![]() |
|
ściąganie czynnika i ponowne napełnianie - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: ściąganie czynnika i ponowne napełnianie (/showthread.php?tid=4461) Strony:
1
2
|
ściąganie czynnika i ponowne napełnianie - mn27 - 2011-01-02 witam zajmuje sie nie tylko klimą ale też i chłodnictwem więc nie posiadam kombajnu(automatu)tylko stacje do odzysku i ewentualnie napełniania i mam pytanie które od zawsze nie dawało mi pewnosci czy jest prawidłowa ilość oleju w ukladzie. Np. mam.jakiś tam samochód, klima słabo chłodzi ściągam czynnik i waże okazuje sie że jest go o 50% za mało i teraz mnie GŁOWA BOLI bo nie wiem do końca ile oleju podczas odciągania czynnika mogło polecieć do butli. ile w takiej sytuacji powinienem dodać oleju przy napełnianiu. ściąganie czynnika i ponowne napełnianie - mentor - 2011-01-02 Do tego celu służą korki rewizyjne.Jeżeli ich brak to najbardziej fachową metodą jest demontaż sprężarki i wymiana oleju według wskazówek producenta. ściąganie czynnika i ponowne napełnianie - mn27 - 2011-01-03 a jeśli chodzi o klimatyzacje samochodową ściąganie czynnika i ponowne napełnianie - gajdek419 - 2011-01-03 mentor napisał(a):Do tego celu służą korki rewizyjne.Jeżeli ich brak to najbardziej fachową metodą jest demontaż sprężarki i wymiana oleju według wskazówek producenta.W klimatyzacji samochodowej nie ma korków rewizyjnych.... Zazwyczaj oleju z czynnikiem odciąga się niewiele, obserwując wskazania na stacji serwisowania klimatyzacji przewaznie jest to 5-15 gramów oleju. ściąganie czynnika i ponowne napełnianie - barbie - 2011-01-03 wybaczcie mu on pomylił sprężarkę samochodową z SAFEM . ściąganie czynnika i ponowne napełnianie - MYSZA - 2011-01-03 Ja przyjęłam taką metodę: Dodaję 3 procet ilości brakującego czynnika.Jakoś ta metoda przez 9 lat nie zawiodła mnie.Jezeli wymieniany był którys z elementów to nalezy dodatkowo dodac ilośc oleju który podczas wymiany został usuniety z układu razem z tym elementem.W literaturze fachowej podane sa ilości ile oleju jest np w skraplaczu,filtrze odwadniaczu czy parowniku. ściąganie czynnika i ponowne napełnianie - mentor - 2011-01-03 Pisałem co należy zrobić w przypadku braku.Tylko niedoświadczeni niesłyszeli o tym co pisałem.Kolego lalka wybacz że brak ci doświadczenia w jaki sposób zrobić aby był odpowiedni poziom oleju.Nygus często ma reklamację. http://www.e-sklep-laser-sinex.pl/?gclid=CInd-YvenqYCFYUXzQodNRYiZQ ściąganie czynnika i ponowne napełnianie - mn27 - 2011-01-03 pytanie do MYSZA jeszcze raz ; np. na tabliczce jest napisane 1000 gr. r 134a ja odessałem 500gr czyli drugie 500 gr gdzieś tam sobie uciekło i teraz przy napełnianiu dodaje 15gr oleju czy 30 bo przecież odciągnąłem też to co było w układzie dzieki ściąganie czynnika i ponowne napełnianie - mentor - 2011-01-03 Takie metody przypominają rachunki prawdopodobieństwa i niemają nic wspólnego z prawidłowym poziomem oleju w sprężarce. ściąganie czynnika i ponowne napełnianie - MYSZA - 2011-01-04 mn27 napisał(a):pytanie do MYSZA jeszcze raz ; np. na tabliczce jest napisane 1000 gr. r 134a15g-umiej czytac innych ściąganie czynnika i ponowne napełnianie - MYSZA - 2011-01-04 mn27 napisał(a):pytanie do MYSZA jeszcze raz ; np. na tabliczce jest napisane 1000 gr. r 134aTak jak pisałam wcześniej-3 procent czynnika ,którego brakuje w układzie a wieć 15 g ściąganie czynnika i ponowne napełnianie - MYSZA - 2011-01-04 mentor napisał(a):Takie metody przypominają rachunki prawdopodobieństwa i niemają nic wspólnego z prawidłowym poziomem oleju w sprężarce.Czy znasz pracę silnika motocyklowego z jednym tłokiem smarowanego paliwem a ścislej mieszanką benzyny i oleju? ściąganie czynnika i ponowne napełnianie - Shitashii - 2011-01-04 MYSZA napisał(a):mentor napisał(a):Takie metody przypominają rachunki prawdopodobieństwa i niemają nic wspólnego z prawidłowym poziomem oleju w sprężarce.Czy znasz pracę silnika motocyklowego z jednym tłokiem smarowanego paliwem a ścislej mieszanką benzyny i oleju? Nie pytaj czy mentor zna taką pracę silnika ...... Lepiej zapytaj się silnika czy zna mentora....
ściąganie czynnika i ponowne napełnianie - mentor - 2011-01-04 MYSZA? co ma piernik do wiatraka? ściąganie czynnika i ponowne napełnianie - MYSZA - 2011-01-05 mentor napisał(a):MYSZA? co ma piernik do wiatraka?Tylko tyle że oba układy sa smarowane mieszanką (w przypadku auto klimy olej przenoszony przez czynnik i smaruje układ-nie tylko sprężarkę,a w motocyklu w dwósuwie mieszanka paliwa z olejem smaruje części tłoka oraz tłok i gładzie cylindra) I tu jest ten piernik co ma sie do wiatraka. ściąganie czynnika i ponowne napełnianie - mentor - 2011-01-05 MYSZA masz rację że olej w układzie chłodniczym jest pożądany a separator oleju wymyślił debil. ściąganie czynnika i ponowne napełnianie - mg - 2011-01-05 mentor napisał(a):MYSZA masz rację że olej w układzie chłodniczym jest pożądany a separator oleju wymyślił debil.Debil wymyślał iż separator oleju jest potrzebny w układzie chłodniczym klimatyzacji samochodowej. ściąganie czynnika i ponowne napełnianie - mentor - 2011-01-05 Pisałem o separatorze w układzie chłodniczym.Olej niepożądany w takim układzie.Nawet samochodowym.Ciężko byłoby nawet debilowi ukryć odolejacz pod maską a kretynowi nieprzyszło by na myśl że sprężarka jest smarowana mięszanką.Ja myślałem zawsze że rozbryzgowo i czym mniejszy udział oleju w obiegu chłodniczym tym większa wydajność układu.Dzięki człowiek uczy się całe życie. ściąganie czynnika i ponowne napełnianie - mg - 2011-01-05 To dział klimatyzacja samochodowa. Nawet kretyn wie że olej jest niepożądany w układzie chłodniczym, jednak miej na uwadze że żaden koncern samochodowy nie zainstalował odolejacza w samochodzie osobowym i jakoś to działa. Wszyscy inżynierowie w koncernach samochodowych są głupsi od ciebie? ściąganie czynnika i ponowne napełnianie - mentor - 2011-01-05 Tylko tyle że oba układy sa smarowane mieszanką (w przypadku auto klimy olej przenoszony przez czynnik i smaruje układ-nie tylko sprężarkę,a w motocyklu w dwósuwie mieszanka paliwa z olejem smaruje części tłoka oraz tłok i gładzie cylindra) I tu jest ten piernik co ma sie do wiatraka ściąganie czynnika i ponowne napełnianie - mentor - 2011-01-05 Biszkopt łatwiej strawić od piernika.Każdy znający się na rzeczy analizując ma swoje zdanie. ściąganie czynnika i ponowne napełnianie - Robert81r - 2011-01-05 Cytat:witam zajmuje sie nie tylko klimą ale też i chłodnictwem więc nie posiadam kombajnu(automatu)tylko stacje do odzysku i ewentualnie napełniania i mam pytanie które od zawsze nie dawało mi pewnosci czy jest prawidłowa ilość oleju w ukladzie. Jak masz stacje do odzysku czynnika to miedzy manometry a stacje montujesz odpowiedni filtr/odolejacz i ten wylapuje olej z czynnika. Mam takie cos i dziala bardzo fajnie. ściąganie czynnika i ponowne napełnianie - mentor - 2011-01-05 Powinieneś mieć dwie głowy ponieważ niewiesz ile oleju ubyło podczas wycieku.Rachunek prawdopodobieństwa?Korki rewizyjne nieistnieją o ile niejestem zainteresowany gwarancją. Ile odciągnołem plus ile uciekło równa się niewiadoma razy 9 lat. ściąganie czynnika i ponowne napełnianie - mentor - 2011-01-05 Mam takie cos i dziala bardzo fajnie. Pod warunkiem nagłej zmiany prędkości i odpowiedniej szybkości. ściąganie czynnika i ponowne napełnianie - barbie - 2011-01-06 jak wykręcić korki ze sprężarki klimy samochodowej---chyba korkociągiem ? . |