![]() |
|
pytanie projektowe - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: pytanie projektowe (/showthread.php?tid=4382) |
pytanie projektowe - b33 - 2010-12-03 Witam. Opracowuję (na dyplom) projekt klimatyzacji dla pewnego budynku i mam pewien dylemat więc zwracam się z pytaniem do doświadczonych w branży: Czy lepszym rozwiązaniem jest zaprojektowanie dwóch chillerów na dachu (są dwa szachty oddalone od siebie o 40 metrów) - tak że każdy chiller wykorzysta do prowadzenia rur wody lodowej 'swój' szacht, czy jednego chillera pomiędzy szachtami, co będzie równoznaczne z prowadzeniem dwóch gałęzi o długości ok.20 ok.metrów. Obra rozwiązania mają swoje + i -. Zatem która opcja jest rozsądniejsza? pytanie projektowe - mg - 2010-12-03 Planując dwa chillery z rozsądnym rozprowadzeniem powietrza po obiekcie zwiększasz współczynnik niezawodności systemu. To powinno pomóc w rozwiązaniu dylematu.
pytanie projektowe - awax - 2010-12-03 "Obra rozwiązania mają swoje + i -." Sam sobie odpowiedziałeś,trzeba uwzględnić wszystkie + i - "współczynnik niezawodności"to tylko jeden z nich i gdyby był decydujący to nie mielibyśmy multi ani VRV nie mówiąc już o chillerach. Montowalibyśmy same pojedyńcze splity. Myślę,że koszt przy dwóch zdecyduje. pytanie projektowe - Pwr - 2010-12-03 Witam ja tez mam zapytanie odnośnie dyplomu i projektu. Projekt klimatyzacja pomieszczenia konsumpcyjnego (stołówki) dla 100 osób prowadzący powiedział żeby uwzględnić zyski wilgoci od ludzi (tutaj nie ma problemu z policzeniem tego) założyłem odpoczynek w postawie siedzącej oraz uwzględnić zyski wilgoci wydzielające się z parujących potraw i tutaj natknąłem się na problem gdyż nie mogę nigdzie znaleźć żadnej tabeli lub artykułu który by to w prost informował o tym ile g wilgoci się wydziela z np zupy oraz drugiego dania ( np schabowy plus ziemniaki oraz surówka ) problem wydaje się być śmieszny i nie wiem czy prowadzący sobie ze mnie zadrwił ze mam te zyski policzyć ale głębiej się zastanawiając 100 x 2 dania to trochę jest tej wilgoci. Proszę o pomoc w tej sprawie pozdrawiam pytanie projektowe - Shitashii - 2010-12-03 Pwr napisał(a):Witam ja tez mam zapytanie odnośnie dyplomu i projektu. Projekt klimatyzacja pomieszczenia konsumpcyjnego (stołówki) dla 100 osób prowadzący powiedział żeby uwzględnić zyski wilgoci od ludzi (tutaj nie ma problemu z policzeniem tego) założyłem odpoczynek w postawie siedzącej oraz uwzględnić zyski wilgoci wydzielające się z parujących potraw i tutaj natknąłem się na problem gdyż nie mogę nigdzie znaleźć żadnej tabeli lub artykułu który by to w prost informował o tym ile g wilgoci się wydziela z np zupy oraz drugiego dania ( np schabowy plus ziemniaki oraz surówka ) problem wydaje się być śmieszny i nie wiem czy prowadzący sobie ze mnie zadrwił ze mam te zyski policzyć ale głębiej się zastanawiając 100 x 2 dania to trochę jest tej wilgoci.NIE ZDASZ!! Bo nie znasz interpunkcji. pytanie projektowe - łysy45 - 2010-12-03 witam Shitashii czy czasem zanim wszedłeś w tę branże nie uczyłeś polskiego pozdr. pytanie projektowe - tommatiz - 2010-12-03 Pwr napisał(a):Witam ja tez mam zapytanie odnośnie dyplomu i projektu. Projekt klimatyzacja pomieszczenia konsumpcyjnego (stołówki) dla 100 osób prowadzący powiedział żeby uwzględnić zyski wilgoci od ludzi (tutaj nie ma problemu z policzeniem tego) założyłem odpoczynek w postawie siedzącej oraz uwzględnić zyski wilgoci wydzielające się z parujących potraw i tutaj natknąłem się na problem gdyż nie mogę nigdzie znaleźć żadnej tabeli lub artykułu który by to w prost informował o tym ile g wilgoci się wydziela z np zupy oraz drugiego dania ( np schabowy plus ziemniaki oraz surówka ) problem wydaje się być śmieszny i nie wiem czy prowadzący sobie ze mnie zadrwił ze mam te zyski policzyć ale głębiej się zastanawiając 100 x 2 dania to trochę jest tej wilgoci.Witam i przyłączam się do Shitashii bo lepiej się czyta poszczególne zdania i łatwiej coś z tego wywnioskować. Po drugie załóż nowy temat bo Twój problem jest inny jak poprzednika. Tak będzie łatwiej dla wszystkich. Pozdrawiam pytanie projektowe - Kikson - 2010-12-03 Czy pod nickiem Pwr nie kryje się Boneta, R12 czy jeszcze jakoś?? pytanie projektowe - barbie - 2010-12-03 to nie jest R12 ,chyba że używa edytora tekstu---polonistyki raczej nie skończył w ciągu 24 godzin . pytanie projektowe - mg - 2010-12-03 boneta napisał(a):dokładnie!mg napisał(a):Planując dwa chillery z rozsądnym rozprowadzeniem powietrza po obiekcie zwiększasz współczynnik niezawodności systemu.I obniżenie konta zakładu energetycznego,uwzględmiając odejscie od elektrycznego systemu ogrzrzewania? pytanie projektowe - barbie - 2010-12-03 Boneta to jest projekt klimatyzacji a nie ogrzewania . |