Forum Klimatyzacja
Daikin inwerter - problem - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Daikin inwerter - problem (/showthread.php?tid=3806)

Daikin inwerter - problem - jasiu - 2010-07-09

Witam.
Mam problem z Daikinem RKS 71 inwerter - tylko chłodzenie
Po załączeniu sprężarka zbija ciśnienia do ok. 10 bar - schodzą równo na ssaniu i tłoczeniu. Przetestowałem kody błędów z pilota i nic. Dioda na skraplaczu pulsuje - czyli wszystko o'k. Czynnik został odessany i powtórnie załadowany wg. wagi.
Ja podejrzewam sprężarkę, ale może macie inne sugestie.

Daikin inwerter - problem - renegat35 - 2010-07-09

Wygląda na to że się uszkodziła mechanicznie i tylko miesza sobie. A co z prądem jaki bierze. Pewno mały bo chodzi bez obciążenia

Daikin inwerter - problem - barbie - 2010-07-09

gdzie jest kapilara -w jednostce zewnętrznej czy wewnętrznej,?

Czyli moje diagnoza zostaje potwierdzone, prąd ok. 4,5 A. Sad
Zastanawia mnie jeszcze zawór elektromagnetyczny, czy w nim nie jest problem, jedna z rurek dochodzących jest ciepła, druga zimna. Jak dokładnie to wygląda ze strony kierunku przepływu sprawdzę po rozkopaniu filcowego wymoszczenia

Daikin inwerter - problem - Remik - 2010-07-09

W inverterze jak sądzę będzie zawór rozprężny i jest istotne gdzie jest zamontowany.
"schodzą równo na ssaniu i tłoczeniu".
Jeśli ssanie i tłoczenie jest po stronie niskiego to będą schodziły równo i wcale nie musi to być objaw uszkodzenia sprężarki

Remik - manometry podpięte do zaworów serwisowych przy zaworach odcinających- czyli wg. mnie ssanie i tłoczenie. Umieszczenie zaworu rozprężnego dokładnie sprawdzę jutro lub w poniedziałek. Na chwilę obecną sądzę że jest w parowniku ( sprawdzenie organoleptyczne rur odchodzących ze skraplacza).

Daikin inwerter - problem - Remik - 2010-07-09

Jeżeli zawór rozprężny będzie w j.z. to przyłącze serwisowe na cienkiej i grubej rurze są po stronie niskiego ciśnienia . Jak zawór rozprężny się przytnie to następuje tylko odsysanie czynnika . Ciśnienie schodzi zarówno w grubej rurce jak i w cienkiej.
Uszkodzenie sprężarki raczej byłoby sygnalizowane kodem błędu.
Poszukaj przyłącza serwisowego przed zaworem rozprężnym. Będziesz musiał zdjąć blachę w j.z. i dobrze popatrzeć

Daikin inwerter - problem - renegat35 - 2010-07-09

W inverterze jak sądzę będzie zawór rozprężny i jest istotne gdzie jest zamontowany. Tak i pewno chłodnica czterowentylatorowa,lamele czwórki. kolego jak by ci się zawór zablokował to by ci odessało do wacum. Nie będzie żadnych kodów jeśli prądy pracy sprężarki nie zostaną przekroczone.

Daikin inwerter - problem - jasiu - 2010-07-10

Zwracam honor. Zaworek rozprężny jednak jest w skraplaczu (takie maleństwo sterowane elektrycznie - przeoczyłem) i działa prawidłowo. Sprężarka niby pracuje, ale na odparowaniu mam ok. 16 st. (dużo za dużo). Przymknąłem na chwilę zawór tłoczny i nie bardzo chce odessać. Chyba jednak serducho padło, ale jeśli macie inne pomysły to zapraszam.
Sprężarka 7,5 kW inwerter i jeszcze Daikin to jak wiecie cena kosmos, dlatego chciałbym sprawdzić wszystkie możliwości zanim tą ceną "zabiję" klienta.
Dziękuję i pozdrawiam

Daikin inwerter - problem - tommatiz - 2010-07-10

Zakręć zawór na tłoczeniu i zobacz czy ściągnie gaz do siebie a jeżeli nie ściągnie do próżni to sprężarka padła mechanicznie bo elektrycznie jest sprawna i wsio. Pzdr

Daikin inwerter - problem - jasiu - 2010-07-10

Zamykam temat