Forum Klimatyzacja
Tania klima - prośba o pomoc - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Tania klima - prośba o pomoc (/showthread.php?tid=4377)

Tania klima - prośba o pomoc - Pinkmen - 2010-11-30

Witam,

Przejdę od razu do rzeczy.
Mam 500 litrowe akwarium morskie, w którym temperatura nie może przekroczyc pewnego poziomu
Więc potrzebuję do pokoju ok. 12m2 klimatyzację.

Dodam że klima potrzebna mi będzie do w/w celu jedynie przez okres lata 3-4 miesiące. Stąd musi byc jak najtańsza i najlepiej b. cicha. Skłaniam się ku klimatyzatorom przenośnym - ale nie wiem czy są coś warte??

Prosiłbym o polecenie czegokolwiek godnego polecenia
Z góry dziękuję

Tania klima - prośba o pomoc - radekklimat - 2010-11-30

Chinski Galanz, w miare cichy i dosc niezawodny i tani.
Przenosne odradzam bo sa głosne.

Tania klima - prośba o pomoc - tommatiz - 2010-11-30

Witam. Moc klimy wystarczy 2.5kW ale nie kombinuj z przenośnymi tylko zwykły split a Klimę zawieś jak najdalej od akwarium. Pzdr

Tania klima - prośba o pomoc - monterod2002 - 2010-11-30

Nie obraź się ale u nas klima przeważnie w domach jest używana 3-4 miesiące w okresie letnim bo lata długiego niestety nie mamy Big Grin . A w okresie jesiennym i wiosennym pewnie będziesz się dogrzewał. Proponuje ci jak kolega wyżej 2,5 kW Galanz tanie w miarę ciche. Mam nadzieje że nie mieszkasz w bloku.
pozdrowionka

Tania klima - prośba o pomoc - awax - 2010-11-30

Jeżeli jednak w tym pokoju sa jakieś urządzenia oddające ciepło to może być lipa.
Tak szczerze to nie lepiej iść w kierunku regulcji temperatury wody w akwarium???to chyba znacznie tańsze.

Myślę że kolega ma w lato problem z nadmiarem temperatury wody i po to chce klimę w pokoju .
pozdrowionka

Tania klima - prośba o pomoc - awax - 2010-11-30

monterod2002 napisał(a):Myślę że kolega ma w lato problem z nadmiarem temperatury wody i po to chce klimę w pokoju .
pozdrowionka

Dokładnie to napisałem,trzeba chłodzić wodę,to prostsze.Nikt nie podgrzewa pomieszczenia aby podnieść temp.w akwarium z rybkami ciepłolubnymi

Dokładnie rozumie ale wydaje mi się że akwarium to wymówka. Z tego co mi wiadomo istnieje coś takiego jak schładzacz akwariowy.
pozdrowionka

Tania klima - prośba o pomoc - Pinkmen - 2010-12-01

monterod2002 napisał(a):Dokładnie rozumie ale wydaje mi się że akwarium to wymówka. Z tego co mi wiadomo istnieje coś takiego jak schładzacz akwariowy.
pozdrowionka

Oczywiście że istnieje, ale z jakiej paki tylko ryby mają miec dobrze??? Skoro schładzacz temperatury wody to koszt min. 1500
Więc wykombinowałem że w tej cenie kupię klimę. Na portalu aukcyjnym za 800-900pln kupię splita.

Czy tego split'a można samodzielnie zamontowac nie posiadając specjalistycznej wiedzy ?
Czy klimy z opcją grzania są generalnie ok?
Jakich firm szukac ?

Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuję

Tania klima - prośba o pomoc - Shitashii - 2010-12-01

Cytat:Czy tego split'a można samodzielnie zamontowac nie posiadając specjalistycznej wiedzy ?
Tak

Cytat:Czy klimy z opcją grzania są generalnie ok?
Tak

Cytat:Jakich firm szukac ?
Daikin, Toshiba, itp.
Chyba, że pytasz o firmy montujące?

Tania klima - prośba o pomoc - barbie - 2010-12-01

akwarium morskie ---zwykłe akwarium razy 10 .to jest zabawka dla bogatych .