![]() |
|
sterowanie przez internet - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: sterowanie przez internet (/showthread.php?tid=4297) |
sterowanie przez internet - jacek 64 - 2010-11-04 Mam pytanie . Czy któryś z Was montował klimatyzację podłączoną do internetu . Obsługiwaną przez instalację " intelgentnego domu" . Chodzi mi o możliwość sterowania 2-3 splitami. Wiem że duże instalcje VRV mają takie możliwości. W tym przypadku chodzi o 2 ,3 splity . Z możliwością załączania i regulacji temperatury na odległość . sterowanie przez internet - Kikson - 2010-11-04 Musisz być bogaty aby coś takiego zamontować. Mitsubishi ma coś takiego. Koszt takiego urządzenia to 4 000 Euro. sterowanie przez internet - bartekyogico - 2010-11-04 Ja instalowalem normalne multi-inverter Fujitsu (większosc lepszych się nadaje) ale instalację "inteligencji" to robili fachowcy od BMS. sterowanie przez internet - bartek2700 - 2010-11-04 a może sterowanie przez SMS? jest to duzo tańsze rozwiązanie niż net,wiem że w mitsubishi jest taka możliwość bo montowałem.pozdrawiam sterowanie przez internet - Kikson - 2010-11-04 Sterowanie przez BMS posiada większość klimatyzatorów dobrych marek. Samo podłączenie do BMS-u to żaden problem, konfiguracja również jest prosta. Jednak problem pojawia się gdy musimy postawić samego BMS-a. Ceny zaczynają się od kilkuset euro. Ja montowałem dwie kanałówki w serwerowni. Informatycy uparli się na podgląd przez neta parametrów. Konieczne było dołożenie interfejsu MHI SC-WGWN-A za ponad 4 000 euro. Fajna sprawa. Siedząc przed laptopem mogę wejść na stronę i zobaczyć co się dzieje w serwerowni, mogę sterować i zmieniać parametry. sterowanie przez internet - bartek2700 - 2010-11-05 ale ja pisałem o SMS-ie a nie BMS-ie,czyli sterowanie klimatyzatorem przez komórke;-) sterowanie przez internet - zuku - 2010-11-06 Można by było zrobić szafkę do sterowania splitami opartą na sterowniku np fx 06 firmy JOHNSON CONTROLS z dodatkowym modułem do BMS-u. Myślę że koszt takiej szafki nie przekroczy 4 tyś zł. Lub na ster. fx 15 który ma więcej wejść/wyjść i daje więcej możliwości sterowania i do którego można podłączyć duży pulpit sterowniczy przeznaczony do ster. tylko klimą sterowanie przez internet - Ralph - 2011-03-11 Myślę, że dobrym rozwiązaniem może być moduł GLAN. Układ umożliwia sterowanie klimatyzacją za pośrednictwem wiadomości SMS oraz z poziomu przeglądarki internetowej. Dodatkową, wartą uwagi cechą jest fakt że nie potrzeba wykładać aż 4tyś! zł. Pod adresem http://81.219.245.82 znajduje się panel takiego urządzenia, które działa w naszej firmie. Ew. informacje można znaleźć na www.gsmtronik.pl - zakładka Produkty -> GLAN. Pozdrawiam, Łukasz Nowak sterowanie przez internet - irroda - 2011-03-11 przedewszystkim to kolega pytajacy powinien napisać do czego to ma być , jeżeli jest to domek letniskowy i potrzebujemy nagrzać lub wychłodzić pomieszczenie przed naszym przyjazdem, to wystarczy jedno urządzenie od sterowanie central alarmowych i mamy załatwione wszystkie trzy klimatyzatory, możemy je włączać i wyłączać, jak ktoś chce to w bardziej rozbudowanej wersji może otrzymywać sms z temperaturą lub sms po osiągnięciu zadanej. Nie ma możliwości sterowania temperatura, musimy przed wyjazde ustawić np 22. Koszt kilkaset złotych + programowanie. sterowanie przez internet - Ralph - 2011-03-14 Moduły z serii GSMTRONIK umożliwiają zapianie sygnałów podczerwieni IRDA dowolnych klimatyzatorów, co oznacza możliwość sterowania temperaturą klimatyzatora z poziomu wiadomości SMS lub przeglądarki www. Jeśli chodzi o domek letniskowy na weekend - możliwe jest ustawienie harmonogramu działania klimatyzacji (godzina, dzień tygodnia załączania/ wyłączania/ zmiany temperatury). sterowanie przez internet - irroda - 2011-03-14 tak- ustawie sobie harmonogram na każdy weekend, bo niewiem czy przyjadę za miesiąc czy może dwa, rozwiązanie bez sensu-uruchamia klimatyzatory bez potrzeby, ma działać tylko gdy planujemy przyjechać |