![]() |
|
Dobór klimatyzacji w salonie, a co z resztą ? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Dobór klimatyzacji w salonie, a co z resztą ? (/showthread.php?tid=4043) |
Dobór klimatyzacji w salonie, a co z resztą ? - ckkk - 2010-08-10 Witam. Chciałbym poradzić się fachowców w zakresie doboru klimy. Całe mieszkanie ma 60 m kw. Główny salon, który chcę ochłodzić ma 20 m kw. Okna w salonie 6 m kw - zachód. Problem jest w tym, że salon jest otwarty na przedpokój. Wejście do salonu ma około 2 m, poza tym są doświetlane otwory w ścianie między przedpokojem a salonem razem około 1 m kw. Dalej - przedpokój prowadzi do kuchni, tam nie ma drzwi. Moje pytania są następujące: 1. Jak to wogóle będzie działało? 2. Czy jak dobiorę klimę do 20 m kw to chłodne powietrze gdzieś się "rozmyje" 3. CZy jak dobiorę klimę o większej mocy to będzie korzyść w całym mieszkaniu i zimno dojdzie wszędzie? 4. Czy jak otworzę np drzwi do małej sypialni przy salonie, to tam też się ochłodzi? Proszę o rady, odrzucam możliwość multi spilitów. Chciałby poprostu siedząc w salonie poczuć trochę ulgi. Dobór klimatyzacji w salonie, a co z resztą ? - tommatiz - 2010-08-10 Jak byś wstawił jakiś rysunek mieszkania to będzie nam łatwiej. Jeżeli masz okna na zachód to licz się z mocniejsza klimą bo zapewne słońce masz w same okna. Pzdr Dobór klimatyzacji w salonie, a co z resztą ? - ckkk - 2010-08-11 Niestety odpowiedzi mnie nie satysfakcjonują. Pytania zatem kieruję do amatorów lub użytkowników, bo widzę, że fachowcy nic nie powiedzą. Jak będę chciał żeby ktoś przyjechał to wpiszę w wyszukiwarkę klima usługi a nie będę grzebał na forum. Dobór klimatyzacji w salonie, a co z resztą ? - BMW - 2010-08-11 Jeśli chcesz mieć dobrze schłodzone w tym przypadku jak dobrze rozumiem całe mieszkanie to myśl o klimie ok 5KW lub multi split. Przy małej klimie 2,6 kw przy braku drzwi możesz nie być zadowolony z efektu. Dobór klimatyzacji w salonie, a co z resztą ? - wally - 2010-08-11 wstaw rysunek chocby zrobiony w paint'cie - bedzie latwiej. Skad mamy wiedziec jak w rzeczywistosci uksztaltowane jest mieszkanie? Jesli salon jest otwarty to musisz doliczyc powierzchnie az do scian ktore zamykaja ten salon. Sam mam podobnie i mimo, ze salon ma 20mkw, po wywaleniu 2 scian powierzchnia zwiekszyla sie do 32mkw. Z poczatkowych planowanych 2.7kw zakonczylo sie na 3.8kw co przyjemnie obnizy temp ale o lodowni rzedu 17st. nie mam co liczyc. Jesli chcesz spac spokojnie, lepiej przewymiarowac klime niz kupic za male urzadzenie. Jesli chcesz zmienic po prostu temp. na komfortowe 23-24stC przy +32stC na zewnatrz - pewnie okolice 3.5-4kw wystarcza. Jesli chcesz zrobic nieprzyjemne 19-20stC to zapewne bez 5kw sie nie obejdzie. P.S. sam stanalem przed dylematem, tanszy sprzet o wysokim zuzyciu pradu czy cos lepszego klasy A. Wybor padl na ta druga opcje. Obecnie mam 2 rozne klimy - 3.5kw starszej kontrukcji i klasy D i nowy, podobnej mocy klasy A. Jak mozna sie domyslec, roznica w zuzyciu pradu jest spora bo: - jednostka nowa: 3.8kw mocy chlodzacej - pobor 1,1kw - jednostka stara: 3.5kw mocy chlodzacej - pobor 1,4kw Jak widac, nie warto oszczedzac na jakosci bo nie dosc ze chlodze mocniej za mniejsza kase to jeszcze znacznie ale to znacznie ciszej Wybor nalezy do Ciebie Dobór klimatyzacji w salonie, a co z resztą ? - ckkk - 2010-08-12 Dzięki za odpowiedzi. Nie koniecznie chcę chłodzić całe mieszkanie. Głównie salon. Po zagłębieniu się w temat myślę o 3,5 kw. CZy ktoś może jeszcze pogrupować producentów na renomowane dobre marki i kiepskie chińskie? Może dalej najlepsze z najgorszych, najgorsze z najlepszych itp... Dobór klimatyzacji w salonie, a co z resztą ? - tommatiz - 2010-08-12 Toshiba, DAIKIN, MITSUBISHI HEAVY INDUSTRIES, FUJITSU ewentualnie SANYO i FUJI. Jak kupisz coś z tego to będziesz zadowolony... Pzdr Dobór klimatyzacji w salonie, a co z resztą ? - tommatiz - 2010-08-12 hehe Senior ewentualnie to te drugie co napisałeś pzdr
Dobór klimatyzacji w salonie, a co z resztą ? - adabier - 2010-08-12 LG też zaliczam do dobrego produktu w obecnym wydaniu Dobór klimatyzacji w salonie, a co z resztą ? - eryk_wiking - 2010-08-12 w LG zamontowanych 6 lat temu, na chwile obecną pięknie "śpiewają" turbinki w j.w. Dobór klimatyzacji w salonie, a co z resztą ? - tommatiz - 2010-08-12 W LG często szwankują silniczki od żaluzji i podczerwień... Dobór klimatyzacji w salonie, a co z resztą ? - Bock - 2010-08-13 ....i czasem płytki z elektroniką Dobór klimatyzacji w salonie, a co z resztą ? - tommatiz - 2010-08-13 Elektronikę to z jedną wymieniłem ale np. podczerwieni to hoho parę sztuk. Pzdr Dobór klimatyzacji w salonie, a co z resztą ? - ckkk - 2010-08-16 Dzięki, jednak czegoś tam można się dowiedzieć z tego forum, a przez chwilę wątpiłem... Dobór klimatyzacji w salonie, a co z resztą ? - ckkk - 2010-08-16 ...aha jeszcze jedno. Szczególnie zależy mi na ciszy i wewnątrz i na zewnątrz, czy wszyscy wymienieni renomowani producenci w tym zakresie mają porównywalne parametry ? Czy chińskie są głośniejsze od w/w ? Dobór klimatyzacji w salonie, a co z resztą ? - eryk_wiking - 2010-08-16 chińskie są gorzej wykonane i czasem coś zacznie latać, buczeć, gorsze materiały itp jak chcesz sobie porównać głośność j.w i j.z to muszisz poszukać sobie tych danych w katalogach na stronach producenta. jeżeli kupisz klimatyzacje ze sprężarką inwerterową (droższe) to urządzenie samo dopasowywuje sobie moc (i przy okazji glośńość j.z) do obciążenia Dobór klimatyzacji w salonie, a co z resztą ? - barbie - 2010-08-16 podczerwień trzeba testować przy założonej obudowie--tam jest filtr polaryzacyjny nie spotkałem uszkodzonej podczerwieni w LG . |