![]() |
|
Midea MSG-30HRN2 wszystko ok przez 15 min i problem ze ssącą - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Midea MSG-30HRN2 wszystko ok przez 15 min i problem ze ssącą (/showthread.php?tid=4061) |
Midea MSG-30HRN2 wszystko ok przez 15 min i problem ze ssącą - klm 77 - 2010-08-12 Witam Klima Midea MSG-30HRN2 na wstępie dodam że nie mój montaż ale wziąłem się za serwis tego. Podpiąłem zegary temp na powrocie do spreżarki -10 , freon 407 wiec sciąglem pozostałośc zrobiona próba szczelnosci azotem 17 bar, próżnia i nabiłem nowy jak w tabliczce wg wagi 2kg linia ma 5-6 metrów. ciekawostką jest to że linia jest w jednej otulinie ,a sterowanie między jednostkami na przewodach telefonicznych choc zasilanie osobne jedn zew. i wew. klima ma cztery lata jak dotąd podobno wszystko było ok choc po odgięciu otuliny zauważyłem napis na miedzi Hutmen 15/moze w sobote zrobie fotki . Właściciel mówi żeby na razie tak to zostawić skoro chodziła. No i ok odpalila ale temp na powrocie ok minus 4 /3,8 bar/ ,dołozylem troche freonu moze 0,2 kg i nic w dalszym ciągu bez zmian , po ok 15 min marznie ssąca przy jed zew. Po przełączeniu na grzanie w momencie gdy rusza sprężarka dosc dziwne odgłosy wydobywają sie przez moment, po powrocie na chłodzenie wszystko wygląda ok tem wydmuchiwana z jed wew ok 4-6 st ale powrót gazu dalej minus 4 a za ok 15 min zaczyna sie arktyka na ssącej. Moze jakieś sugestie z szacunkiem dla wszystkich. Midea MSG-30HRN2 wszystko ok przez 15 min i problem ze ssącą - radekklimat - 2010-08-13 Wspolna otulina to bład montazowy poniewaz rozprezony czynnik w cienkiej rurce dochładza i tak zimny powrot.Odparowanie ok ale zmierz jeszcze przegrzanie na ssaniu pod otulina. Midea MSG-30HRN2 wszystko ok przez 15 min i problem ze ssącą - Fujitsu Szczecin - 2010-08-13 Witam Niech zgadnę...było to Stargardzie Szczecińskim? Pozdrawiam Midea MSG-30HRN2 wszystko ok przez 15 min i problem ze ssącą - klm 77 - 2010-08-13 Witam, przegrzanie jutro lub w przyszłym tygodniu sprawdzę , a klima jest zamontowana na południu Polski. pozdr Midea MSG-30HRN2 wszystko ok przez 15 min i problem ze ssącą - klm 77 - 2010-08-14 Witam zmierzyłem temperatury po włączeniu urządzenia temp nasycenia -6st, termometr wciśnięty pod izolacje wskazuje na ssącej 2,5st po 5minutach temp nasycenia -6 , temp termometr na ssącej 1,5st po 10 minutach tem nasycenia -7, temp tetermometr 0,5 tak jak pisałem na tabliczce znamionowej pojemność wynosi 1,9 kg , ja tyle uzupełniłem nowego 407 temp nasycenia była poniżej zera więc skoro linia ma ok 6m dobiłem na wagę 30 g, a ciśnienie nie wzrastało nadal ,temp nasycenia pozostawała bez zmian. Cos mi tu nie pasuje raczej rurka tłoczna pomimo że jest w jednej izolacji z ssącą nie powinna jej aż tak przechładzać. pozdr Midea MSG-30HRN2 wszystko ok przez 15 min i problem ze ssącą - barbie - 2010-08-14 klimatyzacja może być na R22 ,tylko tabliczka jest zmieniona na R407 .to jest chiński wyrób a tam R22 jest w powszechnym użyciu . Midea MSG-30HRN2 wszystko ok przez 15 min i problem ze ssącą - klm 77 - 2010-08-14 Przegrzanie 8k Midea MSG-30HRN2 wszystko ok przez 15 min i problem ze ssącą - klm 77 - 2010-08-14 Sprawdzałem zarówno na tablicy znamionowej jak i na sprężarce tam jest 407c Midea MSG-30HRN2 wszystko ok przez 15 min i problem ze ssącą - klm 77 - 2010-08-14 Sprawdzilem w katalogu Midea ostatnia litera w symbolu urządzenia N2 oznacza zastosowanie freonu 407 c. ALE ŻYCIE CZASEM ZASKAKUJE Midea MSG-30HRN2 wszystko ok przez 15 min i problem ze ssącą - klm 77 - 2010-08-14 Banita napisał(a):radekklimat napisał(a):Wspolna otulina to bład montazowy poniewaz rozprezony czynnik w cienkiej rurce dochładza i tak zimny powrot.Odparowanie ok ale zmierz jeszcze przegrzanie na ssaniu pod otulina.Współna otulina.Naczym polega błąd montażowy? Gdzieś już o tym byla mowa że dwie rury sciśnięte są razem a na to idzie jedna wspólna otulina. no tak tutaj jest Midea MSG-30HRN2 wszystko ok przez 15 min i problem ze ssącą - barbie - 2010-08-14 może być zanieczyszczony parownik lub brudna turbina--gdzie spręt jest zainstalowany ? . Midea MSG-30HRN2 wszystko ok przez 15 min i problem ze ssącą - klm 77 - 2010-08-14 Jednostka jest w sklepie spożywczym miala robiony serwis kompresorem /freonett/, choc turbiny z bliska nie widziałem gdyż wisi nad duża chłodnią Midea MSG-30HRN2 wszystko ok przez 15 min i problem ze ssącą - renegat35 - 2010-08-14 Zgadza się. A co do wspólnej otuliny to 12 lat temu pracowałem w firmie gdzie tak było montowane i nigdy przez to nie było problemów z odparowaniem. Kolego sprawdz jeszcze czy rurka ssania nie jest gdzieś przygięta. Midea MSG-30HRN2 wszystko ok przez 15 min i problem ze ssącą - renegat35 - 2010-08-14 No to sprawdz turbinę. Pewno zarośnięta i nie ma dobrego przedmuchu przez parownik Midea MSG-30HRN2 wszystko ok przez 15 min i problem ze ssącą - klm 77 - 2010-08-14 Rure sprawdzałem czy nie przygięta , ale może problem z turbina będzie właściwy szczególnie po tym jak kompresorem był czyszczony parownik, następnie frionetem i ew,brud mógł siąśc na turbine. Trzeba będzie się pogimnastykować. Dzięki Midea MSG-30HRN2 wszystko ok przez 15 min i problem ze ssącą - renegat35 - 2010-08-14 Piszesz że turbiny z bliska nie widziałeś to jak mierzyłeś tem. nadmuchu z laserówki? Czy ty kolego nie robiłeś czasem tam przeglądu? Midea MSG-30HRN2 wszystko ok przez 15 min i problem ze ssącą - renegat35 - 2010-08-14 To nie tylko wina kompresora. W sklepach spożywczych zawsze jest turbina oklejona bo paruje żarcie,tłuszcz itp. Midea MSG-30HRN2 wszystko ok przez 15 min i problem ze ssącą - klm 77 - 2010-08-14 Jak jest na na wyciągnięcie ręki to termometr da się założyć ,trzeba będzie dokładnie zobaczyć turbine |