![]() |
|
Klimatyzacja ( jaka temperatura) - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Klimatyzacja ( jaka temperatura) (/showthread.php?tid=4450) Strony:
1
2
|
Klimatyzacja ( jaka temperatura) - witek-witek - 2010-12-30 Witam mam klimatyzacje split LG z panelem w środku a na zewnątrz budynku ten "wentylator" ma moc około 6-7 kilowat na prąd 1 fazowy. Przy jakiej minimalnej temperaturze zewnętrznej mogę ją włączyć? Co się może stać jak będzie za zimno na dworze? W zeszłym roku w sylwestra ją włączyłem ale było +3 stopnie a teraz jest na minusie, a włączyć muszę bo super osusza powietrze z wilgoci jak jest dużo ludzi. z góry dziękuje Klimatyzacja ( jaka temperatura) - Shitashii - 2010-12-30 Włączyć możesz przy każdej temperaturze [lecz czy będzie działał...?]. Ale im wyższa tym lepiej. Nie podałeś konkretnie modelu, to nikt Ci nic konkretnego nie podpowie. W instrukcji powinieneś mieć napisane. Klimatyzacja ( jaka temperatura) - witek-witek - 2010-12-30 Shitashii napisał(a):Włączyć możesz przy każdej temperaturze [lecz czy będzie działał...?]. Ale im wyższa tym lepiej. Nie podałeś konkretnie modelu, to nikt Ci nic konkretnego nie podpowie. W instrukcji powinieneś mieć napisane. Instrukcja jest w językach, których nie znam Model to : ES-H246KLA0 na gaz R 410A Chodzi mi w jakiej minimalnej temp. będzie działać i osuszać? Klimatyzacja ( jaka temperatura) - barbie - 2010-12-30 LG jest 1 fazowy .w każdym kartonie jest instrukcja po polsku . Klimatyzacja ( jaka temperatura) - Shitashii - 2010-12-30 witek-witek napisał(a):Model to : ES-H246KLA0 na gaz R 410AA cóż to za cudak ??? . . Od -5*C Klimatyzacja ( jaka temperatura) - witek-witek - 2010-12-30 Shitashii napisał(a):witek-witek napisał(a):Model to : ES-H246KLA0 na gaz R 410AA cóż to za cudak ??? Czyli jak będzie więcej niż -5 np: -10 to co może się stać? czemu cudak_ Klimatyzacja ( jaka temperatura) - Shitashii - 2010-12-30 nawet tu nie ma takiego czegoś : http://www.lg.wienkra.pl/dokumenty/PDBTurkishPlasmaSingle_5400704002_2009.pdf?PHPSESSID=ce7cafb177138634b67a54fb2b866e0c Klimatyzacja ( jaka temperatura) - Shitashii - 2010-12-30 witek-witek napisał(a):-10 to mniej niż -5, a nie więcej :-) Urządzenie albo nie wystartuje, albo będzie miało słabą wydajność (moc)Shitashii napisał(a):witek-witek napisał(a):Model to : ES-H246KLA0 na gaz R 410AA cóż to za cudak ??? Cudak, bo nie mogłem zneleźć :-) Klimatyzacja ( jaka temperatura) - byniom - 2010-12-30 Jeżeli chcesz chłodzić w niskich temperaturach zewnętrznych to w jednostce zewnętrznej powinien być zamontowany regulator wentylatora skraplacza. Klimatyzacja ( jaka temperatura) - mentor - 2010-12-30 Lub zakupione urządzenie w wersji odpowiadającej warunkom użytkowania.Założenie zestawu zimowego niegwarantuje poprawnej pracy zdaniem co niektórych.Moim zdaniem między innymi na rodzaj oleju w sprężarce.Niemowa czy mineralny czy syntetyczny. Klimatyzacja ( jaka temperatura) - barbie - 2010-12-30 przy R410 wyłącznie oliwa z oliwek,z pierwszego tłoczenia .oryginalny olej LG bez problemu kupisz w 200 litrowych beczkach . Klimatyzacja ( jaka temperatura) - elektrofrost - 2010-12-31 ten klimatyzator to nie cudak tojest typ jednostki wewnętrznej .obecnie nie produkowanej . Klimatyzacja ( jaka temperatura) - Awent - 2011-01-01 Spokojnie możesz go uruchomić do -10, działać będzie w jeszcze niższej temperaturze, problemem jest oblodzenie j. zewnętrznej. Pojedyńcze uruchomienie w niskiej temp to nie problem, problem pojawia sie przy czestym powtarzaniu tej czynności, jak działa to działa, olej w sprężarce jest ciepły i jest smarowanie Klimatyzacja ( jaka temperatura) - byniom - 2011-01-01 Awent napisał(a):Spokojnie możesz go uruchomić do -10, działać będzie w jeszcze niższej temperaturze, problemem jest oblodzenie j. zewnętrznej. Nie do końca tak z tą temperaturą w minusie bo z tego co kolega napisał to wychodzi na to że on ma pracowac na chłodzeniu a nie na grzaniu a w niskich temperaturach to nie jest dla niego korzystne bez grzałki na karterze i regulatora wentylatora. Klimatyzacja ( jaka temperatura) - mentor - 2011-01-01 Warto tagże pamiętać jakim olejem pod wzlędem gęstości i parametru płynięcia zastosowany jest w sprężarce.Zastosowanie zestawu zimowego uwarunkowane powinno być zastosowaniem odpowiedniego oleju do warunków pracy sprężarki. http://www.beijer.pl/pdf/katalogi/PI-RENISO-zestawienie.pdf Pozdrawiam w Nowym Roku. Klimatyzacja ( jaka temperatura) - barbie - 2011-01-01 wymiana oleju na inny = utrata gwarancji .przy -5 stopniach brak takiej potrzeby .jeśli chcesz pogłębić wiedzę zapisz się do Akademi LG . Klimatyzacja ( jaka temperatura) - mentor - 2011-01-01 Czy ktoś pisał że konieczna wymiana oleju?Widziały gały co brały i do czego produkt jest przystosowany.Przy jakiej minimalnej temperaturze zewnętrznej mogę ją włączyć? Co się może stać jak będzie za zimno na dworze? Myślę ze można zamarznąć.Kolega barbi ukończył akademię magii Akademia Magii Beauxbatons Klimatyzacja ( jaka temperatura) - witek1 - 2011-01-09 Poczytaj! kolego mentor co ty piszesz. Doradzasz i wypowiadasz się na każdy temat wydaje mi się że robisz to tylko po to, żeby być aktywnym na forum. Jeśli chodzi o oleje, to w klimatyzatorach które są ładowane gazem 410 A są tylko oleje syntetyczne. Pozdrawiam. Klimatyzacja ( jaka temperatura) - mentor - 2011-01-09 Witek1 .Naprawdę masz rację.Tylko że ja niepisałem że powiniem być mineralny tylko Warto tagże pamiętać jakim olejem pod wzlędem gęstości i parametru płynięcia zastosowany jest w sprężarce. Także Witek 1 niemam pojęcia o co ci chodzi. Klimatyzacja ( jaka temperatura) - Shitashii - 2011-01-09 No oczywiście, mentor, producent nie jest mądrzejszy od Ciebie i pewnie zalał sprężarkę słonecznikowym! Bo nie skonsultował tego z Tobą. CZY TY OBY JESTEŚ ZDROWY PSYCHICZNIE ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?! Klimatyzacja ( jaka temperatura) - mentor - 2011-01-09 Producent podaje zakres stosowania swojego urządzenia.Jeżeli ja jestem psychiczny to tagże ci co montują zestawy zimowe podrasowując urządzenie.Założenie zestawu i wymiana oleju przystosowanego do pracy w niskich temperaturach jest dla ciebie psychicznym?Mineralny-Syntetyczny.Zgadza się.Ale są różne przeznaczenia i zastosowania o których byś słyszał to z uprzedzenia nieatakował byś mnie.A tak wogóle to twój wątek nie na temat.
Klimatyzacja ( jaka temperatura) - Shitashii - 2011-01-09 Mimo, że urządzenie nie jest fabrycznie przystosowane do pracy w niskich temp., to olej jest przystosowany! Jeżeli urządzenie pracuje niewłaściwie i masz odparowanie np -20 (w klimatyzatorze) to myślisz, że już olej zaczyna krzepnąć? No chyba, że ja jestem taki naiwny i wierzę w dobrą wolę producentów / konstruktorów. Jak tak, to przepraszam. Klimatyzacja ( jaka temperatura) - mentor - 2011-01-09 Chodzi o dobre smarowanie.Parametr gęstości i płynięcia oleju. : Czy mineralny czy siaki ma znaczenie ale oba rodzaje posiadają typoszereg zastosowań. Klimatyzacja ( jaka temperatura) - gadas - 2011-01-13 witek-witek napisał(a):Witam mam klimatyzacje split LG z panelem w środku a na zewnątrz budynku ten "wentylator" ma moc około 6-7 kilowat na prąd 1 fazowy. Włączyć ją możesz kiedy tylko chcesz a co się stanie ? w najgorszym przypadku po prostu się nie uruchomi ![]() Mi jeszcze nigdy z powodu temperatury Inverter nie poszedł . W domu na grzaniu chodził mi przy - 27C ... (a jest do -10C) Co innego licznik elektryczny ten szalał Kręcił się chynba ze 4x szybciej ![]() Masz do -5C co nie oznacza granicę pracy agregatu ![]() No chyba że sople metrowe na nim wiszą lub stoi na dachu przysypany 1,5 metrową zaspą ... Klimatyzacja ( jaka temperatura) - witeks - 2011-01-24 Grzałka jak najbardziej. Regulator pomoże. Na PKP zaklejają skraplacze od tyłu do lameli lameli tekturą... i chodzi hehehehe... |