![]() |
|
ciąg chłodniczy - dobór agregatu - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: ciąg chłodniczy - dobór agregatu (/showthread.php?tid=4366) Strony:
1
2
|
ciąg chłodniczy - dobór agregatu - Qba - 2010-11-26 Witam - chodzi o 3 regały nabiałowe ( 2x 3,50m i 1x 2,50m ) stojące obok siebie w szeregu. Proszę o sugestie dotyczące doboru mocy spręzarki i pozostałych el.układu . - ważne jest to że sprężarka usytuowana będzie w piwnicy(maszynownia) a skraplacz na ścianie zewnętrznej na wys.3m. urzadzenia beda urzywane (lekko ) - uwzględnijcie proszę średnice rurociągów. Pozdrawiam ciąg chłodniczy - dobór agregatu - Alpak - 2010-11-26 Nie przesadzamy troche ? ciąg chłodniczy - dobór agregatu - widlak - 2010-11-26 Najlepiej podaj producenta i model bo zapotrzebowanie nie zależy tylko od długości. Czy to na pewno 2x3,5m czy może 3,75? Musisz znać odległości między miejscami montażu. Co to znaczy lekko używane? I czemu nie wywalić całego agregatu na zewnątrz? Zajmujesz się tym zawodowo? ciąg chłodniczy - dobór agregatu - barbie - 2010-11-26 piwnica jest najlepsza dla sprężarki--nie będzie problemów z olejem . ciąg chłodniczy - dobór agregatu - awax - 2010-11-26 patusX napisał(a):zawołajmy tu awaxa sam sie wypowie ze to troche odwalanie roboty za Ciebie znasz sie na ty to działaj ja bym sie nie podjał czegos czego nie kumam aby spieprzyc a np radek napisze ci rury 1/4 to co zrobisz załozysz je? pomysl troche a nie polegaj na forum! Co nie Awax? Myślę,że teraz po sezonie to moglibyśmy wpaść do kolegi i w prezencie mu to zmontować ciąg chłodniczy - dobór agregatu - Qba - 2010-11-26 seniorbiovital napisał(a):kolego Qba, Qrwa, do domuAch ci Polacy ! ciąg chłodniczy - dobór agregatu - barbie - 2010-11-26 możesz zastosować sprężarkę Bitzer ESH725Y . ciąg chłodniczy - dobór agregatu - mg - 2010-11-26 Boneta ty regału nie widziałeś?, przepraszam niewidziałeś?
ciąg chłodniczy - dobór agregatu - barbie - 2010-11-26 Danfoss . ciąg chłodniczy - dobór agregatu - barbie - 2010-11-26 Bonett . ciąg chłodniczy - dobór agregatu - mg - 2010-11-26 Masz łeb! jak Gondola ciąg chłodniczy - dobór agregatu - Qba - 2010-11-26 dwa regały to Linde ARM po 3,75m ten trzeci 2.5m . Do tego Copelland semi 10kw .Wszystko na 1 sterowniku ciąg chłodniczy - dobór agregatu - mg - 2010-11-26 Przewrażliwiony jesteś, czyżby Cię nikt nie doceniał?. Źle mnie zrozumiałeś, mówi się ,,masz łeb jak sklep" , wydawało mi się że gondola jest większa od sklepu ale wrzuciłem w google i okazało że nie. Przepraszam ciąg chłodniczy - dobór agregatu - barbie - 2010-11-27 10 KW to moc elektryczna czy chłodnicza ? . ciąg chłodniczy - dobór agregatu - Qba - 2010-11-28 O.K zawężam pytanie : - czy 10 kw wydajności chł.sprężarki wystarczy przy ok.15 m rurociągu zakładając umiejscowienie sprężarki 2m poniżej mebli i skraplacza 3 m powyżej . ciąg chłodniczy - dobór agregatu - barbie - 2010-11-29 10 KW chłodniczo przy -10 stopniach wystarczy,jeśli chodzi o 15 m rurociągu to co ma piernik do wiatraka ,rury dobierasz wg nomogramów lub programu komputerowego . ciąg chłodniczy - dobór agregatu - barbie - 2010-11-29 na pewno nie będzie to R 12---30 kG tego czynnika jest bardzo kosztowne . ciąg chłodniczy - dobór agregatu - elektrofrost - 2010-11-29 Qba jak nie posiadasz doświadczenia w montażu ciągów chłodniczych to napewno nie zdobędziesz go na forum ,gdybyś posiadał elementarną wiedzę o producentach urządzeń chłodniczych to szybko byś się zorientował że robią z ciebie jaja. chłodnictwo jest dlawybranych. ciąg chłodniczy - dobór agregatu - barbie - 2010-11-29 nie święci garnki lepią .w firmie w której pracuję jest cukiernik,mechanizator rolnictwa był piekarz i tapicer . ciąg chłodniczy - dobór agregatu - widlak - 2010-11-30 Co do mocy to ja bym dał z 1,1 albo i 1,2 kW na m, biorąc pod uwagę zapotrzebowanie podobnych nowych i sprawność jego wentylatorów (ze względu na wiek) przynajmniej tak robiliśmy w mojej byłej firmie. ciąg chłodniczy - dobór agregatu - awax - 2010-11-30 Może warto wejść w profil Qby i przeczytać ostatnie posty. Przecież to same pytania ,z których wynika,że kolega Qba nie ma pojęcia o chłodnictwie i zabiera się za wiele różnych realizacji. Jeżeli nie jest to Waszym zdaniem nieuczciwe i nieetyczne to można radzić "krok po kroku" 1.Wejdz do maszynowni i włącz światło; 2.Światło włącza się takim pstryczkiem umieszczonym najczęściej na ścianie; 3. ..............kto pociągnie dalej ?????? ciąg chłodniczy - dobór agregatu - awax - 2010-11-30 Cytat z innego postu: Wielkie dzięki ,,mg'' bardzo mi pomogłeś - po niedzieli adę do TermoSchiessla po regulator. Ale wygląda na to że układ został spaprany a robiła to duża firma . Jak to możliwe? Aha wymienialem w nim sprężarkę miesiąc temu. Który z Was to "spaprał" ??????? ciąg chłodniczy - dobór agregatu - barbie - 2010-11-30 w firmie w której pracuję podobny mebel zamontował młody elektryk który pracował u nas tydzień---minęło już ponad 5 lat,nie było żadnej reklamacji .nie matura lecz chęć szczera zrobi z ciebie chłodniarza . ciąg chłodniczy - dobór agregatu - barbie - 2010-11-30 czytaj ze zrozumieniem---po tygodniu pracy samodzielnie zainstalował regał chłodniczy,pracuje u nas nadal od pięciu lat . ciąg chłodniczy - dobór agregatu - awax - 2010-11-30 barbie napisał(a):w firmie w której pracuję podobny mebel zamontował młody elektryk który pracował u nas tydzień---minęło już ponad 5 lat,nie było żadnej reklamacji .nie matura lecz chęć szczera zrobi z ciebie chłodniarza . Nie wierzę,że po tygodniu ktoś kto wcześniej nie miał z tym do czynienia zrobił to prawidłowo.Oczywiście bez instrukcji "krok po kroku",a taką sytuacje mamy tutaj. Nie ściemniaj |