![]() |
|
Touran '06 - LP i HP takie samo po włączniu klimy. POMOCY - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Touran '06 - LP i HP takie samo po włączniu klimy. POMOCY (/showthread.php?tid=3931) |
Touran '06 - LP i HP takie samo po włączniu klimy. POMOCY - jacoos - 2010-07-22 WItam, kupiłem Tourana z 2006 roku. Od 2 tygodniu próbuję naprawić klimę (manualna). Po kolei: 1. Stwierdzono uszkodzony zawór sprężarki (PXE-16, Sanden, 1K0 820 803 S) 2. Niestety zawór był zardzewiały - wymieniłem sprężarkę (używana Sanden, jak wyżej) 3. Klima nie działa. LP i HP na tym samym poziomie po włączeniu klimy 4. Wniosek naprawiacza: uszkodzona używana sprężarka 5. Wymiana na kolejną używaną (Sanden, ale już 1K0 820 859 F) 6. Rezultat - ten sam. Klima nie działa. LP i HP to samo. 7. Pojechałem na komputer. Błąd był tylko (brak ciśnienia), ale to może przez montaż sprężarki. Sprawdził niby zawór. Koła się prędzej kręciły, zawór niby odpowiadał liniowo - czyli wniosek, że sprężarka i zawór - ok. Czy sterownik klimy może być uszkodzony? Czy to jednak szukać problemu przy sprężarce? Dodam, że kupiłem auto już z nie działającą klimą. Może warto coś jeszcze sprawdzić? Nie wiem, kiedy i komu się zepsuła i czy ktoś już w niej nie grzebał. Proszę o pomoc Jacek Wrocław Touran '06 - LP i HP takie samo po włączniu klimy. POMOCY - Robert81r - 2010-07-22 a w ogole sprezarka sie zalacza ? Touran '06 - LP i HP takie samo po włączniu klimy. POMOCY - mg - 2010-07-22 Błąd ,,brak ciśnienia" może oznaczać brak ciśnienia, uszkodzenie czujnika ciśnienia, zaśniedziałe piny w czujniku lub przerwa w obwodzie ale najprawdopodobniej uszkodzenie czujnika, lub brak gazu. Z tego co pamiętam czujnik jest przy skraplaczu za zderzakiem. Touran '06 - LP i HP takie samo po włączniu klimy. POMOCY - Tadeusz4321 - 2010-07-22 Wniosek jest jeden-nie jedz do naprawiacza ,tylko do konkretnej firmy co serwisuja autolkimatyzację.We Wrocławiu polecam Auto Klimat.Wejdź na ich stronkę i umów się z nimi.To nie reklama ,bo jestem z Wałbrzycha Touran '06 - LP i HP takie samo po włączniu klimy. POMOCY - jacoos - 2010-07-22 Błąd ciśnienia został skasowany i chyba już się nie pojawił. A sprężarka raczej się nie załącza, bo LP 8bar, a HP 10bar przy włączonej klimie. Sprężarka jest z tym talerzem bezwładnościowym, który uruchamia elektrozawór. Muszę jakoś jutro na krótko podpiąć sprężarkę. 12V w elektrozawór i zobaczę co się stanie. A czujnik ciśnienia, gdyby był uszkodzony, mógłby takie objawy powodować? Może inne są odczyty ciśnień z komputera i inne wychodzą na manometrach?!? Wówczas sterownik źle pracuje... Nie mam pojęcia. Do podłączenia na krótko normalnie mogę 12V z akumulatora podać? Touran '06 - LP i HP takie samo po włączniu klimy. POMOCY - jacoos - 2010-07-22 Tadeusz4321 napisał(a):Wniosek jest jeden-nie jedz do naprawiacza ,tylko do konkretnej firmy co serwisuja autolkimatyzację.We Wrocławiu polecam Auto Klimat.Wejdź na ich stronkę i umów się z nimi.To nie reklama ,bo jestem z Wałbrzycha Właśnie byłem u faceta, który naprawia autoklimę. Tylko, że sprężarkę kupiłem u innego, zakłada inny... I twierdzi, że sprężarka "nie żyje". Nie komputera, więc nie wie dokładnie co się dzieje. Najlepsze w tym jest to, że: - wracając z Wołowa, gdzie u kolesia kupiłem sprężarkę, moja klima na 5 minut ODŻYŁA !!! Jakby na wysokich obrotach coś "zaskoczyło" potem działała, ale tylko z 5 minut. I dalej - NIC...
Touran '06 - LP i HP takie samo po włączniu klimy. POMOCY - Tadeusz4321 - 2010-07-22 Jeszcze raz proponuję-jedź do fachowców a nie do naprawiacza.Przez neta nikt Ci klimy nie ożywi.Jeżeli kupiłeś uszkodzoną sprężarkę to ją zwróć.To,że ci klima na 5 min odżyła to tylko tak Ci sie wydawało.Cudów nie ma Touran '06 - LP i HP takie samo po włączniu klimy. POMOCY - jacoos - 2010-07-22 Pojadę, pojadę do speców. Dzięki za namiar - już znalazłem ich. Co do tego, że klima ożyła - to jestem pewien. Przy dzisiejszym upale - czułem wyraźnie chłód... przez 5 min
Touran '06 - LP i HP takie samo po włączniu klimy. POMOCY - Robert81r - 2010-07-22 Cytat:A czujnik ciśnienia, gdyby był uszkodzony, mógłby takie objawy powodować? no pytanie a jak myslisz ? Jak wypuscisz czynnik z ukladu to klima sie zalaczy ?
Touran '06 - LP i HP takie samo po włączniu klimy. POMOCY - jacoos - 2010-07-23 OK. Napiszę jeszcze w moim wątku... Testy podłączenia 12V pod elektrozawór z akumulatora - wyszły negatywnie. Nic. Co prawda nie mam podłączonych zegarów, czy komputera. Mogę tylko patrzeć, czy klima chłodzi. Dodatkowo przestały kręcić się wentylatory chłodnicy. I co Wy na to? Touran '06 - LP i HP takie samo po włączniu klimy. POMOCY - Tadeusz4321 - 2010-07-24 My już nic Touran '06 - LP i HP takie samo po włączniu klimy. POMOCY - mg - 2010-07-24 Usuń nieszczelność i napełnij, tylko w takim warsztacie gdzie fachowcy widzą problem w braku czynnika. Touran '06 - LP i HP takie samo po włączniu klimy. POMOCY - jacoos - 2010-08-28 Wielkie dzięki za pomoc Panowie, a w szczególności za namiar na firmę we Wrocławiu, w której to naprawiłem. Okazało się jednak, że elektrozawór... Pomimo, że wymieniałem 2 sprężarki, dodatkowo miałem wymieniany używany elektrozawór, skończyło się na wymianie na nowy elektrozawór. Sprawdzono mi całą instalację, zawór rozprężny, itd... obsługa fachowa. |