![]() |
|
Klimatyzacja pieczarkarni - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Klimatyzacja pieczarkarni (/showthread.php?tid=4254) |
Klimatyzacja pieczarkarni - kamaaa - 2010-10-19 Witam, czy ktoś z was montował klimę w pieczarkarni ? Klimatyzacja pieczarkarni - awax - 2010-10-19 Oczywiście,że tak w biurze pieczarkarni. Klimatyzacja pieczarkarni - barbie - 2010-10-19 opti podaj z jakich okolic jesteś . Klimatyzacja pieczarkarni - kamaaa - 2010-10-19 Pomieszczenie w którym rosną sobie pieczarki na około 20m2 . Podczas cyklu "dojrzewania" temperatura przez jakiś czas musi być dokładnie 16 stopni . I tu pojawia się pytanie : split ? przewymiarowany ? A może jakieś rozwiązanie przemysłowe ? Kasy na to jest mało - parę tys ... Klimatyzacja pieczarkarni - kamaaa - 2010-10-19 Oczywiście tylko latem trzeba chłodzić Klimatyzacja pieczarkarni - bartek2700 - 2010-10-19 montowałem kanałówki w takich pieczarkarniach.elektronika ze wzgledu na dużą wilgotność byla "wycinana" z jednostki wewnętrznej,wentylatory były podpięte do agregatu "na krótko" a całość była odpalana jakimś prostym sterownikiem przez stycznik( urządzenie 3-fazowe).taki troche wynalazek ale sprawdził sie tylko musisz sterownik zamontowac na zewnątrz bo wilgoć jest naprawde spora;-)powodzonka Klimatyzacja pieczarkarni - crocens - 2010-10-19 w pomieszczeniu dwa rzędy pieczarek, w każdym 3 piętra, długie na około 5 metrów? Klimatyzacja pieczarkarni - radekklimat - 2010-10-19 Robiłem pieczarkarnie tylko na schładzarce do glikolu i duzy piec na gaz ale całosc była droga natomiast jak chcesz robic to tanio to zapomnij. Pare tysi to kosztuje miernik do pomiaru CO2 i sterownik do grzania, chłodzenia i nawilzania. Jezeli twoj klient powaznie mysli o pieczarkach to te pare tysi nie wystarczy. Klimatyzacja pieczarkarni - kamaaa - 2010-10-19 Nie byłem tam , ale to małe pomieszczenie ok. 20m2 . Pieczarek pewnie nawciskane na max. Czułem że z tą wilgotnością będą kłopoty. Myślałem o jakimś urządzeniu dedykowanym do tej branży. W sumie 16 st. to prawie max dla zwykłego splita Klimatyzacja pieczarkarni - mister - 2010-10-19 jak ma pomieszczenie 20m2 to wygląda na to ,że poważnie nie mysli o pieczarkach . załóż tam kanałówkę i będzie w miarę dobrze . elektronikę trzeba wywalić jak się zepsuje . Klimatyzacja pieczarkarni - awax - 2010-10-19 wilgotność to nie tylko problem dla elektroniki w jednostce chodzi również o to aby tej wilgotności nie obniżać.Temperatura parowania,rozstaw lameli itd nie bardzo się do tego celu nadają. Klimatyzacja pieczarkarni - crocens - 2010-10-19 musi być tam już jakaś wentylacja, jeżeli są kanały to można dorobić chłodnicę freonową i dać agregat skraplający. Wilgotność to nie duży problem. Nie jestem specjalistą ale troche pieczarkarni zrobiłem i tak mówili właściciele... Klimatyzacja pieczarkarni - klaudiusz2000 - 2010-10-27 Witam Ostatnio robiłem całą pieczarkarnię. Całość to 10 hal po 200 m2 uprawy na każdej hali. Na każdej hali były czteropiętrowe półki po lewej i prawej stronie,więc split nawet przewymiarowany odpada ze wzgledu na równomierne rozprowadzenie chłodu lub ciepła w zależności od potrzeb. Ja zrobiłem to tak: na każdej hali zamontowałem nagrzewnicę znanej firmy na rynku oczywiście obudowa inox ze wzgledu na agresywne warunki pracy. Po zdemontowaniu żaluzji z przedniej części nagrzewnicy zrobiłem z blachy obudowy tak żeby świeże powietrze zaciągał wentylator nagrzewnicy z zewnątrz. oczywiście trzeba było zrobić kilka zasuw, żeby była też recyrkulacja. Całość trzeba zawiesić u góry najlepiej nad drzwiami i rozprowadzić środkiem rękaw foliowy przez całą długość hali, później trójnik i na końcu ściany po szerokości znów rękaw, następnie kolana i znów rekaw foliowy po długości do początku hali. W rękawie od spodu robimy dziury i nawiewy są. Następnie zabrałem się za układ chłodzenia i grzania. Do rur nagrzewnicy przez elektrozawory sterowane bardzo prostm sterownikiem i kilkoma czujnikami podłączyłem do schładzania hali wodę bierzącą z hydroforu bo jest własny a odpływ zasila stawy.(tak było na początku).Teraz układ zostal przerobiony na zamkniety z wymiennikiem i agregatem wody lodowej. Natomiast grzanie podlaczone pod piec CO z zasobnikiem .Ze względu na duże odległości i żeby zbyt długo nie czekać na media na końcach rurociągów są zamontowane zawory żeby przy wyłączonych halach media były w gotowości tuż przy nagrzenicach. Oczywiście wszystko dobrane odpowiednio do kubatur hal. Jeszcze trzeba zamontować wentylatory wyciągowe i czujniki, bo co2 podczas wzrostu grzyba rośnie i to momentami bardzo szybko .Jeśli ktoś jest zainteresowany to służę pomocą. Pozdrawiam Klimatyzacja pieczarkarni - honza - 2012-07-13 Witam serdecznie W tematach chłodniczych jestem zupełnie zielony, dlatego zwracam się do Was z prośbą o rozwianie moich wątpliwości. Mam do dyspozycji dwie hale 75m2/220m3 , ocieplone 5cm styropianu wew, pustak i 5 cm styropianu na zewnątrz. Były tam hodowane boczniaki i chciałbym założyć tam na próbę hodowlę pieczarek. Mam agregat Copeland DLF 301, brak jednak parownika i zastanawiam się czy ten agregat z np podobną chłodnicą http://allegro.pl/agregat-chlodniczy-parownik-helpman-dplx-40-5-kw-i2459459814.html dałby radę zejść z temp wewnątrz do 18 stopni C. Powietrze było by rozprowadzane po hali foliowymi tunelami. Jak sądzicie, takie połączenie da radę uzyskać taką temperaturę. Miałbym jeszcze pytanie czy do tej sprężarki można dać parownik o większej wydajności, np około 8kw? Na drugą halę chciałbym założyć klimatyzator kanałowy on/off o mocy 8-10kw. Czy może dać sobie spokój z tym agregatem i skupić się jednak na klimatyzacji? Pozdr Klimatyzacja pieczarkarni - Chris_W - 2012-07-29 Moje uwagi z racji tego że cos tam wiem o pieczarkach: 1. Pieczarkanie latem w upały powinny odpoczywać. 2. Klima pracująca w recyrkulacji powietrza w pieczarkarni równa się ciągłemu zarażaniu upraw. 3. Klima pracująca bez recyrkulacji to tak ogromne koszty eksploatacji że trzeba myśleć o pt.1 4. Utrzymywanie wilgotności i schładzanie najlepiej wykonać przez zraszanie wodą oraz intensywną wentylację 5. W większości przypadków poziom CO2 można zaniedbywać - jesli chłodzimy wg pt.4 to CO2 będzie na poziomie. |