Forum Klimatyzacja
Chłodzi a niechce grzać ? - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Chłodzi a niechce grzać ? (/showthread.php?tid=4204)

Strony: 1 2 3

Chłodzi a niechce grzać ? - Lee11 - 2010-09-23

Witam mam problem ,klima split Sanko ok.7lat eksploatowana ponoć serwisowana,przestała działać funkcja grzania. Chłodzi normalnie. Pomocy,Pozdrawiam.

Chłodzi a niechce grzać ? - byniom - 2010-09-23

nie wykluczone że uszkodizła sie zewka zaworu ktory przełłacza na grzanie. Musisz sprawdzić czy przy przełąłczeniu dochodzi do niego napięcie

Chłodzi a niechce grzać ? - Lee11 - 2010-09-27

Dzięki byniom,sprawdze. Tylko klient jeszcze niezdecydowany.Pozdrawiam

Chłodzi a niechce grzać ? - AKTIMAR - 2010-10-09

Mam taki sam problem klimatyzator ZIBRO s1246 przy chłodzeniu jest wszystko ok a jak się przełączy na grzanie klimatyzator przechodzi do tryby DEFROST odszranianie, i tak już zostaje cały czas w DTR jest podane że maksymalnie powinien odszraniać 10 minut, niestety czekałem 30 minut i nie przetstaje, jednostka zewnętrzna pracuje sprężarka chodzi obydwie rurki pokrywają się lodem, czynnik sprawdzałem jest jest tyle ile potrzeba. Niestety nie miałem czasu zajrzeć głębiej.
Od czego radzicie zacząć dalej sprawdzać?

Chłodzi a niechce grzać ? - awax - 2010-10-09

Sprawdzałeś czynnik?to może podałbyś łaskawie ciśnienia.

ciśnienia 7/29

Z obsługą pilota nie mam problemu tak jak napisałem przy chłodzeniu jest 7 a przy grzaniu nie wiem bo się nie chce załączyć ale jest napisane że powinno być 29.

Chłodzi a niechce grzać ? - AKTIMAR - 2010-10-10

Chodzi mi jeszcze jedna myśl po głowie że może z płytki sterującej nie ma sygnału, ale czy to się da sprawdzić w jakiś sposób?

Chłodzi a niechce grzać ? - byniom - 2010-10-10

Kiedyś się spotkałem że ktoś położył przewód o jedną żyłę mniej i nie było grzania.

Chłodzi a niechce grzać ? - Shitashii - 2010-10-10

AKTIMAR napisał(a):Z obsługą pilota nie mam problemu tak jak napisałem przy chłodzeniu jest 7 a przy grzaniu nie wiem bo się nie chce załączyć ale jest napisane że powinno być 29.

... ktoś na płocie napisał D.U.P.A. ... Teraz chodzę z drzazgą...

Jak sprawdziłeś ilość czynnika??? Piszesz, że nie miałeś czasu zajrzeć głębiej, ale zdążyłeś sprawdzić ilość freonu?
Sprawdź to co pisał XX.

Chłodzi a niechce grzać ? - awax - 2010-10-10

Szkoda słów,a jeszcze bardziej nieświadomych Klientów.Równie dobrze mogliby usterkę zgłosić do szewca.

Chłodzi a niechce grzać ? - AKTIMAR - 2010-10-10

Panowie nie każdy jest tak doświadczony jak wy ja z serwisem nie mam dużego doświadczenia, staram się jak mogę a jeżeli czegoś nie potrafię to się pytam, ale jak widzę na tym forum zbytnio dużo się nie dowiem, szkoda myślałem że forum jest po to aby pomagać.
Tak jak pisałem czynnik jest ok ściągnąłem cały do butli było dokładnie tyle ile powinno być 1,34KG załadowałem ponownie, kable ok, urządzenie ma ponad 2 lata w lipcu minął czas gwarancji w tamtym roku podobno grzało, urządzenie nie było ani razu serwisowane, urządzenie w trybie auto i grzania przy ustawionej temp.27 stopni przechodzi w tryb DEFROST.
Pozdrawiam

Chłodzi a niechce grzać ? - Shitashii - 2010-10-10

No widzisz. Im lepiej (dokładniej) opisany przypadek tym łatwiej wysnuć jakieś przypuszczenia. Jak nie zawór czterodrogowy, to pewnie elektronika. Sprawdz czy pojawia się napięcie na zaworze.

Chłodzi a niechce grzać ? - Fujitsu Szczecin - 2010-10-11

Witam

Ja bym sprawdził najpierw czujniki, raczej te na j. z.

Pozdrawiam

Chłodzi a niechce grzać ? - AKTIMAR - 2010-10-13

Witam
To w takim razie proszę o kilka wskazówek jak posprawdzać te czujniki,

Chłodzi a niechce grzać ? - wit - 2010-10-13

czujnik albo płytka
-jeśli wykluczyłeś zawór -jeśli w trybie defrost grzeje.
defrost i grzanie -funkcjonalnie oba są trybami grzania... i w obu jw. powinna grzać... w trybie grzania powinien chodzić wiatrak jw. a w trybie defrost nie. (wyjątek -klima jest tylko do chłodzenia -i defrost oznacza po prostu postój)

jeśli sama klima zmienia tryby... to albo padła płytka albo oszukuje któryś czujnik i wymusza na płytce odszranianie...

Chłodzi a niechce grzać ? - Fujitsu Szczecin - 2010-10-13

AKTIMAR napisał(a):Witam
To w takim razie proszę o kilka wskazówek jak posprawdzać te czujniki,
Witam

Powinieneś zlokalizować czujniki i zmierzyć wartości przyrządem pomiarowym. Czujnik powinien mieć wartości podane przez producenta.

Pozdrawiam

Chłodzi a niechce grzać ? - Shitashii - 2010-10-13

Lub np. 20k przy 25*C i 25k przy 20*C ; może być pt100 lub pt1000 albo inny patent. Raz spotkałem się z czujką na której było napięcie 230V!

Chłodzi a niechce grzać ? - barbie - 2010-10-13

czasami jest mysz .

O tak! A nieraz już sztywna i sucha. :/

Chłodzi a niechce grzać ? - AKTIMAR - 2010-10-13

Kiedy powinno być napięcie na cewce przy zaworze?

Przy włączonym grzaniu

Chłodzi a niechce grzać ? - AKTIMAR - 2010-10-30

Witam
Pojechałem dzisiaj jeszcze raz do tego klimatyzatora z nową płytką sterującą i czujnikami, niestety po zmianie płytki i czujników nadal to samo, przy załączeniu grzania wchodzi w tryb defrost i już tak zostaje, po około 2 minutach cały parownik pokrywa się lodem, skraplacz od dołu sprężarki do zaworu również. Cewka jest ok bo dostaje prąd i się załącza przy przełączeniu na grzanie.
Tak wygląda zawór po około 2 minutach.

[Obrazek: 61520101030304.jpg]

Chłodzi a niechce grzać ? - byniom - 2010-10-30

To że zawór się przełącza to nie świadczy o tym że jest sprawny. DLatego że słyszysz cewkę ale niewiesz czy zawór jest nie uszkodzony.

Chłodzi a niechce grzać ? - AKTIMAR - 2010-10-30

jak można sprawdzić ten zawór czy jest sprawny mechanicznie? czy jest jakaś szansa reanimacji tego zaworu bez wlutowywania?