![]() |
|
Zatarta sprezarka - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Zatarta sprezarka (/showthread.php?tid=4124) |
Zatarta sprezarka - januszjanu - 2010-08-28 Witam kolegow. Mam taki przypadek po rozszczelnieniu ukladu malej chlodni 2,5kw dodalem na oko 50ml oleju i po 4 dniach sprezarka sie zatarla. Czy moze miec to zwiazek? R404 OLEJ SHEL syntetyk. Zatarta sprezarka - barbie - 2010-08-28 pewnie w układzie było powyżej 0,5 litra .podaj typ sprężarki . Zatarta sprezarka - januszjanu - 2010-08-28 Unit Hermetic CAJ4517L.Wycieek byl na ssaniu odkrecila sie nakretka od zaworu na sprezarce i troszke oleju wycieklo. Potem odessalem reszte proznia i nowy czynnik. Pochodzilo troche a teraz ma pobor pradu ponad 30A i klikson rozlacza znamiomowy jest 7A. Nie przypuszczam zebym za malo tego oleju dolozyl a moze inna przyczyna? Z ciekawosci pytam bo tej sprezarce juz nic nie pomoze. Zatarta sprezarka - barbie - 2010-08-28 0,887 litra oleju powinno być w sprężarce . Zatarta sprezarka - barbie - 2010-08-28 sprawdź kondensator rozruchowy . Zatarta sprezarka - CHŁODnick - 2010-08-28 januszjanu napisał(a):Witam kolegow. Mam taki przypadek po rozszczelnieniu ukladu malej chlodni 2,5kw dodalem na oko 50ml oleju i po 4 dniach sprezarka sie zatarla. Czy moze miec to zwiazek? R404 OLEJ SHEL syntetyk. Zbieg okoliczności. Klient ma inne zdanie na ten temat nie?
Zatarta sprezarka - januszjanu - 2010-08-29 No nie do konca wierze w takie zbiegi okolicznosci bo maszynka ma rok czasu. Klient jak to klient: zaprzeczenie,gniew,zal,depresja i akceptacja. Wczoraj byl w fazie gniewu wroce do niego jak zaakceptuje to ze nie ja mam fabryke sprezarek i ze reklamacja na Popularnej trwa dluzej niz 5 min. Dziekuje kolegom za wsparcie. Pozdrawiam. Zatarta sprezarka - barbie - 2010-08-29 Banita !!!! jeśli sprężarka jest zatarta to ciśnienia są jednakowe !!!!! ,jak zwykle piszesz bzdury . Zatarta sprezarka - januszjanu - 2010-08-29 Zatarta na 100% nawet nie zakreci a klikson rozlaca po 2-3sek tyle co zdazylem cegami zmierzyc ponad 30A. Wyciek byl nie do 0 tylko na ssaniu mialem 2bary wiec sie nie zawilgotnil a poza tym odwadniacz mam a caly bajzel gora rok dzialal. Wszelkie sugestie mile widziane. Zatarta sprezarka - Shitashii - 2010-08-30 barbie napisał(a):Banita !!!! jeśli sprężarka jest zatarta to ciśnienia są jednakowe !!!!! ,jak zwykle piszesz bzdury . Banita napisał(a)::lol: HAHAHA. Jesteście zabawnibarbie napisał(a):sprawdź kondensator rozruchowy . Sorki, że nie na temat, ale rozbawili mnie. Flip i Flap
Zatarta sprezarka - barbie - 2010-08-30 to że sprężarka nie rusza nie znaczy że jest zatarta .zatarcie można niezbicie ustalić po rozpołowieniu sprężarki . Zatarta sprezarka - mg - 2010-08-30 Barbie ma racje, należy sprawdzić kondensator i aparat rozruchowy. To że nie startuje i bierze prąd zwarciowy nie znaczy że jest zatarta. Zatarta sprezarka - mg - 2010-08-30 Banita napisał(a):A może zbyt szybko się poddałeś.Być może niejest zatarta tylko układ zawilgocony z powodu rozszczelnienia na ssaniu.Co za tym idzie zamarzania elementu dławiącego i wzrostu poboru prądu przez sprężarkę.Nic niepisałeś o ciśnieniach panujących w układzie. Z tą wodą w układzie dałeś czadu Banita, faktycznie daje identyczny efekt z zatarciem sprężarki. Krytykujesz wszystkich a sam piszesz bzdury niejednokrotnie. Zatarta sprezarka - januszjanu - 2010-08-31 Nie roumiem o co klotnia. Moze sie niejasno wyrazilem i kolega Banita nie zrozumial a chcial dobrze zmotywowac mnie do pracy bo wymieniac to kazdy potrafi. Kondensator sprawdzilem na poczatku to jedyna sprawna czesc a rozruchu toto nie posiadalo bo male bylo. Szukam zwiazku miedzy dolewka oleju a zatarciem a moze przypadek. Dzieki za zaangazowanie i pozdrawiam. PS.Klient w fazie depresji bo sie nie odzywa podjade dzis na fajrant bo moze sobie co zrobil. Zatarta sprezarka - januszjanu - 2010-09-01 Koledzy zamiast meczyc zwierzeta powiedzcie czy shell sd 22-12 jaki dolalem mogl nie dzialac z 404? Zatarta sprezarka - januszjanu - 2010-09-02 Banita napisał(a):Posiadanie zwierząt uczy że olej mineralny zwierrzętom mniej szkodzi niż syntetyk.Nie do konca zroumialem co kolega chcial przez to przekazac. Ten olej to polsyntetyk i w specyfikacjach nie znalazlem jasnej odpowiedzi. Chomiki bez watpienia lepiej chodza na mineralach. A ja chce wiedziec czy nie popelnilem wielblada. Zatarta sprezarka - barbie - 2010-09-03 układ pracował bez czynnika--olej nie wracał do sprężarki zwłaszcza jeśli była powyżej chłodnicy---czy były spadki instalacji i syfony ? . Zatarta sprezarka - januszjanu - 2010-09-04 Uklad nie pracowal bez czynnika juz o tym pisalem. Dlugosc inst to 2,5m w tym agregat 1,5m w gore. Dalej podazam tropem klotni olejow a dzis demontuje sprezarke. Dzieki Barbi bo Banity to nie rozumiem. Ktos tlumaczy te jego wrozby z chomika? Zatarta sprezarka - januszjanu - 2010-09-04 Zdemontowalem kompresor -olej troche ciemny ale bez glutow i nie smierdzi spalenizna. Zobaczymy co importer powie. Pozdrawiam. Zatarta sprezarka - januszjanu - 2010-09-10 Może ktorys z kolegow chcialby sie zamienic ja potrzebuje taka sprezarke CAJ4517lub zamiennik (uzywana) a w zamian dam agregat skraplajacy ze sprez CAJ2432Z lekko uzywany w dobrym stanie z gwarancja rozrucu Zatarta sprezarka - awax - 2010-12-06 januszjanu napisał(a):Banita napisał(a):Posiadanie zwierząt uczy że olej mineralny zwierrzętom mniej szkodzi niż syntetyk.Nie do konca zroumialem co kolega chcial przez to przekazac. Ten olej to polsyntetyk i w specyfikacjach nie znalazlem jasnej odpowiedzi. Chomiki bez watpienia lepiej chodza na mineralach. A ja chce wiedziec czy nie popelnilem wielblada. Popełniłeś i to dwugarbnego. Ten półsyntetyk jest mieszalny z mineralnymi i stosuje się go do R12,R22,zamienników i paru innych czynników. Nie ma przypadków ,są wielbłądy,szkoda Klienta Pozdrawiam |