![]() |
|
ilosc wyssanego czynnika - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: ilosc wyssanego czynnika (/showthread.php?tid=4025) |
ilosc wyssanego czynnika - maciek_ni - 2010-08-05 Witam wszystkich Napelnialismy z kolega uklad w moim saabie 9-5. Z racji, ze zapomnielismy za pierwszym razem wspuscic olej operacja zostala powtorzona w odstepie ok 30 min. Zdziwil mnie jednak fakt ze po napelnieniu 850g wyssane bylo tylko ok 650g czynnika + ok 15g oleju. Wczesniej wytworzona byla proznie, proba porozni ok 20 min. Czy ktos spotkala sie czyms takim, zakladajac ze instlalacja jest szczelna? Bardz porsze o Wasze komentarze ilosc wyssanego czynnika - max - 2010-08-05 Witam. Jeżeli jest to automat to spotkałem się z takim czymś. Po tym odzysku robi się ponowny odzysk i znajduje brakujące gramy. Bądź problem w stacji - potrzebna jest kalibracja wagi (takie słowa usłyszałem od serwisu). Jestem jednak przekonany że może być nieszczelność w układzie. Sama próba próżniowa nie wyeliminuje nieszczelności (w moim mniemaniu niezbędna jest próba azotowa). Pozdrawiam ilosc wyssanego czynnika - Tadeusz4321 - 2010-08-05 maciek_ni napisał(a):Witam wszystkichOpisz wiecej jak to było robione,bo to,co podajesz to tochę wyglada ma partyzantkę.Po kolei podaj co robiliscie.Jaką macie maszyne serwisowa?Co po kolei robiliście z układem klimatyzacji.Co to znaczy że operacja została powtórzona jeszcze raz?.Podaj konkretne parametry auta-pojemność,rocznik,-słowem to wszystko co jest w dowodzie rejestracyjnym.Nikt Wam nie pomoże bez tych danych,oraz tego co już z tego co opisujecie naknociliście.Pozdrawiam ilosc wyssanego czynnika - Tadeusz4321 - 2010-08-05 max napisał(a):Witam.Jeżeli maszyna nie wyciąga tyle,co wrzyciła-wiadomo oszukuje waga -kalibracja obowiązkowa i mówiąc szczerze nie zawsze pomaga.Przy moim 18 letnim doświadczeniu z auto klimą azot też nie zawsze pomaga.Mam obecnie Renault Megane i 2 tygodnie nie znalazłem ubytku-a jest!!!!!!!!!!!!. ilosc wyssanego czynnika - maciek_ni - 2010-08-05 Tadeusz4321 napisał(a):maciek_ni napisał(a):Witam wszystkichOpisz wiecej jak to było robione,bo to,co podajesz to tochę wyglada ma partyzantkę.Po kolei podaj co robiliscie.Jaką macie maszyne serwisowa?Co po kolei robiliście z układem klimatyzacji.Co to znaczy że operacja została powtórzona jeszcze raz?.Podaj konkretne parametry auta-pojemność,rocznik,-słowem to wszystko co jest w dowodzie rejestracyjnym.Nikt Wam nie pomoże bez tych danych,oraz tego co już z tego co opisujecie naknociliście.Pozdrawiam OK, zatem kolejno ![]() Nazwy maszyny nie pamietam, ewentalnie sprawdze w weekend i napisze. Ale nie jest chyba jakiejs super znanej firmy. Samochod saab 9-5 '99 2.0; kompresor w nim to Denso 7SB16 Zaczelo sie od tego, ze chcialem wymienic osuszacz - tak profilaktycznie, nie wymieniany chyba od nowosci. Odessalismy czynnik z ukladu, nie pamietam ile go zeszlo ale ok 500g (wedlug tego co podawal automat). Po tym wymienilismy osuszacz. Po wymianianie osuszacza proznia, potem zaladowanie czynnika. Niestety kolega jakos sie zamyslil i zapomnial wcisnac guziczek od oleju. Z tego powodu po napelnieniu, czynnik zostal odessany i uklad napelniony ponownie tym razem z olejem. ilosc wyssanego czynnika - jackgl - 2010-08-06 Jeżeli próba szczelności to tylko próba azotem.... żadna próżnia... Ps. Tadeusz4321: chyba nie chcesz powiedzieć że układ "trzyma" azot a freon nie. ilosc wyssanego czynnika - Tadeusz4321 - 2010-08-06 Azotu też nie trzyma ale jest tak mała nieszczelność ,że np przy 20 bar azotu po tygodniu zejdzie o,3 bara. ilosc wyssanego czynnika - jackgl - 2010-08-06 I to jest właśnie test twojej cierpliwość... bo albo się z tym pogodzisz i będziesz "dokarmiał" układ 134 albo szukasz do skutku. I niestety tu się pojawia odwieczny problem przesuwania swojego braku cierpliwości na kieszeń klijenta.(nie piszę teraz o tobie bo nieznam twoich praktyk) ilosc wyssanego czynnika - mg - 2010-08-06 maciek_ni napisał(a):Witam wszystkich Reszta czynnika została ,,uwięziona" w oleju + około 80gram którego nikt maszyną nie odzyska. ilosc wyssanego czynnika - mg - 2010-08-06 Chyba że tak, to nie. ilosc wyssanego czynnika - Robert81r - 2010-08-06 Cytat:Azotu też nie trzyma ale jest tak mała nieszczelność ,że np przy 20 bar azotu po tygodniu zejdzie o,3 bara. No dobra, ale wtedy nie ucieknie Ci czynnika 200gr w 30 minut . ilosc wyssanego czynnika - Tadeusz4321 - 2010-08-06 Robert81r napisał(a):Cytujesz nie ten wątek i wypaczasz główny temat.Przeczytaj temat postu od poczatkuCytat:Azotu też nie trzyma ale jest tak mała nieszczelność ,że np przy 20 bar azotu po tygodniu zejdzie o,3 bara. ilosc wyssanego czynnika - Tadeusz4321 - 2010-08-06 jackgl napisał(a):I to jest właśnie test twojej cierpliwość... bo albo się z tym pogodzisz i będziesz "dokarmiał" układ 134 albo szukasz do skutku. I niestety tu się pojawia odwieczny problem przesuwania swojego braku cierpliwości na kieszeń klijenta.(nie piszę teraz o tobie bo nieznam twoich praktyk)auto stało do dzisiaj .Nie nabiłem ani grama R134a.Zawsze dopuki nie znajde nieszczelnosci auto nie odjedzie z placu.Wiadomo nie jest to proste.,ale już dzisiaj znalazłem dziurę( mikroskopijna w skraplaczu, który jest od strony silnika,a nie jak typowo przed chłodnica silnika.)W tym przypadku ani azot,ani czynnik z kontrastem nic nie pomógł.Jedynie czujnik wycieku gazu i rozebranie obu chłodnic. ilosc wyssanego czynnika - tt2 - 2010-08-08 Kolego, nie stresuj się.... Maszyny do klimy tak mają w fazie odzysku. Raz pomniejszą ilość odzyskanego czynnika o 100g a raz o 300g. To zależy od temperatury otoczenia i od modelu klimy. Nie chcę tutaj wchodzić w zagadnienia budowy i działania stacji klimatyzacji - po prostu uwierz! Dla pewności możesz skalibrować wagę czynnika albo ważyć całą stację )))Poza tym maszyny nie odzyskują w 100% czynnika, który jest w układzie. "Książka pisze" - odzysk do 95%. |