Forum Klimatyzacja
Za duża sprężarka w układzie z kapilarą - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Za duża sprężarka w układzie z kapilarą (/showthread.php?tid=4050)

Za duża sprężarka w układzie z kapilarą - jack63 - 2010-08-12

Witam.
Proszę o informacje na temat konsekwencji zamontowania sprężarki o zbyt dużej wydajności w układzie z kapilarą.
Sytuacja praktyczna. Ktoś wymienił sprężarkę na "większą" pozostawiając resztę układu bez zmian. Stara szafa chłodnicza nie osiąga 4 oC tylko 8 oC.
Jak dobrać ciśnienia przez zmianę ilości czynnika (R22) i temperatury termostatu? Tylko takie mam możliwości. Zaznaczam, że chcę oby pracowała jako "płacząca" ze względu na problemy z odszranianiem - jeżeli to możliwe.
Pozdrawiam

Za duża sprężarka w układzie z kapilarą - łysy45 - 2010-08-12

sprawa podstawowa jakim cudem na płaczącym parowniku chcesz osiągnąc 4 stopnie chyba że tej szafy nikt nie będzie otwierał ciśnienie w układzie to odparowanie -15 minimum a powinno byc na r-22 -25 stopni oczywiście układ na kapilare powinien byc załadowany wagowo a jak twierdzisz ze sprężarka za duża to trzeba kombinowac ustaw na -25 i naprzód zawsze możesz dołożyc czynnika termostat nie zabardzo pomoże chyba że elektronik i możesz zmienic parametry to zrób częsciej odszranianie a tak na koniec to każdą szafę co jakiś czas trzeba wyłączyc i odszronic no chyba ze ma wentylatory pozdr.

Za duża sprężarka w układzie z kapilarą - jack63 - 2010-08-12

Dzięki łysy45 za praktyczną odpowiedź. Chodziło mi jednak o głębsze analizy sytuacji, tak aby zrozumieć problem.
Oto dane "przypadku":
Zamontowana sprężarka to AE182KS. Oryginalnie była jakaś malutka EDA (ok 100W mocy elektrycznej). Parownik z obliczeń ok. 200W - bez wentylatora. Kapilara 0.8mm/3.2m. Skraplacz jednorzędowy 250x200 (szer x wys). Termostat zrobiłem sam na DS1821. Mogę ustawić dowolne temperatury zał/wył. Sonda temp na rurce zaraz za parownikiem a przed syfonem. Ciśnienie odparowania 0.2 Bar. Temp. skraplania ok. 30 oC. Termostat -15/+3. Temperatura powietrza wnętrza waha się od 7 do 8 oC. Słychać, że sprężarka startując, zaciąga ciecz. Słychać bulgotanie, choć nie ma charakterystycznego "dzwonienia".
Proszę o analizę i zalecenia.

Za duża sprężarka w układzie z kapilarą - jack63 - 2010-08-13

Banita. Sonda jest od termostatu. Instalowanie sterownika z odszranianiem sie nie opłaca. Dlatego próbowałem ustawić termostat na "płakanie".
Możesz napisać skąd wziąłeś odparowanie -10? Jaką proponujesz kapilarę i dlaczego ma to pomóc?
Oczywiście po zmianie nastaw termostatu temp. spadła. Dla -14/-4 jest ok. 5.5 oC, ale przez noc mocno zaszroniło parownik. Wymagał odszraniania.

Pozostałych proszę o analizę teoretyczno-praktyczną sytuacji.

Za duża sprężarka w układzie z kapilarą - mg - 2010-08-13

jack63 napisał(a):Witam.
Proszę o informacje na temat konsekwencji zamontowania sprężarki o zbyt dużej wydajności w układzie z kapilarą.
Sytuacja praktyczna. Ktoś wymienił sprężarkę na "większą" pozostawiając resztę układu bez zmian. Stara szafa chłodnicza nie osiąga 4 oC tylko 8 oC.
Jak dobrać ciśnienia przez zmianę ilości czynnika (R22) i temperatury termostatu? Tylko takie mam możliwości. Zaznaczam, że chcę oby pracowała jako "płacząca" ze względu na problemy z odszranianiem - jeżeli to możliwe.
Pozdrawiam
= problemy z przegrzewaniem sprężarki=problemy z regulacją przyzwoitego przegrzania=problemy z odszranianiem=dylemat ekonomiczny+niezadowolenie klienta.
Ja w takie klimaty nie wchodzę Wink

Za duża sprężarka w układzie z kapilarą - barbie - 2010-08-19

sterownik z odszranianiem można kupić poniżej 100 złotych,można wstawić zegar za 20 żłotych .

Za duża sprężarka w układzie z kapilarą - miezala5 - 2010-08-20

Banita napisał(a):
barbie napisał(a):sterownik z odszranianiem można kupić poniżej 100 złotych,można wstawić zegar za 20 żłotych .
Można tagże obsłudze zalecić wyłanczanie urządzenia co 2 godziny za zero złotych.

Zapomnij to w zyciu nie przejdzie!
Wszyscy maja to gdzies!
Niektorzy wlasciciele nawet nie wiedza ze trzeba czyscic skraplacze chociasz naklejki maja jak byk!
Swoja droga to dobrze bo sprezarki padaja!

Za duża sprężarka w układzie z kapilarą - jack63 - 2010-08-25

Szanowni Panowie. Dziękuję za dobre rady, ale nie tylko o to mi chodziło. Sądziłem, że uda się wywołać dyskusję na ten temat.
Z problemem szafy sobie poradzę tak jak z innym jej egzemplarzem. Po prostu zamontuję wentylator parownika.
Jedynie mg był łaskaw przeprowadzić bardzo skrótową analizę. Czy mógłbym prosić o rozwinięcie myśli.
Niestety przypadki niedopasowania elementów układu chłodniczego w moim miejscu pracy nie są rzadkością.

Za duża sprężarka w układzie z kapilarą - miezala5 - 2010-08-29

Swego czasu mialem podobny problem ze stolem barmanskim gdzie chlodzony byl blat i srodek parownikiem grawitacyjnie - sprzet kupiony na alegro!Oczywiscie sprezarka nie orginalna i do parownika w srodku kredensu juz nie starczalo!Odciolem gore i udalo mi sie znalesc wytloczony model sprezarki.Juz mialem wiedze jaki gaz i w jakim zakresie temperatur pracuje sprezarka.Jako ze jestem poczatkujacy to dodawalem gazu az do efektu w ktorym uklad pracowal najnizej dla parametrow sprezarki nie zaszranial sie parownik a w srodku mam spokojnie 5C!Udalo mi sie i chodzi to calkiem calkiem!Myslalem w pewnym momencie o wentylatorze dla parownika ale jak sie udalo na tej sprezarce i jej dolnych mozliwosciach ustawic to na efekt 5C to tak zostawilem!
Lubie czytac na forum takie przypadki jak Twoj bo sie duzo ucze!
Pozdrawiam!
R

Za duża sprężarka w układzie z kapilarą - Saturator - 2010-09-07

jack63 napisał(a):Witam.
Pozdrawiam

Heyka,
Wygląda na to, że za jakiś niezbyt długi czas sprężarka będzie ponownie do wymiany...
Lepiej jest dać za małą sprężarkę niż za dużą - moim zdaniem.
Właściwie to masz obecnie tylko jedno wyjście, aby zrobić to w miarę "właściwie". Trzeba zmniejszyć wydajnośc sprężarki. Możesz to zrobić zakładając trójnik na tłoczeniu i przez kapilarę (drugą) wrócić na ssanie sprężarki z pominięciem parownika. W ten sposób część wydajności objętościowej sprężarki "zniknie" z obiegu roboczego i po prostu będzie przewalana tylko przez sprężarkę. Trzeba to zrobić empirycznie - zależnie od tego jak bardzo jest przewymiarowana sprężarka i jaką kapilarę będziesz miał do dyspozycji.
Jeżeli skraplacz jest z wentylatorem i ma dobre chłodzenie, to zamiast trójnika i bypassu, przy niedużym przewymiarowaniu, można spróbować innego rozwiązania - skrócić kapilarę (o jakieś 0,3 - 0,8 m). To podniesie Ci temperaturę parowania i zwiększy wydajność chłodniczą więc skraplacz może nie wyrobić i układ będzie pracował na wysokich ciśnieniach skraplania. Być może trzeba będzie delikatnie ująć czynnika. Jest to jednak rzeźba i męczenie sprężarki.
Jeżeli chodzi o odszranianie, o którym wspomniałeś, to skoro masz termostat, na którym jak mówisz możesz ustawić co chcesz, to ustaw temperaturę tak aby układ się wyłączał. Jeżeli będzie pracował non stop, a szafa jest często otwierana, to szybko się zaszroni i skończy się zabawa. Lepiej mieć o np. 2 stopnie C za dużo niż o 10 stopni za dużo - tak mi się wydaje.

Pozdrówka :-)