![]() |
|
Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Mam problem techniczno elektryczny - Daikin (/showthread.php?tid=4431) |
Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - Darekas - 2010-12-18 Potrzebuje Waszej pomocy bo nie wiem czy mam położone dobre przewody elektryczne do jednostek wewnętrznych. Chodzi o multisplit Daikin. Jaki przewód powinien być położony od jednostki zewnętrznej do jednostki wewnętrznej tzn ile żyłowy powinien był przewód i o jakim przekroju. Czy wielkość jednostki ma wpływ na przekrój przewodu. Jak rodzaj przewodu jest najlepszy? Konkretnie to jaki przewód jest potrzebny do Emura a jaki do kasetonu? Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - Darekas - 2010-12-19 Nie nie montował Daikina? Nikt mi nie pomoże? Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - byniom - 2010-12-19 Może jak byś podał typ lub moc jednostek to tak bo w przeciwieństwie do ciebie nikt z nas tego sprzętu nie widział. Napisałeś na takiej zasadzie "posiadam samochód osobowy ale niewiem jakie paliwo ma do niego lać , prosz eo pomoc " Pisz z głową to nie będzie takich problemów. Prawdopodobnie będziesz miał zasilanie do jednostki zewnętrznej a do wewnętrznych cztery żyły w przewodzie. Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - Darekas - 2010-12-19 byniom napisał(a):Może jak byś podał typ lub moc jednostek to tak bo w przeciwieństwie do ciebie nikt z nas tego sprzętu nie widział. Napisałeś na takiej zasadzie "posiadam samochód osobowy ale niewiem jakie paliwo ma do niego lać , prosz eo pomoc " Pisz z głową to nie będzie takich problemów. Prawdopodobnie będziesz miał zasilanie do jednostki zewnętrznej a do wewnętrznych cztery żyły w przewodzie. OK chciałem ogólnie żeby nie gmatwać sprawy. Już piszę w czy jest problem. Jest to multisplit Daikin czyli do jednostki zewnętrznej idzie główne zasilanie elektryczne. Dalej od jednostki zewnętrznej idą przewody elektryczne do jednostek wewnętrznych. I teraz do 3 jednostek mam wyciągnięte przewody 5x1,5mm2 a do jednej 3x2,5mm2. Teraz pytanie czy te 3 żyły wystarczą bo jak mi montowali kaseton to były wykorzystane 4 żyły. Jak się okazało że jest jeden przewód 3 żyłowy to ekipa twierdzi że 3 żyły wystarczą bo mostkuje się przewód neutralny z uziemieniem - żółto-zielonym. Ten przewód 3x jest do jednostki wewnętrznej Daikin Proffesional. A pytanie o przekrój dotyczyło kasetonu o mocy 5KW czy przewód 1,5mm2 nie jest za cienki. Byniom będę wdzięczny za pomoc bo sprawa jest pilna i muszę podjąć dalsze decyzję do jutra rano do godz.7.00 Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - bartek2700 - 2010-12-19 przewód nie bedzie za cienki bo zasilany jest agregat a tym kablem bedzie zasilony tylko wiatrak i elektronika w jednostce wewnętrznej więc spokojnie wystarczy gorzej z tym ze brakuje Ci jednej żyły w przewodzie.powinno być cztery a masz trzy!!!a co do tego mostkowania neutrala z uziemieniem to zmień zmień ekipe bo położyli nie taki kabel jak trzeba a teraz Ci mydlą oczy;-)pozdrawiam Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - Fujitsu Szczecin - 2010-12-19 Witam Czy Ty nas podpuszczasz? Nikt nie dobiera przewodu po mocy chłodniczej jednostki wewnętrznej. Nikt nie mostkuje. Jeżeli to jest inwerter to musi być 4x1,5. Zobacz w dokumentacji schemat elektryczny. Każde urządzenie ma swoje parametry. Poszukaj ile prądu pobiera jednostka wewnętrzna 5kW Daikin Professional. Pozdrawiam Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - pawelek - 2010-12-19 Witam, najbezpieczniej jest dać 5x1,5mm. Aczkolwiek sprawdź zapotrzebowanie moc elektryczną tak jak napisał stefanbud. W kasetonie są grzałki do odtajania. Być może będzie tam potrzebny przewód 3x2,5mm plus kabel sterujący. Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - barbie - 2010-12-19 jeśli w kasetonie są grzałki to nie służą one do odtajania,tylko do ogrzewania w niskich temperaturach zewnętrznych . Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - Darekas - 2010-12-19 stefanbud napisał(a):Witam Niestety taką odpowiedź dostałem od autoryzowanego instalatora firmy Daikin. Gdzie można zdobyć te schematy nigdzie w internecie nie można ich namierzyć A może mi ktoś podrzucić takie schematy na priva bo na razie to nie mam żadnych argumentów w dyskusji w ekipą. Aha jest to oczywiście inwerter. Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - Darekas - 2010-12-19 Jeszcze jedna rzecz mnie martwi rodzaj zastosowanego przewodu? Jest to linka Eltrim H05VV-F Przewód Eltrim H05VV-F W opisie przewodu jest napisane: Przewody do odbiorników ruchomych i przenośnych, o izolacji i powłoce polwinitowej, okrągłe. Nie nadaje się: do stosowania na otwartym powietrzu Czy taki przewód można zastosować do jednostek wewnętrznych? P.S Dlaczego nie mogę wstawić linka? Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - monterod2002 - 2010-12-20 Ja osobiście nie stosowałbym tego przewodu po pierwsze jest on na napięcie 300/500 V a ja stosuje na 450/750V. Raz zastosowałem na mniejsze napięcie i potem kułem od nowa ścianę i przez to się zraziłem. Po drugie ten przewód nie nadaje się do stosowania na otwartym powietrzu a siłą rzeczy skraplacz będzie na zewnątrz. pozdrowionka Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - barbie - 2010-12-20 przewody najlepiej umieścić w peszlu ,ze względu na UV i uszkodzenia mechaniczne. Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - Darekas - 2010-12-20 monterod2002 napisał(a):Ja osobiście nie stosowałbym tego przewodu po pierwsze jest on na napięcie 300/500 V a ja stosuje na 450/750V. Raz zastosowałem na mniejsze napięcie i potem kułem od nowa ścianę i przez to się zraziłem. Po drugie ten przewód nie nadaje się do stosowania na otwartym powietrzu a siłą rzeczy skraplacz będzie na zewnątrz. A co się stało że musiałeś kuć ścianę. Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - barbie - 2010-12-20 według przepisów musisz stosować przewody 450V /750V---to jest warunek wykonania pomiarów elektrycznych .są tacy co stosują przewody telefoniczne na 250V . Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - mentor - 2010-12-20 Niechcę się tak zabardzo wtrącać ale co niektóre autorytety tego forum twierdzą że ponoć można zaoszczędzić na jednej żyle ochronnej wykorzystując instalację chłodniczą.Co według mnie jest idjotyzmem brakiem wyobrażni i odpowiedzialności.Przepraszam SAFY i DETY.Zapomniałem o DH14 bo 28 też bez duszy i wyobrażni.Słaby dekiel miały.A może zadużą wydajność?Dlatego niewytrzymywały w stosunku doboru? Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - monterod2002 - 2010-12-20 Czyżby to byłem ja . Ja jestem mentor tego zdania że elektryk powinien zajmować się elektryką a chłodnik instalacjami chłodniczymi. pozdrowionka Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - mentor - 2010-12-20 Czyżby nieuczono ciebie w w szkole elektromechanika chłodnicza?Czyż nie na Burakakach? Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - mentor - 2010-12-20 Aby zostać trzeba znaczyć. Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - monterod2002 - 2010-12-20 o czym ty mówisz ledwie podstawówkę skończyłem panie tomcio. pozdrowionka Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - mentor - 2010-12-20 Jeżeli coś robisz rób to dobrze albo odejdż Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - monterod2002 - 2010-12-21 mentor napisał(a):Jeżeli coś robisz rób to dobrze albo odejdżTo znaczy ty mi mówisz abym wynosił się z forum.????? Powiedz tylko słowa a spełnię twoje życzenie ........ pomocniku a.... pozdrowionka Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - Darekas - 2010-12-21 Panowie o czym Wy mówicie???? Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - gadget - 2010-12-21 Darekas napisał(a):Panowie o czym Wy mówicie???? Panowie troszkę sie przekomażaja to taki "tutejszy" folklor ... Napisz mi na priw swój email to wyslę Ci instrukcję montażu po angielsku dasz chyba sobie radę , oczyswiscie jeśli to aktualne . Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - Darekas - 2010-12-22 gadget napisał(a):Darekas napisał(a):Panowie o czym Wy mówicie???? Już wysłałem wielkie dzięki. Niestety wykonawca dalej się upiera że wystarczą 3 żyły Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - barbie - 2010-12-22 niech wykonawca zrobi pomiary elektryczne z pieczątką . |