Forum Klimatyzacja
Ile gazu - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Ile gazu (/showthread.php?tid=4384)

Ile gazu - jacek 64 - 2010-12-04

Witam !
Klimatyzator kanałowy o mocy 30 kW. Nieszczelnosć w układzie . Usunięta przyczyna. Na tabliczce znamionowej opisane jest 10 kG R 407 C. Instalacja jest bardzo długa 40 metrów w jedną stronę . Rura cieczowa 22mm średnicy, Rura gazowa 45 mm.
ponieważ temperatury są niskie - pomiar ciśnienia nie jest miarodajny. Ile Waszym zdaniem powinienem dopuścić gazu ? Wartość 10 kG dotyczy podstawowej długośći.

Ile gazu - radekklimat - 2010-12-04

Moze ze 100 kg a najlepiej to manometry i pomiar przegrzania{ tylko w funkcji chłodzenia}
Jak te parametry beda OK to gazu tez bedzie OK

Ile gazu - mg - 2010-12-04

Ładnie ktoś przypalił z tymi rurami!, wiadomo lepiej dać grubsze bo może dławić :lol:
Do znamionowej spokojnie możesz dodać 5kg, a i to będzie mało masakra :lol:

Ile gazu - Fujitsu Szczecin - 2010-12-04

Witam

Wrzuć to co na tabliczce. Czym większe urządzenie tym dłuższy jest odcinek rury do którego wystarczy czynnika z nominału. Zobacz w DTR podobnego urządzenia na jaki odcinek instalacji wystarczy bez dopełniania czynnika. W urządzeniach 60000Btu czynnika wystarczy na 30m instalacji. Potwierdzisz parametrem przegrzania to co napisał Radek. Na pewno nie przedobrzysz.

Pozdrawiam

Ile gazu - JB220765 - 2010-12-05

Witam , a gdzie można taką wagę kupić ??? Co to napakować podłóg i będzie hulało???Big Grin

Ile gazu - wit - 2010-12-05

jakie średnice rurociągów powinny być nominalnie według dtr ?
te ca są wydają się grubo przesadzone...

duże średnice -więc i więcej czynnika trzeba... nie znając urządzenia -nie wiem jakie średnice nominalnie... podaj średnice nominalne i ile producent zaleca dodać na metr instalacji... to przeliczę ci ile to będzie w tych grubaśnych rurach...

próbowałem liczyć tak "na luzie" zakładając dane... wychodzą koszmarne ilości... te 5kg sugerowane przez mg to raczej będzie mało... więcej czynnika będziesz miał w rurach niż w urządzeniu... ogólne wrażenie -instalacja -masakra. oprócz potrzebnego nadmiaru czynnika powstaje pytanie czy olej wraca do jednostki zewnętrznej? bo przy takich średnicach może być za mała prędkość przepływu...
podaj więcej danych... zrobię orientacyjne przeliczenie -załadujesz -a potem pomiar przegrzania to zweryfikuje...

Ile gazu - Fujitsu Szczecin - 2010-12-05

Witam

Mi się wydaje że chyba pochopnie ,,na oko'' rzucił te wymiary. Poczekajmy na autora postu.

Pozdrawiam

Ile gazu - byniom - 2010-12-05

Srednica cieczowej to powinna być bardzień na ssaniu a na cieczy gdzieś pewnie 5/8 a to co teraz jest to sporo w nich się zmieści czynnika .

byniom napisał(a):Srednica cieczowej to powinna być bardzień na ssaniu a na cieczy gdzieś pewnie 5/8 a to co teraz jest to sporo w nich się zmieści czynnika .

tak na wyczucie... średnica cieczowej około 15mm -czyli około 5/8" a ssania 22-28mm około1" wydaje się sensowna... to co jest -ho ho ho...

a co do czynnika.... tak z bardzo luźnych "przeliczeń z sufitu" wychodzi mi ,że trzeba by dorzucić około 12-15kg nadmiaru ponad nominał... ogólnie... masakra.
a do sensownego dokładnego określenia... brak danych.

pytanie w stylu.... "dane: na dworze jest minus 15 -lokal drugiej kategorii.... pytanie -jak na imię ma barmanka i czy zechce się bzykać? "

Ile gazu - jacek 64 - 2010-12-05

Podaję symbole urządzenia York SOC240K/AHO-804-FG-38. W załaczniku zdjecia tabliczki znamionowej . Moc 68 kW dotyczy całego układu. Czyli jedna strona -34 kW. Układ jest podwójny. Jedna strona jest sprawna. Teoretycznie najprościej było by odciagnać czynnik z układu sprawnego. Zważyć i tyle samo dopuścić do układu naprawianego. Ponieważ całość chłodzi dość ważną serwerownię- to przerwa w pracy na klika godzin - jest już problemem. Dlatego wolę wiedzieć ile powinno być. Do tej pory wpusciłem do układu 11,5 kG. Ciśnienie nadal niskie. 2,6 bar.

pozostałe zdjecia

Ile gazu - Shitashii - 2010-12-05

No nie wiem...
To każda sprężarka obsługuje oddzielny układ? I można je oddzielnie odłączać?

Tak . Najpierw startuje jedna , potem druga. Układ jest tak skonstruowany , że jedna strona radzi sobie ze schłodzeniem całości. Dwie potrzebne są w lecie. Każdą stronę mogę osobno wyłączyć. Obie strony pracują na wspólną chłodnicę . Ale obwody cieczowo -gazowe są odseparowane. Chłodnica (parownik) ma dwa podejścia. Zdjęcie z tabliczką znamionową możnaładnie powiększyć - wszystko jest do odczytania.

nic o nominalnych średnicach rurociągów nie napisałeś. nie mam dokumentacji do tego typu.
jakie masz przyłacza?
albo jaki typ sprężarek i jakie średnice rur ssawnych?

No ja teraz już nic nie rozumiem. Gdzie masz te średnice 22/45mm ? Ile parowników? Na tabliczce jest napisane [10 x 2] kg. W jaki sposób odcinasz drugi układ?
Opisz dokładnie układ.

a propos zdjęcia układu -fajne cęgi Ditsa Wink

Po kolei: W tym układzie nie ma zakręcanych przyłączy , wszystko jest spawane. Srednice rur - podałem zewnętrzne. To co mogłem zmierzyć. W kolejnym zdjęciu jest tabliczka ze sprężarki. Skraplacze są dwa , agregatyt dwa, parowniki są dwa - tylko wplecione w siebie tworząc jedną chłodnicę. Są dwa zawory rozprężne. Nie muszę odcinać drugiego układu. Wyłączam bezpiecznik i mogę robić co chcę. Pierwszy sprawny nadal pracuje.

http://www.york.com.ua/files/TSOCKE0405_-_Technical_information_SIC_SOC.1115297527.pdf
A przyłącza są 7/8" i 1 3/8"

już na zdjęciu widać że rury są grubsze...

Ile gazu - mg - 2010-12-05

Rurociąg jest wspólny dla tych obiegów chłodniczych?
Dwa agregaty, dwa skraplacze, dwie chłodnice i jeden rurociąg???

Ale na fotce masz tylko rury przy sprężarkach........
No a rury chyba nie są grubsze niż przyłącza w agregacie??
7/8" = 22,36mm
1 3/8" = 35,06 mm
I tyle samo ma przyłącze w parowniku.

No chyba, że ktoś kto to montował przylutował NA wierzch ssącej.............
Jakby nie patrzeć to powinno być co najmniej 20 kg!!
A reszta jest w w/w dokumentacji (całkiem fajnej i konkretnej)

Dzięki Shitashii- Twoja odpowiedź jest najbardziej konkretna. Dokumentacja się zgadza . Będę powoli dopełniał , i patrzył na cisnienia.

czyli moje szacunkowe obliczenia z danymi z sufitu prawie pasują....

Ile gazu - jacek 64 - 2011-02-10

Witam po długim czasie . Wracam do tematu .Jestem winien kolegom odpowiedz na powyższy temat. Nadarzyła się kolejna awaria i miałem okazję sprawdzić ilośc czynnika w układzie. Był czas aby odessać czynnik z całego układu. Okazało się że równo 20 kG. Tak więc kolega Shitashi miał rację. Podziekowania i szacunek Smile