Forum Klimatyzacja
bitzer lub bock półhermetyk z falownikiem - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: bitzer lub bock półhermetyk z falownikiem (/showthread.php?tid=4200)

bitzer lub bock półhermetyk z falownikiem - szk6 - 2010-09-22

czy ktoś z was ma działający prawidłowo układ półhermetyka z niestandartowo zainstalowanym falownikiem
za falownik zamontowany standartowo bock lub bitzer żadają do spręzarki 18 m3 ok 10 000 zl netto
więc bardzo drogo za ok 2500-3000 mogę kupić dobry falownik i go podłączyć do standartowej sprężarki chcę wiedzieć czy zwykłe falowniki dają sobie radę z rozruchem

bitzer lub bock półhermetyk z falownikiem - wit - 2010-09-22

falownik sobie poradzi... jeśli go dobrze oprogramujesz.
problem jest gdzie indziej. czy poradzi sobie sprężarka??? zmniejszone obroty -to często gorsze smarowanie i tendencja do zacierania. sprężarka z pompa oleju ma szanse. a smarowana naturalnie już raczej nie.
Typowo przyjmuje się, ze sprężarka nie powinna pracować ponizej 50% obrotow nominalnych.

dochodzi jeszcze kwestia grzania się silnika. silniki pod falownik maja często niższe straty na prądy wirowe. cieńsze blachy stojana, grubsze lub troszkę inne uzwojenie...
Że wytrzyma i pochodzi szanse masz pewnie z 50% -ale na pewno sprawność nie będzie taka jak wersji oryginalnej inwentorowej. zwykła sprężarka nie jest optymalizowana do pracy na falowniku.
A po co chcesz dawać falownik? Nie może gonić normalnie na typowych obrotach?

bitzer lub bock półhermetyk z falownikiem - szk6 - 2010-09-23

układ z kilkoma parownikami więc jak puszczę na normalnych obrotach to wiadomo ssanie w dół

bitzer lub bock półhermetyk z falownikiem - łysy45 - 2010-09-23

no to kolego dwie trzy mniejsze sprężarki razem regulacja ciśnieniem ssania i będzie dobrze i taniej pozdr

bitzer lub bock półhermetyk z falownikiem - wit - 2010-09-30

najprościej najlepiej i drogo... każdy parownik na własnym agregacie.
troszkę taniej -zespół kilku sprężarek i albo jakiś zaawansowany sterownik z czujnikiem -przetwornikiem ciśnienia parowania -wtedy np dajesz sprężarki o wydajnościach np. 1 , 2,a automatyka odpala Ci słabszą mocniejszą lub obie razem... i masz 3 różne wydajności zależnie od potrzeb.... tyle, że jaja z powrotem oleju bywają... trzeba przemysleć rurociągi syfony -syfony podwójne, odolejacze i inne takie...

albo prosciej -zespół i sprężarki odpalane presami LP. jak ssanie spada -to sprężarki kolejno gasną. jak rośbnie -to startują kolejno i pomagają tym co się nie wyrabiały. wtedy warto co jakiś czas presy przesterować -aby ta druga stała się wiodącą...
bo jedna będzie mieć sporo więcej czasu pracy niż druga....

bitzer lub bock półhermetyk z falownikiem - crocens - 2010-10-01

Z presami to nie ejst dobry pomysł... nie zapewnia odpowiedniej ilości startów sprężarki na godzinę co może doprowadzić do jej wcześniejszego zużycia...
tylko i wyłącznie zespół sprężarkowy i odpowiedni sterownik, np Everycontroll.

bitzer lub bock półhermetyk z falownikiem - crocens - 2010-10-30

to gratuluje, buduj swoje układy na presostatach lp, ja wolę coś bardziej przewidywalnego, zadaję dany parametr i wiem, że będzie on dotrzymany. Dyferencjał jest mniej przewidywalny niż "stoper" w sterowniku. Poza tym mamy być chyba nowocześni, a nie cofać się. Sterownik do zespołu sprężarkowego nie jest wcale taki drogi a załatwia przy okazji 100 innych rzeczy.

Pozdrawiam xx, i nie potrzebnie dodajesz zgryźliwe uwagi, na mnie to nie działa...

dzisiaj, mozna według doświadczenia ustawić sterownik :-)

bitzer lub bock półhermetyk z falownikiem - Shitashii - 2010-10-30

xx napisał(a):(...).Kiedyś wedlug kolei można bylo ustawić zegarek.
No.... a z krzemienia robili narzędzia. Czy Ty sam czytasz to co piszesz?

Sorki, że nie na temat. Można usunąć.

bitzer lub bock półhermetyk z falownikiem - Shitashii - 2010-10-30

xx napisał(a):
Shitashii napisał(a):
xx napisał(a):(...).Kiedyś wedlug kolei można bylo ustawić zegarek.
No.... a z krzemienia robili narzędzia. Czy Ty sam czytasz to co piszesz?

Sorki, że nie na temat. Można usunąć.
Zostaw instrukcję użytkownikom.Fachowcy czytają DTR.
Ty to już nic nie musisz czytać .......
A czy znasz coś takiego jak instrukcja serwisowa ? Podejrzewam, że nie bardzo.

widzę, że dalej próbujesz mnie sprowokować, dlatego kończę ten temat stwierdzeniem: wolę iść do przodu i budować na nowych rozwiązaniach, niż stać w miejscu i budować na presostatach.

konkretne pytanie więc odpowiem,
podawanym sygnalem i możliwościami jego wykozystania.

bitzer lub bock półhermetyk z falownikiem - crocens - 2010-10-31

piszesz bzdury kolego...
po pierwsze nie podajesz sygnału do presostatu czy przetwornika, to one podają sygnał do urządzenia sterującego.
Po drugie, można przyjąć, że presostat podaje sygnał cyfrowy(0,1), a przetwornik analogowy. I to jest zasadnicza różnica
Po trzecie, presostat i przetwornik nie są ciśnieniem (jak wynika z Twojego krótkiego wywodu) tylko urządzeniami elektrycznymi\elektronicznymi.
Po czwarte presosta podaje tylko dwie wartości ciśnienia (dobre i złe) a przetwornik wszystkie wartości w zakresie jego działania.

W Twoim jednym zdaniu sa co najmniej 4 błędy...
I jezeli chcesz coś dopisać, odnoś się konkretnie do tematu naszej rozmowy, na inne posty nie odpowiadam

bitzer lub bock półhermetyk z falownikiem - crocens - 2010-10-31

no to właśnie to napisałem, przetwornik podaje sygnał analogowy na sterownik, nic nowego nie wniosłes do rozmowy.

bitzer lub bock półhermetyk z falownikiem - Shitashii - 2010-10-31

Przetwornik ( o którym tu mowa mniej-więcej) nie podaje sygnału za pomocą ciśnienia, tylko za pomocą impulsów elektrycznych. Lub inaczej: przetworzonych z ciśnienia przez np piezzoelektyk na sygnał elektryczny.

bitzer lub bock półhermetyk z falownikiem - ECO74 - 2010-10-31

Witam
Panowie xx i Shitashii czapki z głów dla crocens a jak nie wiecie co to jest przetwornik to nie piszcie bzdur przetwornik przetwarza ciśnienie na sygnał analogowy napięciowy lub pradowy a dalej można go wykorzystac w sterowniku PLC lub nawet Falowniku choć podejrzewam że większość na tym forum nie zna zasady regulatora PID

bitzer lub bock półhermetyk z falownikiem - barbie - 2010-10-31

xx nie zdejmie czapki z głowy bo wszystko wie najlepiej--jest alfą i omegą na tym forum .wie on wszystko o chłodzeniu i klimatyzacji zaczynając od zegarka a kończąc na lokomotywie !!! .

bitzer lub bock półhermetyk z falownikiem - Shitashii - 2010-10-31

hehe ECO74, przecież to napisałem. A przynajmniej miało to oznaczać o czym pisałeś. Niektóre sprawy są dość oczywiste i się je pomija. Co się zrobi z sygnałem z przetwornika to już inna sprawa. Ale to co napisałeś to właśnie kwintesencja tego podtematu.