Forum Klimatyzacja
klimatyzator fjitsu - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: klimatyzator fjitsu (/showthread.php?tid=4367)

klimatyzator fjitsu - palkal - 2010-11-26

Witam
Mam problem z klimatyzatorem marki fujitsu, jest to inverter 12 btu r410a. Jednostka zew. pracuje głośno tak jakby sprezarka chodzila na wysokich obrotach, nie zwalnia ani nie przyspiesza, wentylator kreci sie dosc wolno jednostajnie i wydmuchuje cieple pow. Cisnienie gazu na ssacej wynosi 8-9 bar. I co dziwne rurka tloczna jest ciepla, a ssaca w temp. otoczenia. Parownik wydmuchuje powietrze o takiej temp. jak w pomieszczeniu. Klimatyzator pracuje w serwerowni.
Prosze o pomoc.

Prądu nie sprawdzałem, układ jest szczelny. Urzadzenie pracowalo 1,5 roku bez przerwy

Dodam jeszcz ze podlaczylem butle z czynnikim i chcialem sprubowac dobic gazu, sprezarka nic nie zasysala.

klimatyzator fjitsu - bartekyogico - 2010-11-26

A na postoju jakie masz ciśnienie bo to mi wygląda na zaburzony lub wręcz brak obiegu czynnika. I po co chciałeś uzupełniac?

klimatyzator fjitsu - Shitashii - 2010-11-26

Rolleyes hm... "wszyscy uzupełniają, to i ja uzupełnię" :-)

klimatyzator fjitsu - bartekyogico - 2010-11-26

Shitashii napisał(a):Rolleyes hm... "wszyscy uzupełniają, to i ja uzupełnię" :-)
Taaa klima nie działa trzeba dodac czynnika... i na następny serwis. A pytanie powinno brzmiec "czemu nie mogę dobic?"

klimatyzator fjitsu - byniom - 2010-11-26

A może zawór rewersyjny się podwiesił ?

klimatyzator fjitsu - tommatiz - 2010-11-26

Zakręć zawór serwisowy na tłoczeniu i zobacz czy sprężarka ściąga czynnik do siebie.

klimatyzator fjitsu - klm 77 - 2010-11-26

Witam,
wiem ze nie wtemacie ale może ktoś mi pomoże jak napisać nowy temat, próbuje wejsc w nowy post i nic , z koleii odpisywać na inne tematy mogę.

do bartekyogico Ciebie nie prosilem o pomoc to glupio nie komentuj, spytalem tylko o porade, a ta wogole to nie jestem serwisantem tylko monterem, na wyl. jed. bylo 6 bar.

klimatyzator fjitsu - mg - 2010-11-26

Gorzej!, to tak jakby rowerzysta nie potrafił założyć łańcucha Smile

klimatyzator fjitsu - bartekyogico - 2010-11-27

palkal napisał(a):do bartekyogico Ciebie nie prosilem o pomoc to glupio nie komentuj, spytalem tylko o porade, a ta wogole to nie jestem serwisantem tylko monterem, na wyl. jed. bylo 6 bar.
Kolego nie śmieje się z Ciebie i przykro mi jeśli Cię uraziłem. Serwisant to taki troche lekarz (po pierwsze nie szkodzic) jak nie wiesz co zrobic to WEZWIJ SERWIS i rób co umiesz. Powodzenia.

klimatyzator fjitsu - Rześki LUFT - 2010-11-27

Jak jest monterem a nie wie nic o serwisie to pewnie następny co "montuje z kolegami klimatyzatory" i może za niedługo otworzy swoją firmę.... Zapewne będzie nie drogo montował a serwisować będzie za 50PLN.