Forum Klimatyzacja
Czynnik chłodniczy R22 - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Czynnik chłodniczy R22 (/showthread.php?tid=3710)

Czynnik chłodniczy R22 - jackie - 2010-06-26

Witam wszystkich,
zwracam się do kolegów z pytaniem: jakie powinny być prawidłowe parametry pracy klimatyzatora opartego na tym czynniku. Nie zajmuję się klimatyzatorami na R22, ale klient zlecił serwis ( odgrzybianie, pomiary parametrów pracy itp) klimatyzatorów i wśród nich są właśnie dwa na ten czynnik. Pozostałe to na R407 i R410 - te nie stanowią problemu, ponieważ początki działalności mojej przygody z klimatyzacją zaczęły się od 407 i 410'tki. Będę Wam wdzięczny za zainteresowanie moim postem.
Pozdrawiam serdecznie
Jackie

Czynnik chłodniczy R22 - byniom - 2010-06-26

Nie mówię tego po złości tylkko po to żebyś się nauczył. Skoro 407 i 410 wiesz jakie sa parametry to dlaczego tego nie przełożysz na r22 ?. Temperatura odparowania powinna byc taka sama dla wszystkich czynników resztę przelicz sam.

Czynnik chłodniczy R22 - Fujitsu Szczecin - 2010-06-26

jackie napisał(a):Witam wszystkich,
zwracam się do kolegów z pytaniem: jakie powinny być prawidłowe parametry pracy klimatyzatora opartego na tym czynniku. Nie zajmuję się klimatyzatorami na R22, ale klient zlecił serwis ( odgrzybianie, pomiary parametrów pracy itp) klimatyzatorów i wśród nich są właśnie dwa na ten czynnik. Pozostałe to na R407 i R410 - te nie stanowią problemu, ponieważ początki działalności mojej przygody z klimatyzacją zaczęły się od 407 i 410'tki. Będę Wam wdzięczny za zainteresowanie moim postem.
Pozdrawiam serdecznie
Jackie
Witam

Jackie, takie same jak dla wymienionych. Superheat 6-8K.

Pozdrawiam

Czynnik chłodniczy R22 - Fujitsu Szczecin - 2010-06-27

Witam

Sorki Jackie za moją poprzednią podpowiedź, ustaw na 3A prądu pobieranego. Będzie bezpiecznej dla sprężarki. A najlepiej poszukaj w okolicy takiego samego urządzenia dobrze działającego i porównaj.

Pozdrawiam

Czynnik chłodniczy R22 - jackie - 2010-06-27

Witam ponownie,
dziękuję za podpowiedzi. Pozwólcie jednak na kilka przemyśleń, otóż:

- "byniom" uczono mnie, że dla 407 i 410 te parametry nie są dokładnie takie same, dla najwydajniejszej pracy klimatyzatora. Widocznie są różne szkoły, szczególnie przełożone na praktykę... Dlatego właśnie było moje pytanie o R22. Dzięki jednak za wskazówki.

-"seniorbiovital" nie używam internetu w telefonie, nie rozwiązuję problemów na bieżąco ze strachem w oczach u klienta, czekając na takie błyskotliwe posty jak kolegi na forum w dodatku z błędem ortograficznym... Wręcz przeciwnie, jestem otwarty na świat, czytam wyciągam wnioski i nie wstydzę się zapytać jeżeli mam wątpliwości. Dzięki fachowcom co wszystko wiedzą mam sporo pracy i kolekcjonuję zdjęcia spartaczonej roboty przez firmy którym wydaje się, że "zjadły zęby" na swoim fachu...

-"stefanbud" Grzegorz jak zawsze sypie konkretami - jednak wydaje mi się, że jeżeli z manometrów wynika, że temperatura odparowania jest poniżej zera to ta koncepcja "się sypie" Zdaję sobie jednak sprawę z tych zależności.

- Banita" kolega polemizuje raczej ze "Stefanbudem" chociaż bliższe jest mi Twoje podejście do tematu :-)

W każdym bądź razie, dziękuję raz jeszcze za zainteresowanie moim pytaniem i zamykam temat.
Pozdrawiam serdecznie
jackie

Czynnik chłodniczy R22 - Fujitsu Szczecin - 2010-06-27

Witam

Ja z tym prądem oczywiście sobie żartowałem. Nic ciekawego się nie dzieje to się droczę z Banitą. Jackie, nic się nie sypie. Jakie masz parametry odparowania z ciśnienia i przegrzania par z termometru? Zmierzyłeś prąd poboru dla Banity?

Pozdrawiam