Forum Klimatyzacja
Klimatronic DIAVIA dokładany w BMW E34 - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Klimatronic DIAVIA dokładany w BMW E34 (/showthread.php?tid=3927)

Klimatronic DIAVIA dokładany w BMW E34 - Tolo - 2010-07-22

Witam,

niedawno przestała chłodzić mi klima, pojechałem dobić gazu - było 280g na 1100g w układzie. Nabito do pełna ale klima nadal nie chłodzi (układ szczelny na 100%). Pan, który napełniał używał sprzętu BOSCH i stwierdził, że kompresor jest już za mało wydajny kompter pokazywał 11atm a miało podobno być koło 15. Pojechałem do punktu regeneracji kompresorów gdzie ponownie diagnozowano klimę ale za pomocą manometrów i tam mechanik obstawił na zapchany osuszacz. Dzwonię do tego z BOSCHEM a ten mówi, że mu na sprzęcie pokazuje również informacje o stanie osuszacza i że ten jest w porządku. Co robić? Dodam, że na klimie jeżdże praktycznie cały rok i kompresor wiekszość czasu chodzi a nie stoi i pracuje cicho, wentylatory również sprawne na 100%.

W skrócie:

- czy przez zapchany osuszacz może być za małe ciśnienie na przewodach klimy i brak chłodzenia?

- czy na sprzęcie do napełniania klimy bosch może wyświetlać informacje o stanie osuszacza?

- czy powyższe objawy pasują bardziej do kompresora czy do osuszacza?

Właśnie zaobserwowałem nowy objaw - kompresor nie zawsze się załącza ale nawet jak zalączony to nie chłodzi

Klimatronic DIAVIA dokładany w BMW E34 - radekklimat - 2010-07-22

1 tak mozga byc za małe cisnienia
2 nie pokazuje zadna maszyna stanu osuszacza
3 bardziej do osuszacza
A jaki to kompresor?

Klimatronic DIAVIA dokładany w BMW E34 - Tadeusz4321 - 2010-07-22

W całej okazałości potwierdzam to,co stwierdza Radek.
Poprzez niedrożny(już zużyty )filtr osuszacz będziesz miał takie objawy.
Pan od tego BOSCHA coś cię sciemnia,bo tylko analiza ciśnień i wnioski z wartości moga mówić co sie dzieje w układzie-napewno maszyna tego nie wyświetli.
Kiedy był wymieniany filtr osuszacz?

Klimatronic DIAVIA dokładany w BMW E34 - Tolo - 2010-07-22

kompresor jeśli nie był wymieniany to prawdopodobnie orygianł Diavia zamontowany na zamówienie w salonie gdy auto było kupowane czyli w 1993r. Poprzedni właściciel życzył sobie klimatronic a w tym modelu BMW tylko zwykła klima występowała. W serwisie powiedzieli, że nie ma problemu aby jakiś używany kompresor dobrać za około 250-300zł + montaż.

Osuszacz nie mam pojęcia kiedy był wymieniany, jutro postaram się kupić ale też niestety nie jest to standard BMW i trzeba szukać czegoś uniwersalnego, z wyglądu najbardziej pasuje NRF o numerze 33226 ale ciężko go znaleźć i kupić nawet dla hurtowni.

Klimatronic DIAVIA dokładany w BMW E34 - radekklimat - 2010-07-23

W tym modelu jest klimatronik tylko nie ma wyswietlacza i był montowany od 93 roku, wiem bo sam mam taka bejce tylko z 95 i mam w niej klimatonik.
Co do filtra zapytaj w Euro klimie w wawie ale najlepiej jakbys wymontował stary filter i im pokazał

Klimatronic DIAVIA dokładany w BMW E34 - Tolo - 2010-07-23

Podobno jest nietypowy bo ma z jednej strony gwint nakręcany a z drugiej wewnętrzny.

[Obrazek: osuszacz.jpg]

Klimatronic DIAVIA dokładany w BMW E34 - Tolo - 2010-07-23

No i jest kolejna diagnoza - trzeci mechanik mówi, że to bypass kompresora. Stwierdził to po zmierzeniu ciśnień klimy na biegu jałowym i na lekko podniesionych stałych obrotach silnika.

Podobno mam kompresor Harrison - Delphi jak w Oplach Vectra i Omega B. Może ktoś potwierdzić?

[Obrazek: kompresor01.jpg]

[Obrazek: kompresor02.jpg]

Klimatronic DIAVIA dokładany w BMW E34 - radekklimat - 2010-07-23

W tej sprezarce od dołu jest zawor regulujacy wydajnosc
Wymien osuszacz, napełnij gazem i napisz jakie miałes cisnienia
Co do filtra adres ci podalem wyzej

Klimatronic DIAVIA dokładany w BMW E34 - gajdek419 - 2010-07-23

Tolo napisał(a):No i jest kolejna diagnoza - trzeci mechanik mówi, że to bypass kompresora. Stwierdził to po zmierzeniu ciśnień klimy na biegu jałowym i na lekko podniesionych stałych obrotach silnika.

Podobno mam kompresor Harrison - Delphi jak w Oplach Vectra i Omega B. Może ktoś potwierdzić?
I tak i nie tzn typ kompresora sie zgadza ale nie zamontujesz ich zamiennie (inne mocowanie i koło).
Poza tym nie ma w tych sprearkach zadnego bypassa tylko zawor regulujacy wydajnosc.

Klimatronic DIAVIA dokładany w BMW E34 - radekklimat - 2010-07-24

Gajdek a ty reganerujesz kompresory na sprzedaz czy dl swoich klientow?

Klimatronic DIAVIA dokładany w BMW E34 - gajdek419 - 2010-07-24

To i to, ale głównie dla "hurtowych" odbiorców. Od niedawna jest możliwość zregenerowania dla każdego. Firma zajmuje sie regeneracją od 30 lat wiec jakieś dośiwdczenie juz jest... (sprężarki od 5 lat).
Ogólnie firma w której pracuje zajmuje się regeneracją alternatorów, rozruszników, zacisków hamulcowych i sprezarek do klimy.
Hehhe to tyle reklamy

Klimatronic DIAVIA dokładany w BMW E34 - Tolo - 2010-07-24

na wszelki wypadek miałem sprawdzaną szczelność klimy jeszcze raz dokładnie azotem i pianką na wszelkich łączeniach i wyszło że kompresor puszcza na uszczelnieniu obudowy. Mam kompresor Harrison 015125 numer napisany w pionie na bokach naklejki to 125. Szukam uszczelniacza do niego i warsztatu który by się zajął wymianą. Gaz uciekał cały w ciągu 24h. Pierwszy gość, który napełniał klimę powiedział, że jest szczelna bo oczywiście widział to na swojej super maszynie Bosch...

Klimatronic DIAVIA dokładany w BMW E34 - Tadeusz4321 - 2010-07-24

on to sprawdzał na - 1 atm a po załadowaniu czynnika i włączeniu sprężarki po HP może być nawet 27 atm więc mogła wystąpić nieszczelność dopiero wtedy.Detektorem gazu jak by sprawdził to by mu to wyszło.Polecam mojego przedmówcę gajdek419