Forum Klimatyzacja
Przeróbka klimatyzatora split na multi split - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Przeróbka klimatyzatora split na multi split (/showthread.php?tid=4019)

Strony: 1 2

Przeróbka klimatyzatora split na multi split - BMW - 2010-08-05

Witam wszystkich na forum.
Zastanawiam się na przeróbką klimatyzatora split na klimatyzator typu multi split. Idea polega na wykorzystaniu posiadanego klimatyzatora on-off o mocy 5kW (R407C) do chłodzenia trzech pomieszczeń o łącznej powierzchni około 55-60 m2. Do tego klimatyzatora podłączę klimatyzator pokojowy 3,6kW(R407C), tak aby nie pracował w pokoju agregat. Dokupię do posiadanego sprzętu jednostkę wewnętrzną na 2,6kw(R407C) aby chłodziła w trzecim pomieszczeniu.
Rozprowadzenie freonu do jednostek wewnętrznych poprzez rozgałęzienia typu trójniki 1/6 i 3/8. Sterowanie elektryczne agregatem z każdej jednostki wewnętrznej niezależne.
Nie znalazłem na forum podobnego tematu, a ciekaw jestem czy ktoś wcześniej robił taką przeróbkę i czy ma prawo taki zestaw działać prawidłowo.
Jeżeli macie opinię swoją w tym temacie chętnie z nią się zapoznam.

Przeróbka klimatyzatora split na multi split - Shitashii - 2010-08-05

W pierwszym 3,6kW, w trzeci, 2,6kW. A W DRUGIM??
I pewnie chodzi o rurkę 1/4".
Za duży agregat na jedną wewnętrzną. Padnie sprężarka.

Oczywiście ,że rurka 1/4. Trzecia jednostka wewnętrzna jest oryginalna od zewnętrznej 5kW. Myślisz, że agregat nie podoła - dobrze rozumiem ?

Przeróbka klimatyzatora split na multi split - barbie - 2010-08-05

jak zrobić z agrestu winogrona? .

Widzę, że nic ciekawego się nie dowiem zatem biorę się za ekspeyment. Powiadmię o wynikach.

Przeróbka klimatyzatora split na multi split - Shitashii - 2010-08-05

Agregat jakoś tam sobie podoła, ale przy obciążeniu nominalnym, czyli ok 5kW. Jak odpalisz wszystko na raz, to zarżniesz sprężarkę (nie, że w 10 minut, ale szybciej), a gdy włączysz tylko 2,6kW to możesz zalać sprężarkęi też się uszkodzi.
Do odważnych świat należy. Cool

Przeróbka klimatyzatora split na multi split - bartekyogico - 2010-08-05

No a beda jakies zawory na tloczeniu? Myslalem ze na tym forum juz nic mnie nie zdziwi... ale udalo sie!

Czyli nie za wiele ryzykuję, gdyż mój klimatyzator do najnowszych nie należy. Myślę, że przy efektywnie pracującej jednostce wewnętrznej dla 2,6 kW nie powinno nic się stać dla agregatu. Przy pracujących wszystkich trzech jednostkach wewnętrznych parametry faktycznie się zmienią ale może nie będzie tak źle. Sam jestem ciekawy wyniku i różnic w parametrach.

Oczywiście, że zawory będą. Elektrozawór przed każdą jednostką wewnętrzną.

to jest najgłupszy post w tym roku ,dziwie się ludziom którzy odpowiadają na tak głupie pytanie .sprężarka musi mieć regulowane obroty zbiornik ciekłego czynnika jednostki wewnętrzne muszą być niezależnie zasilane w czynnik przez kapilary lub elektroniczny układ wtryskowy nad wszystkim musi czuwać inteligentna elektronika ,nie da się tego zrobić młotkiem i przecinakiem --dlatego takie urządzenia produkują fabryki a nie chłopki roztropki .

Zatem widzę, że szanse na powodzenie są nie za duże. Dziękuję za wpisy tym bardziej.

Czy przy 7,5 istotnie szanse byłyby większe na sprawną pracę? Pytam się czysto teoretycznie, bo mimo wsystko zrobię ten składak na tym co mam.

klimatyzatory będą zamarzały tym bardziej im większa będzie sprężarka.nie słuchaj Banity bo pisze głupoty .

Przeróbka klimatyzatora split na multi split - jackgl - 2010-08-05

heheh fajne pomysły Smile

zamiast 10 wentylatorów lepiej zainstalować regulator ssania .

Przeróbka klimatyzatora split na multi split - BMW - 2010-08-06

Dziękuję za wszystkie Wasze opinie. Większość skłania do refleksji, że pomysł ten nie powinien zostać zrealizowany. Są też opinie, które dopuszczają możliwość działania takiego układu z zastrzeżeniem krótszej żywotności sprężarki. Dodam do szczegółów wcześniej zawartych, że najdalszą jednostkę wewnętrzną będzie łączyło z zewnętrzną ok. 20m rur, a różnica w poziomach dla niej to ok. 3 metry.

Przeróbka klimatyzatora split na multi split - jackgl - 2010-08-06

Większość nie zawsze ma rację ale w tym przypadku tak. Będziesz siedział dłubał , dłubał i dłubał i tak nic z tego mądrego nie wyjdzie i albo nie dochłodzisz spężarki albo ją "podlejesz" w życiu tego nie ustawisz... Lepiej ten czas poświęć dla np. rodziny Smile

Przeróbka klimatyzatora split na multi split - BMW - 2010-08-06

Zgadzam się z Twoją opinią, że nie da się ustawić takiego układu, żeby parametry pracy były idealne. Będą one falować w zależności od tego, które jednostki wewnętrzne będą pracować i w jakiej konfiguracji. Pozostaje pytanie, na dzień dzisiejszy bez odpowiedzi, jak długo może pracować sprężarka przy tak zmiennych warunkach?

Przeróbka klimatyzatora split na multi split - jackgl - 2010-08-06

BMW : jak długo może pracować sprężarka przy tak zmiennych warunkach?

Aż się nie popsuje Tongue

Przeróbka klimatyzatora split na multi split - JB220765 - 2010-08-07

Witam
A skąd diagnoza , że zatarta sprężarka?? Coś mnie tu nie pasuje.Big Grin
Pozdrawiam

Przeróbka klimatyzatora split na multi split - BMW - 2010-08-08

Tak jak obiecałem wcześniej przedstawiam wynik przeróbki. Dawałem sobie max. 50% szans na to że taki układ będzie działał. Wynik przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Od strony użytkownika działa tak jak typowy multi split. Całe mieszkanie jest schłodzone ze stabilną temperaturą regulowaną dla każdego pomieszczenia. Od strony parametrów pracy sprężarki, tak jak można się było spodziewać jest zmiennie. Ile czasu może działać sprężarka przy tak zmiennych wartościach ? czas pokaże. Na chwilę obecną jestem zadowolony.

Przeróbka klimatyzatora split na multi split - barbie - 2010-08-08

sprężarka rotacyjna musi mieć minimum 2,5 bara na ssaniu---inaczej będzie się przegrzewała ,jeśli będzie pracowała jedna jednostka wewnętrzna to zamarznie .

Przeróbka klimatyzatora split na multi split - BMW - 2010-08-08

Wszystkie możliwe ustawienia mam przetestowane. Tylko w jednym przypadku ciśnienie spada do 1 bara. Żadna jednostka wewnętrzna nie zamarza nawet jak pracuje solo.

Przeróbka klimatyzatora split na multi split - Shitashii - 2010-08-08

No to gratulacje. Opisz co tam ciekawego zastosowałeś.

Przeróbka klimatyzatora split na multi split - Shitashii - 2010-08-08

Gdzie niedowierzałem? Pisałem o tym, że jak sprężarka będzie pracowała na niewłaściwych ciśnieniach, to można zdecydowanie szybciej ją zajeździć. O to przynajmniej mi chodziło. A co do wyników - owszem, jestem ciekawy jak to zrobił.