Forum Klimatyzacja
Calkowity brak czynnika w A/C Peugeot - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Calkowity brak czynnika w A/C Peugeot (/showthread.php?tid=375)

Calkowity brak czynnika w A/C Peugeot - Aspro - 2007-03-11

Witajcie.
Jest to moj pierwszy post na tym forum. I od razu zapytam: czy jest mozliwe, zeby w 7 letnim aucie czynnik zwial do 0 z instalacji? Nie jestem specem, ale na pierwszy rzut oka nie widac zadnych zaolejonych laczen przewodow, a jak powodowany ciekawoscia przycisnalem zaworek na przewodzie nie bylo charakterystycznego psikniecia czynnika tylko NIC. Podejrzewam, ze ze wzgledu na specyfike klimatu (Wielka Brytania) poprzedni wlasciciele mogli nie korzystac z klimy, bo nie bylo ku temu okazji i mozliwe, ze nigdy nikt do niej nie zagladal, Niemniej jednak sa to tylko podejrzenia. Podejrzewam, ze w niedlugim czasie wybiore sie do warsztatu, zeby cos z tym zrobili, niemniej jednak wpierw chcialem zasiegnac Waszej opinii. Nie mam zadnego doswiadczenia praktycznego a z czasow szkolnych pozostalo, ze ubytki sa akceptowalne a w samochodach na porzadku dziennym, ale czy takie???

--
Pozdrawiam
Aspro

Calkowity brak czynnika w A/C Peugeot - senior - 2007-03-12

Jeśli "poprzedni wlasciciele mogli nie korzystac z klimy, bo nie bylo ku temu okazji " towyciek mógł wystąpić dawno,
śladów oleju może nie być, bo nie każdy czynnik miesza się z olejem i wraz z nim wypływa
jeśli jedziesz do warsztatu to sprawdź lub dopilnuj by zrobili próbę ciśnieniową na azocie i przed napełnieniem skontrolowali czy trzyma ciśnienie, oraz by założyli filtry,ale to specjaliści powinni wiedzieć, (nie mylić z "napełniaczami"klimatyzacji) pozdr

Calkowity brak czynnika w A/C Peugeot - SYLWUSIA13 - 2007-03-20

podejrzewam przetarcie sie przewodu aluminiowego standart w peugeocie

sprawdz czy przewody nie dotykaja innych elementow np.silnika

Calkowity brak czynnika w A/C Peugeot - Aspro - 2007-03-20

Dowcip polega na dziurze w skraplaczu. Czeka mnie wymiana no i nie wiadomo, czy pomoze, a przewody nie dotykaja silnika, wrecz ida calkiem daleko od niegoSmile

to niedobrze

Calkowity brak czynnika w A/C Peugeot - Aspro - 2007-06-07

Juz po krzyku. Zaczalem temat to i go dokoncze. Podczas wizyty w kraju odstawilem auto do mechanika i sie okazalo, ze skraplacz i przewod cieczowy szlag trafil (skorodowaly/ przegnily- niepotrzebne skreslic). Skonczylo sie na nowych elementach i napelnieniu. Poki co klima smiga jak nalezy i wyglada, ze jest w porzadku. Spec cos nosem krecil przy napelnianiu, ze cisnienie na tloczeniu wyglada mu na dosc niskie, ale bylo dosc chlodno. A jak nie, to bedzie sprezarka do roboty. Poszedl majatek na te impreze i mam nadzieje, ze sie na tym skonczySmile
Pozdrawiam