Forum Klimatyzacja
Samsung AQV24UGAN/X problem podłączeniem elektryki! kod błędu - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Samsung AQV24UGAN/X problem podłączeniem elektryki! kod błędu (/showthread.php?tid=4392)

Strony: 1 2

Samsung AQV24UGAN/X problem podłączeniem elektryki! kod błędu - kubabaku - 2010-12-07

Witam,
mam problem z podłączeniem elektrycznym splita AQV24UGAN/X samsunga (inverter)...po podłączeniu jednostek nie załącza skraplacza wogóle ale podaje napięcie...zaświecają się diody tzn. 2 pierwsze świecą a trzecia (żółta) mruga...co oznacza ten błąd?
podłączone mam tak:
jedn. wew. - (1)N - zero
1 = faza
2 = sterowanie 1
3 = sterowanie 2

jedn. zewn. -
F1 - sterowanie 1
F2 - sterowanie 2
(1)N - nic
(2)L - nic
L - faza
N - zero

zasilanie z jednostki wewnętrznej
może ma ktoś jakiś pomysł...chyba że coś namieszałem
aha w pierwszej wersji waliło różnicówkę (?) coś nie tak z zerem?
z góry dzięki za pomoc bo już mi ręce opadająSad
a...sprzęt nowy

Samsung AQV24UGAN/X problem podłączeniem elektryki! kod błędu - tommatiz - 2010-12-07

Odpowiedź w mailu. Pozdrawiam

Samsung AQV24UGAN/X problem podłączeniem elektryki! kod błędu - kubabaku - 2010-12-07

dzięki.
chyba nie ma tam mojego błędu (?)...są tylko trzy diody.
a co z podłączeniem jak w poście powyżej?
myślałem żeby zasilić z jedn. zewnętrznej wewnętrzną tylk onie wiem czy to coś zmieni.

Samsung AQV24UGAN/X problem podłączeniem elektryki! kod błędu - barbie - 2010-12-07

w nowym sprzęcie nie było dokumentacji jak podłączyć ? .

Samsung AQV24UGAN/X problem podłączeniem elektryki! kod błędu - tommatiz - 2010-12-07

kubabaku napisał(a):dzięki.
chyba nie ma tam mojego błędu (?)...są tylko trzy diody.
a co z podłączeniem jak w poście powyżej?
myślałem żeby zasilić z jedn. zewnętrznej wewnętrzną tylk onie wiem czy to coś zmieni.
Czy zasilanie dochodzi do jednostki wewnętrznej w postaci wystającego kabla czy masz dodatkowe styki na listwie typu L N Z ? Hmm... jak dla mnie to zasilanie powinno dochodzić do jednostki zewnętrznej. Jak masz możliwość to zrób zdjęcie listwy zasilającej skraplacza i parownika i podeślij mi na maila.

dzięki...jutro zrobię fotki i puszcze mailem...pozdrawiam

barbie napisał(a):w nowym sprzęcie nie było dokumentacji jak podłączyć ? .

było...ale niestety taka masówa schemat nie pokrywa się z tym co w rzeczywistości....niestety

Samsung AQV24UGAN/X problem podłączeniem elektryki! kod błędu - barbie - 2010-12-07

zawsze są schematy na pokrywkach przyłączy .

Samsung AQV24UGAN/X problem podłączeniem elektryki! kod błędu - Shitashii - 2010-12-07

Ja tu widzę zasilanie z j.z.
A schematy są na pokrywach. Tyle, że trzeba je umieć czytać/.

jeśli w jednostce wewnętrznej brak przewodu zasilającego to zasilanie będzie do jednostki zewnętrznej .

Samsung AQV24UGAN/X problem podłączeniem elektryki! kod błędu - gadget - 2010-12-07

kubabaku napisał(a):Witam,
mam problem z podłączeniem elektrycznym splita AQV24UGAN/X samsunga (inverter)...po podłączeniu jednostek nie załącza skraplacza wogóle ale podaje napięcie...zaświecają się diody tzn. 2 pierwsze świecą a trzecia (żółta) mruga...co oznacza ten błąd?
podłączone mam tak:

Ten błąd to :

min. na komunikację
- Sprawdzić podłączenie kabla jednostki
WYŁ. minucie WYŁ. Kontynu- strona
(wykrycie jednostki
wewnętrznej-zewnętrznej ustawić ować
zewnętrznej)
- Sprawdzić bezpiecznik na WYŁ

Skopiowane z instrukcji .

Czyli niemogą się dogadać , coś pomylone nie podlączone ? Sterowania nie powinieneś upalić podlączając to pod 220V , chociaż ja nie próbowałem ... Może padła któraś z płytek ? Sprawdż kable .

gadget napisał(a):
podłączone mam tak:

mógłbyś mi podrzucić tą instrukcję na maila. moschino@op.pl
Ten błąd to :

min. na komunikację
(wykrycie jednostki
zewnętrznej)

Czyli niemogą się dogadać , coś pomylone nie podlączone ? Sterowania nie powinieneś upalić podlączając to pod 220V , chociaż ja nie próbowałem ... Może padła któraś z płytek ? Sprawdż kable .

gadget napisał(a):
podłączone mam tak:

Ten błąd to :

min. na komunikację
(wykrycie jednostki
zewnętrznej)

mógłbyś mi podrzucić tą instrukcję na maila.

Samsung AQV24UGAN/X problem podłączeniem elektryki! kod błędu - gadget - 2010-12-07

Wyslle instrukcję instalacji ale kody błędów mam od jakiegoś innego niestety w domu mam tylko to , ale raczej się pokrywają .

gadget napisał(a):Wyslle instrukcję instalacji ale kody błędów mam od jakiegoś innego niestety w domu mam tylko to , ale raczej się pokrywają .

ok. dzieki

Samsung AQV24UGAN/X problem podłączeniem elektryki! kod błędu - Kikson - 2010-12-07

podłączone mam tak:
jedn. wew. - (1)N - zero
1 = faza
2 = sterowanie 1
3 = sterowanie 2

jedn. zewn. -
F1 - sterowanie 1
F2 - sterowanie 2
(1)N - nic
(2)L - nic
L - faza
N - zero

a...sprzęt nowy

Na bank żle podłączyłeś. Zasilenie powinno iść do j. zew. L i N to zasilanie. (1)N i (1)L idzie do j.wew.

Samsung AQV24UGAN/X problem podłączeniem elektryki! kod błędu - kubabaku - 2010-12-08

Kikson napisał(a):
podłączone mam tak:
jedn. wew. - (1)N - zero
1 = faza
2 = sterowanie 1
3 = sterowanie 2

jedn. zewn. -
F1 - sterowanie 1
F2 - sterowanie 2
(1)N - nic
(2)L - nic
L - faza
N - zero

a...sprzęt nowy

Na bank żle podłączyłeś. Zasilenie powinno iść do j. zew. L i N to zasilanie. (1)N i (1)L idzie do j.wew.

zasilanie idzie z jednostki wewnętrznej do zewnętrznej.

Samsung AQV24UGAN/X problem podłączeniem elektryki! kod błędu - byniom - 2010-12-08

Może jednostki sa pomylone i nie są od kompletu ?

Samsung AQV24UGAN/X problem podłączeniem elektryki! kod błędu - kubabaku - 2010-12-08

zdjęcia podłączenia:
jedn.wew. - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4abd8ae0ed1cc303.html
jedn.zew. - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7303bcd29500c55e.html

Samsung AQV24UGAN/X problem podłączeniem elektryki! kod błędu - JB220765 - 2010-12-08

Witam
Możesz zasilić jednostkę wewnętrzną pomijając zaciski indoor power w jednostce zewnętrznej ale pod warunkiem skorzystania z tej samej linii zabezpieczonej różnicówką zasilającą jednostkę zewnętrzna . Podpięcie zasilania jednostki wewnętrznej z " innej " róznicówki będzie " wyrzucało " i tyle .
Pozdrawiam

Samsung AQV24UGAN/X problem podłączeniem elektryki! kod błędu - tommatiz - 2010-12-08

Możesz podać dokładne symbole urządzeń wewnętrznej i zewnętrznej?

Samsung AQV24UGAN/X problem podłączeniem elektryki! kod błędu - Shitashii - 2010-12-08

AQV24UGAN jw
AQV24UGAX jz,.

Nie wierzę, że mie ma schematu w installator manual's (bo zawsze są) .
Koleshko, dawaj skan schematu elektrycznego z instrukcji

Samsung AQV24UGAN/X problem podłączeniem elektryki! kod błędu - byniom - 2010-12-08

Możliwe kolego że jednostki są od innych kompletów a mianowicie jednostkę wewnętrzną masz od on/off

Samsung AQV24UGAN/X problem podłączeniem elektryki! kod błędu - tommatiz - 2010-12-08

Shitashii napisał(a):AQV24UGAN jw
AQV24UGAX jz,.

Nie wierzę, że mie ma schematu w installator manual's (bo zawsze są) .
Koleshko, dawaj skan schematu elektrycznego z instrukcji
Ale Ty podałeś to co powinno być a pytanie co ona ma za symbole tak?

Samsung AQV24UGAN/X problem podłączeniem elektryki! kod błędu - Shitashii - 2010-12-08

Racja Tommatiz Big Grin