Forum Klimatyzacja
Praca jednostki zewnętrznej - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Praca jednostki zewnętrznej (/showthread.php?tid=3697)

Praca jednostki zewnętrznej - Timd211 - 2010-06-22

Witam,

Serwis zainstalował wczoraj u mnie klimatyzację Elta EK-09SHKO.
Zauważyłem jednak w nocy dość dziwną pracę jednostki zewnętrznej,
tak jakby zbytnio wibrowała lub coś ocierało się w środku. Nagrałem
odgłos pracy, tutaj dostępny:

http://w501.wrzuta.pl/audio/7XvJdsGb7m8/jedn

Na początku hałas jest dość spory, słychać dziwne odgłosy.
Po kilku minutach pracy sytuacja w miarę stabilizuje się, ale dalej słychać
te odgłosy. Czy to normalna praca jednostki, czy też coś jest nie tak?
W rzeczywistości odgłosy wibracji i brzęczenia słychać nieco głośniej...

Proszę o rady i dziękuję.

Praca jednostki zewnętrznej - bartekyogico - 2010-06-23

Nie jest to normalna praca chyba ociera wiatrak o obudowe. Wolaj majstrow co montowali niech zajrza do zewnetrznej a przy okazji zjawisko to nie wystepowalo od razu po uruchomieniu? Niestety Elta nie slynie z kontroli jakosci wyrobow gotowych... Pozdrawiam.

Praca jednostki zewnętrznej - byniom - 2010-06-23

Może drżeć obudowa gdy np. prężą rurki. Jeżeli takie coś się dziej to oczywiście serwis trzeba wołać a le można też samemeu sprawdzić czy głosy ustają np. po naciśnięciu obudowy w jakimś miejscu. Ostatnio miałem podobny przypadek bo prężyły rurki i całość dostawała wibracji , wystarczyło że trochę ruszyłem rurkami i problem zniknoł co oczywiście nie musi występować u kolegi. Najpewniej jest wezwać serwis i niech oni sprawdzają.

Praca jednostki zewnętrznej - Timd211 - 2010-06-23

Dziękuję za odpowiedzi i rady Smile .
Spróbuję nacisnąć obudowę w paru miejscach i zobaczę, czy daje to jakiś rezultat.
Serwis oczywiście poinformuję o tym w dniu dzisiejszym.

Dodam, że taka praca klimatyzatora objawia się tylko w trybie ogrzewania, gdy musi
znacząco ogrzać powietrze. Przy drobnych różnicach temp. nie. Na chłodzeniu też nie ma tego
problemu nawet przy dużych różnicach temperatur.

Przyciśnięcie jednostki zewnętrznej od góry powoduje znaczne ograniczenie dziwnych
odgłosów i wtedy jednostka pracuje raczej normalnie... gdy puszczę to znów wibruje
i dochodzą dość dziwne dźwięki.

Praca jednostki zewnętrznej - byniom - 2010-06-23

Możliwe że za bardzo dokręcili jednostkę do uchwytu i przenosi drgania lub sama obudowa też ma gdzieś mniej dokręcone śrubki zobacz też czy na tych rurkach nie pręży.

To raczej nie rurki, bynajmniej nie wydaje mi się. Serwis przyjedzie o 18.
Aczkolwiek to jak zainstalowali rurki i przewody w okół jednostki zewnętrznej to po prostu tragicznie wygląda
(bo nie można było ich skrócić). Zamiast schować to za jednostką, owinęli w okół ściany.

Praca jednostki zewnętrznej - Fujitsu Szczecin - 2010-06-23

Witam

Ja przy jednostkach zewnętrznych Fujitsu mam zawsze problem chodzi czy nie chodzi jeżeli jest powyżej 2 metrów. To co zawsze mówię że jakość wychodzi w eksploatacji i tryska czar tanio kupiłem.

Pozdrawiam

stefanbud napisał(a):Witam

Ja przy jednostkach zewnętrznych Fujitsu mam zawsze problem chodzi czy nie chodzi jeżeli jest powyżej 2 metrów. To co zawsze mówię że jakość wychodzi w eksploatacji i tryska czar tanio kupiłem.

Pozdrawiam
To raczej wszystkie inwertery tak maja nawet elty a ten model to on-off dedykowany do samodzielnego montazu cokolwiek producent chcialk przez to powiedziec. I moze dla tego "rurek nie mozna skracac"?

Witam

Montuje też jednostki On-Off Fujitsu, są ciche i nie brzęczą. Ażeby obcinać rurki to trzeba mieć obcinak. A jak nie masz to zawijasz z tyłu. W instrukcji do montażu tego badziewia oprócz wiertarki potrzebujesz klucz nastawny i zapałkę do próżnowania układu. Takie jest założenie producenta. Ma firmy takie jak my w dupie wiec myślę że możemy tez to olać.

Pozdrawiam

Stefan zauwazylem taka prawidlowosc ze tani syf montuja firmy krzak albo pan Henio zlota raczka a jak cos nie pojdzie to na forum albo beczenie do telefonow! Masz racje ze w dupie! Pozdrawiam.

Serwis właśnie pojechał, bo przyjechali z drobnym opóźnieniem.
Popatrzeli 15 minut, w końcu posprawdzali elementy i okazało się dokładnie
tak jak napisał @byniom. Prężą rurki, i dlatego cała jednostka dostaje
od nich wibracji i głośno pracuje. Zalecili włożenie między jednostkę a rurki 2-3 cm
gumy lub podobnego materiału oddzielającego.

Witam

Dobre Big Grin

Pozdrawiam

Praca jednostki zewnętrznej - JB220765 - 2010-06-23

Witam
Generalnie zgadzam się z oceną Stefana ale nie unikniemy samodzielnych montaży klimatyzatorów przez klientów supermarketowych . Raz , że jest ich promil a dwa to jest o czym pogadać . A za prąd nie my płacimy .
Pozdrawiam