![]() |
|
Książki i poradniki dot. klimatyzacji (godne polecenia) - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Książki i poradniki dot. klimatyzacji (godne polecenia) (/showthread.php?tid=4140) |
Książki i poradniki dot. klimatyzacji (godne polecenia) - Madd - 2010-09-01 Witam wszystkich! Chciałbym zacząć przygodę z klimatyzacją i jestem ciekaw, czy poza szkoleniami i wiedzą praktyczną znajdę jakieś ciekawe książki, poradniki itp. dotyczące budowy, montażu, serwisu i pracy klimatyzatorów. Jeżeli przychodzą Wam do głowy tytuły godne polecenia, albo informacje gdzie dostać takie cuda, będę wdzięczny za pomoc (pomijam oczywiście kopalnię wiedzy jaką jej niniejsze forum ). Jednocześnie proszę o opinię czy wg Was wiedza teoretyczna w tym fachu jest tak samo ważna jak doświadczenie, czy może przede wszystkim "praktyka czyni mistrza"?Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi! Książki i poradniki dot. klimatyzacji (godne polecenia) - tommatiz - 2010-09-01 Praktyka czyni mistrza. Teoria jest absolutnie ważna ale bez praktyki nic nie zrobisz. Pzdr Książki i poradniki dot. klimatyzacji (godne polecenia) - byniom - 2010-09-01 O typowych książkach z których dowiesz się rzeczy praktycznych to możesz zapomnieć . Większość to teoria i zasady pracy takich układów i termodynamiki i radzę najpierw poczytać to a potem brać się za praktykę bo będzie ci o wiele łatwiej zrozumieć to wszystko. Książki i poradniki dot. klimatyzacji (godne polecenia) - Madd - 2010-09-01 Dzięki za odpowiedzi! Czy w takim razie mogę prosić o jakieś tytuły teoretycznych publikacji, przez które przebrnęliście Panowie (i Panie - parytet ) bez uszczerbku na zdrowiu lub które są "biblią" tej dziedziny wiedzy?PS. A co sądzicie o szkoleniach w COCHu? Poza szkoleniami na "Świadectwo kwalifikacji" prowadzą również kursy tupu "Budowa montaż i typowe usterki klimatyzatorów typu Split" - ktoś z Was uczęszczał na to szkolenie - tak czy tak się wybieram, ale jestem ciekaw co o nim myślicie i czy uważacie, że jest warte 500pln. Książki i poradniki dot. klimatyzacji (godne polecenia) - byniom - 2010-09-01 "chłodnictwo i klimatyzacja" Gutkowski i Butrymowicz Książki i poradniki dot. klimatyzacji (godne polecenia) - KlimTech - 2010-09-01 Maksymilian Malicki "Wentylacja i Klimatyzacja" Książki i poradniki dot. klimatyzacji (godne polecenia) - Madd - 2010-09-01 Dzięki byniom! Twoja propozycja brzmi całkiem nieźle, poza tym widzę, że wydanie z 2008 roku można dostać w necie za ok 40pln. Na pewno przeczytam, miejmy nadzieję, że ze zrozumieniem! Co do drugiego tytułu to trochę odstrasza rok wydania - 1977, ale widzę, że książkę można zassać z sieci w pdf. co niniejszym czynię. Gracias Panowie! Książki i poradniki dot. klimatyzacji (godne polecenia) - Shitashii - 2010-09-01 Książka Butrymowicza bardzo naukowa - jest to podręcznik akademicki. Ale oprócz wielu całek i pochodnych jest sporo opisów. Ja bym bardziej polecał "Domowe i handlowe urządzenia chłodnicze" Ja mam wydanie z 1989r, ale jest też dużo nowsza wersja, którą niedługo mam zamiar nabyć. To starsze wydanie kupiłem na alledrogo chyba za 10 pln. Książki i poradniki dot. klimatyzacji (godne polecenia) - Saturator - 2010-09-07 Shitashii napisał(a):Książka Butrymowicza bardzo naukowa - jest to podręcznik akademicki. Ale oprócz wielu całek i pochodnych jest sporo opisów. Heyka, podpisuję się pod tą rekomendacją. Bardzo praktyczna i użyteczna książka zawierająca również pewną porcję wiedzy teoretycznej zjadliwej dla każdego. Pozdrówka :-) Książki i poradniki dot. klimatyzacji (godne polecenia) - Bock - 2010-09-07 na początek Technika Chłodnicza Ullricha Tomy 1,2 pamiętaj że teoria jest ważna ale bez praktyki nie wiele warta Pozdrawiam! Książki i poradniki dot. klimatyzacji (godne polecenia) - Ghost70 - 2011-04-17 Może jeszcze się przyda Urządzenia chłodnicze i przepisy prawne. Praca zbiorowa pod redakcją B. Gaziński Poradnik klimatyzacji - tłumaczenie niemieckiego bestsellera ?Handbuch der Klimatechnik" Band 1: Grundlagen wydawnictwa C. F. Muller Starkowski D., Zwierzycki W., Bieńczak K., Samochodowy transport krajowy i międzynarodowy. Tom II Przepisy prawne, wydanie II pod redakcją Haliny Koczyk Ogrzewnictwo praktyczne - II wydanie uzupełnione projektowanie, montaż, certyfikacja energetyczna, eksploatacja Gaziński Bolesław (red.): Technika klimatyzacyjna dla praktyków Klimatyzacja pojazdów samochodowych Pyrkow V. Regulacja hydrauliczna systemów ogrzewania i chłodzenia. Teoria i praktyka. Starkowski D., Zwierzycki W., Bieńczak K. Tom III środowisko pracy kierowcy. Logistyka. Wydanie II rozszerzone. Zwierzycki W., Bieńczak K. i inni, Pojazdy chłodnicze w transporcie żywności Koczyk Halina (red.): Ogrzewnictwo praktyczne. Projektowanie, montaż, eksploatacja. Gaziński Bolesław (red.): Technika klimatyzacyjna dla praktyków. Komfort cieplny... Gaziński Bolesław (red.): Technika chłodnicza dla praktyków. Przechowalnictwo i transport Koczyk Halina (red.): Ogrzewnictwo dla praktyków Technika chlodnicza dla praktyków. Przechowalnictwo i transport. - wydanie 2 rozszerzone Praca zbiorowa pod redakcją B. Gaziński Technika Klimatyzacyjna dla praktyków Komfort cieplny, zasady obliczeń i urządzenia - wydanie 2 rozszerzone Praca zbiorowa pod redakcją B. Gaziński Serwis i eksploatacja urządzeń chłodniczych. Praca zbiorowa pod redakcją B. Gazinskiego, G. Krzyżaniaka reszta tutaj: http://www.systherm.pl/technik/Wydawnictwo/197.html Książki i poradniki dot. klimatyzacji (godne polecenia) - Bogdan_New_Jersey - 2011-04-17 byniom napisał(a):"chłodnictwo i klimatyzacja" Gutkowski i Butrymowicz jest to dobra ksiazka ale jeszcze nie dla ciebie, wniej sa glownie wzory i tabelki, Ty musisz zaczac troche z nizszej pulki zeby poczytac dlaczego klimatyzator chlodzi, jak sparawdzic cisnienia co to jest manometr, Podstawy Gutkowskiego mozesz czytac jak pojmiesz juz troche wiedzy Nie zaczynaj z grobej rury wez sobie na przyklad ksiazke pod tytulem Technika Klimatyzacyjna dla praktykow Bolesława Gazinskiego Książki i poradniki dot. klimatyzacji (godne polecenia) - Bogdan_New_Jersey - 2011-04-17 ale to jest historyczny temat Książki i poradniki dot. klimatyzacji (godne polecenia) - Bogdan_New_Jersey - 2011-04-18 czy ktos czytal ta ksiazke Technika chłodnicza dla praktyków. Urządzenia i przepisy prawne na klimatyzacji.pl ja reklamuja
Książki i poradniki dot. klimatyzacji (godne polecenia) - Januar - 2017-02-05 Domowe i handlowe urządzenia chłodnicze - stary dobry podręcznik. Wszystko od podstaw. No i jeszcze jeden OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA, KLIMATYZACJA PODRĘCZNIK. Książki i poradniki dot. klimatyzacji (godne polecenia) - barbie - 2017-02-05 cena za poradnik jest z księżyca w 1989 kosztował 3200 starych złotych ,w 2000 roku 45 nowych złotych . |