![]() |
|
problemy z klimą vectra B - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: problemy z klimą vectra B (/showthread.php?tid=3784) |
problemy z klimą vectra B - hery - 2010-07-06 Witam Szukam gdzie mogę pomocy ale jak narazie bezskutecznie. Opisze mój problem. Auto to vectra B 2001 klimatronik. Klimatyzacja nie była sprawna co najmniej 2 lata a czy więcej to nie wiem. w tamtym roku była nabita żeby zobaczyć co i jak. Okazało się ze sprężarka nie szczelna i dość spore ciśnienie bo z tego co pamiętam to ok 20 bar. reszty parametrów nie pamiętam. W tym roku wiozłem sie za nią i co zrobiłem: Wymieniona sprężarka ponoć na nową (podaje link - proszę ocenić czy jest szansa żebym kupił nową sprężarkę tak tanio - http://www.allegro.pl/item1070843910_sprezarka_klimatyzacji_opel_vectra_diesel_benzyna.html) Wymieniony filtr osuszacz - w stary próbowałem dmuchnąć ustami i nawet powietrze ciężko szło Wymieniony presostat od wentylatorów - wentylatory wariowały oraz był nieszczelny Powymieniane oringi i uszczelki przyłącza kompresora Na tą chwile klima nabita i wygląda na szczelną. Ciśnienia jakie zaobserwowałem podczas nabijania na obrotach ok 900 to Hp 13bar, Lp 3bar przy temperaturze ok 27 stopni na zewnątrz. Czy to nie za mało i czy to nie świadczy o tym ze kompresor nie jest nowy tylko regenerowany? przewody idące do parownika - jeden zimny 10stopni, nic sie na nim nie skrapla a drugi 30 stopni. Przy skraplaczu jedna rurka jest ciepła ale nie gorąca a druga zimna. Przy temperaturze na zewnątrz ok 27 stopni w środku na kratkach jest maks 16 stopni, niżej nie zejdzie...(ustawiona na low i wentylator na 4) to chyba trochę słaby wynik, zauważyłem tez ze taka sama temp. na kratkach nawet jeśli na dworze jest zimniej. Teraz pytanie - wydaje mi sie ze wydajność tel klimy jest zdecydowanie za mała, co może na to wpływać w moim przypadku? MOże zawór rozprężny a lub cos innego?, a może wydaje mi sie tylko ze powinno być lepiej i niepotrzebnie panikuje? A może kompresor jest lipny i należało by go zwrócić tym którzy mi go sprzedali? Będę wdzięczny za rozwianie mi wątpliwości albo chociaż wskazanie mi jakiegoś naprawdę dobrego klimiarza który by mi ją pomierzył i wydał werdykt czy jest ok i tak powinno być czy mże wystarczy coś poprawić i dopiero będzie oki problemy z klimą vectra B - mt - 2010-07-06 Niskie ciśnienie trochę wysokie, temp.na kratkach sporo za wysoka nawet przy 27, gruba rurka idąca od parownika za ciepła 10.Napisz jak się zachowuje osuszacz (ciepły-zimny) oraz co jest ze skraplaczem może jest mocno zabrudzony. problemy z klimą vectra B - hery - 2010-07-07 a wiec osuszacz powiedział bym ze letni a temperatury na skraplaczu to około 30 i 60 stopni (miernik zdaje sie ze jest odrobine niedokładny wiec temperatury w przybliżeniu) Z tego co widać to nie jest jakoś mocno zasyfiony) problemy z klimą vectra B - j_a_c - 2010-07-07 mi się wydaje ze na 4 biegu to nie jest zły wynik podaj do ilu chłodzi na 1 biegu i zamkniętym obiegu problemy z klimą vectra B - hery - 2010-07-08 Przy 12 stopniach (temperatura zczytana z kompa pokładowego) Temperatura ustawiona na low i nadmuch na 1, obieg wewnętrzny na kratkach mam 15 stopni.... Mam wrażenie że bez względu na temperature zewnętrzną i tak na nadmuchu jest tyle samo. Ale przy upałach to nie wystarcza - nie nadąża schłodzić. problemy z klimą vectra B - mn27 - 2010-07-08 może klapy w desce rozdzielczej sie nie domykają problemy z klimą vectra B - hery - 2010-07-08 klapy chyba odpadają - sprawdzałem opelscannerem, włączałem po koleji kazdą i wydaje mi sie ze prawidłowo zamykają. A może to zawór rozprężny? to chyba on odpowiada za niskie cisnienie które u mnie jest deko za wysokie? No chyba ze sprężarka. Co o tym sądzicie? a moze szybciej bedzie jak mi polecicie jakiegoś dobrego fachowca z okolic sochaczewa (może byc wawa) problemy z klimą vectra B - hery - 2010-07-08 dopiero co zauwarzyłem ze podczas przegazowanie auta na chwile wylącza sie sprężarka, dzieje sie to również gdy gwałtownie wcisne gaz tylko ze w momencie gdy obroty sie stabilizują na powiedzmy 2 tysiącach sprężarka włącza sie spowrotem. Czy tak powinno być? moze to jest jakies zabezpieczenie przed gwałtownym wzrostem cisnienia w układzie klimatyzacji? Dodam ze sprzegło sie nie slizga tylko na pewno rozłączany jest elektromagnes. problemy z klimą vectra B - CHŁODnick - 2010-07-08 Przy gwałtownym wdepnięciu na gaz komputer odłącza sprężarkę po to byś mógł szybciej na przykład wyprzedzić. problemy z klimą vectra B - hery - 2010-07-09 ok - ale dalej nie ma odpowiedzi na moje pytanie, Co sprawdzać w moim aucie albo do kogo sie udac zeby postawił konkretną diagnoze (przypominam ze chodzi o okolice sochazewa) |