Forum Klimatyzacja
Zamiana czynnika 410 na 407 podczas wymiany sprężarki. - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Zamiana czynnika 410 na 407 podczas wymiany sprężarki. (/showthread.php?tid=3902)

Zamiana czynnika 410 na 407 podczas wymiany sprężarki. - Hellraiser - 2010-07-19

Witam !!!

Mam problem znajomy naprawiał klimatyzacje, wymiana sprężarki (przystosowana na czynnik 410) w jednostce zewnętrznej. Po wymianie niby wszystko ok tylko, że jednostka zewnętrzna, a głównie sprężarka działa za głośno.

Czy może to jest przyczyna, że wcześniej był czynnik 410 i bez płukania instalacji tylko wypuszczenie gazu (teoretycznie nie powinno być go) został zastąpiony na czynnik 407.

Czy można podmienić te czynniki czy mam szukać innej przyczyny głośnej pracy klimatyzacji..

Pozdrawiam!!

Zamiana czynnika 410 na 407 podczas wymiany sprężarki. - tommatiz - 2010-07-19

A czy wymiana sprężarki była w osłonie Azotu? Bo jak się domyślam było lutowanie? Pzdr

Zamiana czynnika 410 na 407 podczas wymiany sprężarki. - mister - 2010-07-19

a jaki niby wpływ na pacę sprężarki ma na tą chwilę lutowanie w osłonie azotu ? przestańcie pisać te książkowe bzdury . zmontowałem już nie jeden układ chłodniczy i wlutowałem mnóstwo sprężarek (nigdy w osłonie azotu) wszytko chodzi jak trzeba . myślę,że 95 % z was też tak robi i daleko ma azot.

Zamiana czynnika 410 na 407 podczas wymiany sprężarki. - barbie - 2010-07-19

czy była waga? ,jakie jest ciśnienie na ssaniu ?,jaki jest pobór prądu .

Zamiana czynnika 410 na 407 podczas wymiany sprężarki. - tommatiz - 2010-07-19

mister napisał(a):a jaki niby wpływ na pacę sprężarki ma na tą chwilę lutowanie w osłonie azotu ? przestańcie pisać te książkowe bzdury . zmontowałem już nie jeden układ chłodniczy i wlutowałem mnóstwo sprężarek (nigdy w osłonie azotu) wszytko chodzi jak trzeba . myślę,że 95 % z was też tak robi i w daleko ma azot.
W swojej firmie możesz lutować jak chcesz bo Ty dajesz na to gwarancję ale u mnie bez azotu roboty nie zrobisz a jak rurka lutowana wygląda w środku bez azotu to każdy wie. Życzę powodzenia

Zamiana czynnika 410 na 407 podczas wymiany sprężarki. - klimakielce - 2010-07-20

tommatiz napisał(a):
mister napisał(a):a jaki niby wpływ na pacę sprężarki ma na tą chwilę lutowanie w osłonie azotu ? przestańcie pisać te książkowe bzdury . zmontowałem już nie jeden układ chłodniczy i wlutowałem mnóstwo sprężarek (nigdy w osłonie azotu) wszytko chodzi jak trzeba . myślę,że 95 % z was też tak robi i daleko ma azot.
W swojej firmie możesz lutować jak chcesz bo Ty dajesz na to gwarancję ale u mnie bez azotu roboty nie zrobisz a jak rurka lutowana wygląda w środku bez azotu to każdy wie. Życzę powodzenia
Zgadzam sie z kolegą pare takich głupich napraw sam miałem , niby zaspawane ładnie pieknie ale 50% przedmuchu było... tak sie u nas własnie pracuje a puzniej sie człowiek głowi co i jak...

Zamiana czynnika 410 na 407 podczas wymiany sprężarki. - mg - 2010-07-20

Ja też nie mam czasu na osłony azotem, ale zasady dobrej praktyki... Wink

Zamiana czynnika 410 na 407 podczas wymiany sprężarki. - mg - 2010-07-20

Banita napisał(a):
mg napisał(a):Ja też nie mam czasu na osłony azotem, ale zasady dobrej praktyki... Wink
Czy skutki porównania jednej i drugiej praktyki porównywałeś ?Ten sam efekt daje lutowanie dmuchając w rurociąg po każdym etapie spawu.Lutowanie pod osłoną niewybacza błędów niedoświadczonych mających do czynienia z lutem.
Nie porównywałem skutków bo nigdy się z nimi nie spotkałem. Ale zasady dobrej praktyki...