![]() |
|
multi samsung - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: multi samsung (/showthread.php?tid=4389) Strony:
1
2
|
multi samsung - lukasz8624 - 2010-12-06 Witam Czy wie ktos moze ile zyl do sterowania potrzebuje multi split samunga dokladine chodzi mi o dwie kasety po 3 kw na jednym agregacie, nigdzie nie moge tego znalezc w internecie, a u dystrybutora nie wiedza. multi samsung - tommatiz - 2010-12-07 Witam. Po mojemu kabel 4x ale na wszelki wypadek możesz dać 5x i masz spokój. Sprawdź mail. Pzdr multi samsung - lukasz8624 - 2010-12-07 Dzieki tommatiz, a czy to mozliwe ze rurki z freonem moga spelniac role przewodu uziemiajacego jedn. wew. gdy wykozystamy wszystkie zyly na sterowanie? multi samsung - byniom - 2010-12-07 Nie , przewód ochronny jest zawsze przewodem ochronnym a nie zrobionym z rurek. multi samsung - crocens - 2010-12-07 Mało tego, żyłę ochronną (PE) moza wykorzystać tylko i wyłącznie do ochrony, żadnego sterowania a już broń Boże jako żyłę roboczą! multi samsung - byniom - 2010-12-07 Te które nie posiadaja to sa niezgodne z naszymi przepisami no ale życie swoje pokazuje. To że sa monterzy co stosuję żyłę ochronną jako sterowanie to się też spotkałem . multi samsung - awax - 2010-12-07 lukasz8624 napisał(a):Dzieki tommatiz, a czy to mozliwe ze rurki z freonem moga spelniac role przewodu uziemiajacego jedn. wew. gdy wykozystamy wszystkie zyly na sterowanie? Instalacja może być zabezpieczana poprzez uziemnienie lub zerowanie.U nas stosuje się zerowanie i nie można jednocześnie uziemniać multi samsung - tommatiz - 2010-12-07 lukasz8624 napisał(a):Dzieki tommatiz, a czy to mozliwe ze rurki z freonem moga spelniac role przewodu uziemiajacego jedn. wew. gdy wykozystamy wszystkie zyly na sterowanie?Witam. Tak jak koledzy wyżej pisali: rurki czyli instalacja chłodnicza to inna sprawa a sterowanie i uziemienie to też inna sprawa. Tylko nie wpadnij na pomysł że mając np. sterowanie 4x w tym uziemienie to dasz przewód 3x bo i tak klima wystartuje ale nie będzie to uziemione a ta oszczędność w jednej żyle może wyjść bokiem. To co napisali Inżynierowie danego produktu w instrukcji montażu to w 99,999% ma tak być. Pozdrawiam i w razie dalszych pytań wal śmiało. multi samsung - Kikson - 2010-12-07 awax napisał(a):lukasz8624 napisał(a):Dzieki tommatiz, a czy to mozliwe ze rurki z freonem moga spelniac role przewodu uziemiajacego jedn. wew. gdy wykozystamy wszystkie zyly na sterowanie? U nas stosuje się przewód PE i N. Tak jest zapisane w normach. Jedynie stare instalacje elektryczne posiadają wspólny przewód PEN. PE musi być bezwzględnie podłączony. Ogromnym błędem jest niepodłączenie PE w inverterze. Ale to historia na inny temat. Daj przewód 5x, tak jak koledzy wcześniej napisali. Napewno nie zabraknie Ci żył. multi samsung - lukasz8624 - 2010-12-07 Moje pytanie z tad,ze kiedys jeden monter tlumaczyl mi, ze jak np. zasilanie doprowadzamy do jedn. zew. i przy niej podpinamy przewod ochronny to w jedn. wew. nie trzeba już podpinac ochrony bo jest ona polaczona z agregatem za pomoca rurek, multi samsung - lukasz8624 - 2010-12-07 Mam jeszcze jedno pytanie, a nie chce zakladac nowego wątku. Czy mozna zamontowac klimatyzator ktory ma w specyfikacji max dl instalacji 15m i 7 m roznicy poziomu, a instalacja ma miec ok 20m i roz poziomu ok11m agregat wyzej, domyslam sie ze dl instalacji nie robi duzej roznicy wystarczy uzupelnic czynnik, ale niewiem co z roz. poziomu? multi samsung - barbie - 2010-12-07 ten monter nie był wykwalikowanym elektrykiem . multi samsung - tommatiz - 2010-12-07 lukasz8624 napisał(a):Mam jeszcze jedno pytanie, a nie chce zakladac nowego wątku. Czy mozna zamontowac klimatyzator ktory ma w specyfikacji max dl instalacji 15m i 7 m roznicy poziomu, a instalacja ma miec ok 20m i roz poziomu ok11m agregat wyzej, domyslam sie ze dl instalacji nie robi duzej roznicy wystarczy uzupelnic czynnik, ale niewiem co z roz. poziomu?Możesz ale trzeba zrobić pułapkę olejową i możesz mieć taki układ że klima która ma powiedzmy 5kWwydajności to przy tych długościach będzie mieć 4kW bo są straty na wysokości i długości instalacji. Pzdr multi samsung - awax - 2010-12-07 Warto śledzić kronikę wypadków to dowiemy się kto miał rację. Nie prościej byłoby rurkami podać również zasilanie?grubą fazę,a tłoczną zero??? multi samsung - gadget - 2010-12-07 lukasz8624 napisał(a):Witam Sterowanie to 2 przewody na każdą wewnetrzną mogą być nawet o,5 mm od zewnętrznej jednostki . Jednostki wewnętrzne też zasilasz czyli wszedzie dajesz 3 przewody mogą być po 1,5mm2 . Zasilanie na zewnątrz 3x2,5mm2 . 20 metrów rożnica poziomów to dużo niew iem czy będzie działać jaki klimatyzator . Jeśli nawet by działał to pułapek na olej dać trzeba kilka . multi samsung - monterod2002 - 2010-12-07 Rurociąg to rurociąg. Rurociąg się uziemia a nie rurociągiem puszcza się uziemienie. pozdrowionka multi samsung - lukasz8624 - 2010-12-07 gadget napisał(a):lukasz8624 napisał(a):Witam roznica poziomu wynosi ok11m, jest to lg 12 inverter multi samsung - tommatiz - 2010-12-07 joker banita i inne nicki Ty nie masz możliwości się ukrycia
multi samsung - gadget - 2010-12-07 mg napisał(a):Czy buda będzie miała na wyposażeniu łańcuch? Dobre ! multi samsung - Kikson - 2010-12-07 Ten elektryk wprowadził Cię w błąd. Każde urządzenie musi mieć podpięty przewód PE. Proponuję abyś zrobił uprawnienia SEP. Dowiesz się wtedy co wolno a co nie. Jak Ty nie podepniesz PE a ktoś przez to zginie lub stanie mu się jakaś krzywda to Ty idziesz siedzieć. multi samsung - lukasz8624 - 2010-12-07 Kikson napisał(a):Ten elektryk wprowadził Cię w błąd. Każde urządzenie musi mieć podpięty przewód PE.uprawnienia sep mam, i wiem ze tak nie mozna robic, chcialem poznac inne opinie barziej doswiadczonych kolegow. multi samsung - klimatyzacjapolska - 2010-12-07 4x 1,5 wystarczy multi samsung - Kikson - 2010-12-09 patusX napisał(a):a moze koles podpina sie w starym budownictwie gdzie nie ma PE i co wtedy? neutralny na ochrone? no SEP-owcy co wy na to? Oczywiście!!! multi samsung - crocens - 2010-12-09 Kikson napisał(a):patusX napisał(a):a moze koles podpina sie w starym budownictwie gdzie nie ma PE i co wtedy? neutralny na ochrone? no SEP-owcy co wy na to? Oczywiście, i to tylko i wyłącznie w tej kolejności, na ochronę, potem na N w urządzeniu, gdyż przerwanie tego mostka spowoduje wyłączenie całego urządzenia, w innym przypadku bedzie przebicie na obudowę a urządzenie bedzie dalej działać... multi samsung - Kikson - 2010-12-09 Zgadzam się, że alu to porażka. Ale są sposoby. W takich przypadkach najlepiej spisuje się system WAGO - kostki do łączenia przewodów elektrycznych. |