Forum Klimatyzacja
Uprawnienia na substncje kontrolowane - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Hyde Park (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Wątek: Uprawnienia na substncje kontrolowane (/showthread.php?tid=4240)

Uprawnienia na substncje kontrolowane - mister - 2010-10-10

jako,że za miesiąc kończą mi się uprawnienia na obsługę urządzeń zawierających substancje kontrolowane ,zwracam się z zapytaniem jakie uprawnienia trzeba aktualnie posiadać . właściwie urządzeń zawierających R22 już się nie naprawia, a co potrzeba do obsługi urządzeń zawierających R404,R410,R134 itp ? czy sprawa uprawnień została już jednoznacznie określona ?

Uprawnienia na substncje kontrolowane - awax - 2010-10-10

Szczerze mówiąc to jest to nieskonkretyzowane do końca.
Organizacje oferujące szkolenia zakończone świadectwem kwalifikacji twierdzą,że właśnie te uprawnienia wystarczają,Ministerstwo uznaje je jako tymczasowe,lecz w przyszłym roku nie będzie to już obowiązywać.Nowe,zgodne z unijnymi dyrektywami nie są przygotowane i tak na dobrą sprawę to nikt nic nie wie.
Z drugiej strony to wystąpiła "luka w prawie" i większość urządzeń na np.R410,R404,R407 o napełnieniu do 3 (6)kg nie wymaga żadnych uprawnień.
Wszyscy czekają na nowe przepisy wykonawcze.
W Twoim wypadku można również wystąpić do Ministerstwa Środowiska o wydanie tymczasowego żaświadczenia na podstawie praktyki i doświadczenia zawodowego.
Póki co to przeważa pogląd aby robić dotychczasowe (ozonowe) lecz tak jak pisałem to w kwietniu i lipcu będzie je chyba można oprawić w ramkę i na ścianę.

Uprawnienia na substncje kontrolowane - mister - 2010-10-10

a no właśnie po co mam przedłużać uprawnienia ozonowe skoro niedługo pewno stracą ważność. czy ministerstwo bez problemu wydaje takie tymczasowe uprawnienia ? może wiesz do kogo konkretnie się trzeba o nie zwracać ?

Sądzę,że Ministerstwo nie wydało jeszcze ani jednego,bo nikt się o to nie zwrócił.
Wszystkie informacje na ten temat są podawane bardzo lakonicznie.Musisz zadzwonić i poprosić biuro prawne chociaż sądzę,że będzie z tym mały problem.
Pewnie już w najbliższym czasie coś się rozstrzygnie.Możesz też przedłużyć ozonowe i myślę,że nie każą Ci płacić 100%.

.

Certyfikacja tymczasowa

Według komunikatu, do 4 lipca 2011 r. obowiązują certyfikaty tymczasowe ? są nimi świadectwa kwalifikacji uzyskane na mocy ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o substancjach zubożających warstwę ozonową. Obowiązują następujące zasady:

1. świadectwo kwalifikacji w zakresie naprawy i obsługi technicznej urządzeń i instalacji chłodniczych zawierających substancje kontrolowane oraz obrotu tymi substancjami uprawnia do odzysku czynnika, instalowania, konserwowania lub serwisowania oraz kontroli szczelności urządzeń zawierających fluorowane gazy cieplarniane (czyli m.in. czynniki HFC) w ilości 3 kg lub większej (oraz urządzeń zawierających fluorowane gazy cieplarniane w ilości 6 kg lub większej, z hermetycznie zamkniętymi systemami, które są oznakowane jako takie);

2. świadectwo kwalifikacji w zakresie demontażu instalacji i urządzeń, odzysku substancji kontrolowanych, recyklingu, regeneracji i unieszkodliwiania oraz obrotu substancjami przeznaczonymi do tego celu ? uprawnia do odzysku F-gazów z urządzeń chłodniczych, klimatyzacyjnych i pomp ciepła zawierających mniej niż 3 kg fluorowanych gazów cieplarnianych lub mniej niż 6 kg w przypadku systemów hermetycznie zamkniętych, które są oznakowane jako takie.

Certyfikaty tymczasowe obowiązują do 4 lipca 2011 roku. Do tego czasu osoby zajmujące się instalacjami zawierającymi czynniki HFC powinny zwrócić uwagę, czy dysponują aktualnym dokumentem uprawniającym do ich pracy z tymi substancjami:

osoby posiadające świadectwo kwalifikacji ?ozonowe?, którego ważność jest dłuższa niż do 4 lipca 2011 r., mogą do tego czasu pracować z czynnikami HFC bez dodatkowych uprawnień. Jednak po 4 lipca 2011 ? niezależnie od ważności świadectwa kwalifikacji ? muszą uzyskać certyfikat personalny w rozumieniu ustawy F-gazowej;
osoby mające świadectwo kwalifikacji ?ozonowe? o ważności wygasającej przed 4 lipca 2011 r., muszą uzyskać je ponownie, nawet jeśli chcą zajmować się tylko czynnikami z grupy HFC. Po 4 lipca 2011 ? niezależnie od ważności świadectwa kwalifikacji ? muszą uzyskać certyfikat personalny w rozumieniu ustawy F-gazowej.
osoby nie mające świadectwa kwalifikacji ?ozonowego?, a chcące zajmować się tylko czynnikami HFC, muszą uzyskać takie świadectwo kwalifikacji. Po 4 lipca 2011 ? niezależnie od ważności świadectwa kwalifikacji ? muszą uzyskać certyfikat personalny w rozumieniu ustawy F-gazowej.

Uprawnienia na substncje kontrolowane - awax - 2010-10-11

http://www.mos.gov.pl/artykul/2107_ochrona_warstwy_ozonowej/8967_certyfikaty_tymczasowe_swiadectwa_kwalifikacji.html

Uprawnienia na substncje kontrolowane - Shitashii - 2010-10-11

I myślisz, że po 4 lipca 2011 coś się zmieni? Co najwyżej w wykładni prawa, ale nie w praktyce. Nikt tego nie sprawdza i prawie nikt się na tym nie zna. Jak nosiłem sprawozdania za używanie HCFC, to nie wiedzieli w którym pokoju mam to zostawić i kto oraz co ma z tym robić. Zostawiałem w sekretariacie. Mnie interesowała tylko pieczątka z datą wpływu.
Inna sprawa to cały ten Efekt Cieplarniany. O ile o ozon warto zadbać, to z tym ociepleniem są różne opinie. Za X lat okaże się, że te same substancje będą zakazane, bo powodują jednak Efekt Ochłodzenia, bo odbijają promienie słoneczne.... Mamona, mamona, mamona. Tylko tyle się liczy. Niestety.
Podobnie jest z ochroną środowiska poprzez zastosowanie tzw. dyrektywy RoHS. Elektronicy już długo narzekają na sprzęt, na samo spoiwo lutownicze. Co z tego, że w sprzęcie nie ma ołowiu, jak trzeba będzie częściej produkować te same przedmioty, bo się szybciej psują. Tu nie ma ołowiu itp, a w świetlówkach kupa rtęci. A ślimak to ryba.
.....................

Uprawnienia na substncje kontrolowane - awax - 2010-10-11

Nie od razu Kraków zbudowano.
Powoli,ale się zmieni.Najwięksi użytkownicy urządzeń chłodniczych zostaną zmuszeni do zawarcia stałych umów z certyfikowanymi firmami,to samo z budżetówką.Przecież to najlepsi Klienci firm serwisowych.Bez zleceń od nich nie wystarczy nawet na zafundowanie sobie wyjazdu na spotkanie branżowe.Z drugiej strony to tych kluczowych Klientów i tak oddaliśmy pośrednikom.

Uprawnienia na substncje kontrolowane - mister - 2010-10-26

może ktoś ma materiały dydaktyczne ,które dostaje się podczas kursu ,może zaryzykowałbym przystąpić do samego egzaminu

Uprawnienia na substncje kontrolowane - tommatiz - 2010-10-26

Nie ma materiałów tylko wiedza którą zdobywasz doświadczeniem i teorią + to co na szkoleniu. Warto iść na szkolenie bo coś nie coś złapiesz. Pzdr

Uprawnienia na substncje kontrolowane - mister - 2010-10-26

raz już się szkoliłem ,będę przedłużał uprawnienia

Uprawnienia na substncje kontrolowane - wit - 2010-10-31

mister napisał(a):może ktoś ma materiały dydaktyczne ,które dostaje się podczas kursu ,może zaryzykowałbym przystąpić do samego egzaminu

Zdaje się, że jest wymóg kursu. Do samego egzaminu mogą przystąpić chyba tylko technicy i inżynierowie z kierunków powiązanych z chłodnictwem. Albo ludzie z udokumentowanym stażem pracy w chłodnictwie i klimatyzacji. Niech mnie ktoś poprawi jeśli coś pomyliłem.

Uprawnienia na substncje kontrolowane - byniom - 2010-10-31

5 lat temu robiłem w łodzi a teraz w poznaniu i musiałęm zaliczyć kurs natomiast mój kolega wcześniej robił w poznaniu i teraz odnawiał w tejsamej firmie i tylko miał egzamin

Uprawnienia na substncje kontrolowane - byniom - 2010-10-31

Kto ci powiedział ze się oburzyłem ? . Napisałemż ejeżeli ponawia w tym samym miejscu to już sam egzamin a że ja robiłem gdzie indziej to szkolenie musiałem zaliczyć i nic o oburzeniu nie napisałem.

Uprawnienia na substncje kontrolowane - mister - 2010-10-31

aby móc przystąpić do samego egzaminu trzeba mieć wykształcenie średnie techniczne nie konieczne powiązane z chłodnictwem

Uprawnienia na substncje kontrolowane - gadas - 2011-01-15

Powiem wam że ja nie mam uprawnień tzn Świadectwa Kwalifikacji i teraz zaczynam się
mocno zastanawiać czy to dobrze czy źle .

Wiem, wiem że źle - pisać mi o tym już nie musicie Smile

Prawda jest taka że głównie 70% mam splity a jak coś większego to jednak z zaprzyjaźnioną firmą robię .
Sam bym przecież bez dźwigu na 4 piętro nie usiłował wnosić kilkuset kilogramów .
Wiec jak do tej pory wszystko co sam robiłem ma poniżej 3kg wszystko co powyżej z firmą co ma wszystkie możliwe uprawnienia ludzi i sprzęt . Współpracujemy tak długo że nie wiem czy ja pracuję u nich czy oni u mnie na zlecenie Smile

Tylko teraz tak się zastanawiam ponieważ nie mogę się doczytać w przepisach .
Czy ŚK do 3kg czynnika głównie nowe klimy na 410A (nowy montaż) te świadectwo mi jest potrzebne ?

Firmy szkoleniowe twierdzą że tak bo biorą kasę od 500 do 1000 zł za szkolenie/egzamin .

Czy ktoś może mi podać adres gdzie znajdę dokładne ustawy lub gdzie się zgłosić by takową informację uzyskać .
Może ktoś już przechodził ścieżkę informacyjną i może coś więcej napisać niż to co tu było opisywane .
Niestety fora i internet nie zawsze bywa najlepszym źródłem informacji .

Co do mnie mam ważne certyfikaty potwierdzające ukończenia szkoleń techniczno-montażowo-serwisowych od kilku producentów . Handlowe też mam Smile

Co robić ? Robić te obecne ŚK które ważne będzie parę miesięcy czy czekać na właściwe akty prawne i udać się na taki egzamin .

Tylko jak już napisałem ja osobiście sam robić zawsze będę tylko małe typu split
wiec wartość 3kg nie będzie nigdy przekroczona .

No chyba że nowa ustawa da nam wytyczne że tyczy się to od 1 grama gazu do nieskończoności Smile

Gdzie w warszawie lub płocku szukać takich informacji

Uprawnienia na substncje kontrolowane - mentor - 2011-01-18

Raporty z wycieków powinny trafić do starostwa powiatowego zgodnego z KATAKLIZMEM Wink KATAKLIZM zgłasza uzytkownik instalacji na podstawie protokołu uprawnionego serwisu.Użytkownik płaci karę a nie firma serwisująca.Przypadek z autopsji.

Uprawnienia na substncje kontrolowane - eryk_wiking - 2011-01-18

@gajdas
Szkolenia w Warszawie kosztują 300 zł - 650 zł, więc takie kombinowanie czy potrzeba czy nie, to tak trochę czy kupić zimówki czy nie. Jeden zrobi tak, drugi inaczej. Nie wczytywałem się w treści ustawy, więc nie wiem czy 3 kg gazu kontrolowanego jest ilością graniczną czy nie. Jak przyjdzie zrobić coś w urządzeniu co ma 3,1 kg to zostawisz temat? Wydaje mi się że nie.
Potem się ludzie dziwią, że zarobić nie idzie na robocie, bo Pan Ziutek przyszedł i zrobił cacy.
Trochę takie podcieranie pośladów szkłem, bo taniej.

Uprawnienia na substncje kontrolowane - awax - 2011-01-19

eryk_wiking napisał(a):@gajdas
Szkolenia w Warszawie kosztują 300 zł - 650 zł, więc takie kombinowanie czy potrzeba czy nie, to tak trochę czy kupić zimówki czy nie. Jeden zrobi tak, drugi inaczej. Nie wczytywałem się w treści ustawy, więc nie wiem czy 3 kg gazu kontrolowanego jest ilością graniczną czy nie. Jak przyjdzie zrobić coś w urządzeniu co ma 3,1 kg to zostawisz temat? Wydaje mi się że nie.
Potem się ludzie dziwią, że zarobić nie idzie na robocie, bo Pan Ziutek przyszedł i zrobił cacy.
Trochę takie podcieranie pośladów szkłem, bo taniej.

NIEZNAJOMOŚĆ PRZEPISÓW PRAWA NIE Z ICH PRZESTRZEGANIA.
"Nie wczytywałeś się..." to się za to nie zabieraj.
Czy można prowadzić autko bez prawka bo nie wczytywało się w ustawy,które na to nie pozwalają????

Uprawnienia na substncje kontrolowane - eryk_wiking - 2011-01-19

??
Awax, znasz kodeks ruchu drogowego czy jak to sie nazywa na pamięć, bo jak zapomniesz jednego wersu, to siadasz i grzecznie czytasz ?? Smile

Mi się wydaje, że jak wchodzi coś takiego jak ŚK, to pujść, odbębnić to i trzymać się tego co tam mówią.

Uprawnienia na substncje kontrolowane - awax - 2011-01-19

eryk_wiking napisał(a):??
Awax, znasz kodeks ruchu drogowego czy jak to sie nazywa na pamięć, bo jak zapomniesz jednego wersu, to siadasz i grzecznie czytasz ?? Smile

Mi się wydaje, że jak wchodzi coś takiego jak ŚK, to pujść, odbębnić to i trzymać się tego co tam mówią.

Dokładnie,grzecznie czytam bo jak nie to też grzecznie płacę mandacik.