lub jednostka wewnętrzna w ogóle nie zakurzona?????? Rolleyes

Szroniejące rurki trochę. - JB220765 - 2010-06-21

Witam
A te lody to śmietankowe czy waniliowe??Big Grin
pozdrawiam

Szroniejące rurki trochę. - barbie - 2010-06-21

żaluzja nie była otwarta ? .

Szroniejące rurki trochę. - JB220765 - 2010-06-21

Witam
Podobny parownik widziałem kiedyś ale nie musiałem podnosić klapy bo sama odpadła na podłogę . Mogło być mało czynnika w pewnych warunkach otoczenia tym bardziej , uszkodzony wentylator albo nie wiem co jeszcze.... "u mnie były filtry na deche " zero przepływu....Nie wierzyłem ale po umyciu i odmrożeniu naprawdę ruszyło. Klimatyzator był dobrej firmy na eF.. .
Pozdrawiam

Szroniejące rurki trochę. - Fujitsu Szczecin - 2010-06-23

Witam

Jak już lód pościł, to co się domyślacie- czteroletni brud. Na skraplaczu kożuch, filtr na jednostce zabity. Po wyczyszczeniu okazało się również że parametry chłodnicze są do kitu. Urządzenie na R407C nie myśląc długo wymieniłem czynnik i wszystko wróciło do normy. Zauważyłem jeszcze że urządzenie nie ma zestawu do pracy całorocznej a pracuje w małym serwerze. Dziwi mnie że firmy nie dbają o swoje dane oraz drogi sprzęt.

Pozdrawiam

Szroniejące rurki trochę. - JB220765 - 2010-06-23

Witam
Minimum dwa przeglądy w roku =400 pln . Razy cztery lata = 1600 pln . Kwestia ceny ile ich to kosztowało obecnie . W serwerowniach niektórych instytucji od lat montowane są dwa klimatyzatory ale i tak to różnie bywa z serwisem...albo zamówią albo i nie.. Dopóki pracują to i owszem . Informatycy obojętnie czy na etacie , czy na zlecenie zanim przejdą procedurę zamówienia na konserwację to faktycznie może minąć te cztery lata .
Zastanawia mnie dlaczego wymieniłeś czynnik chłodniczy jak układ był szczelny . Bez regulatora ciśnienia skraplania i grzałki najbardziej dostaje olej i co za tym idzie sprężarka , aczkolwiek z tym 407 to różnie bywa .
Pozdrawiam
Pozdrawiam

Szroniejące rurki trochę. - Fujitsu Szczecin - 2010-06-23

Witam

Wiecie co nie ma się o czym rozpisywać. Czynnik był ale parametry mi nie pasowały. Było na minusie a że R407C się nie ,,dobija'' a tylko kilogram wchodzi więc dla świętego spokoju napełniłem nowym. Historii urządzenia nie znam ponoć ktoś zaglądał. Czy był rozwarstwiony- może, ciężko ustalić.

Pozdrawiam