Forum Klimatyzacja
Montaż klimy w wysokim budynku - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Montaż klimy w wysokim budynku (/showthread.php?tid=4492)

Montaż klimy w wysokim budynku - andrewrc - 2011-02-22

Witam
Mam do zamontowania trzy klimatyzatory split o mocy 12,5 KW w firmie gdzie różnica poziomów między jednostkami wynosi 22m.
Pytanie
Jak koledzy montujecie rurociągi w pionie.

Montaż klimy w wysokim budynku - tommatiz - 2011-02-22

A gdzie skraplacze na dole czy na górze? Sposobów jest kilka i zależy od tego w jaki sposób w ogóle można położyć instalację. Możesz jakimś szachtem i kotwić linię co kilka metrów, możesz w korytkach na zewnątrz budynku, możesz przewodem kominowym jak jest szansa tak gruba rurę przepchać. Kombinacji troszkę jest. Napisz coś więcej. Ostatnio instalowaliśmy klimę 10kW na 5 piętrze a w garażu -1 skraplacz i linie układaliśmy szachtem ale kotwienie linii w pionie co 70cm bo tak sobie projektant wymyślił. Zakładasz on /off czy inverter?

Montaż klimy w wysokim budynku - JB220765 - 2011-02-22

Witam
Generalnie tak jak w poziomie tylko poziomicę trzeba obrócić o 90 stopni ( nie licząc spadku w stronę skraplacza i kilku syfonów ).
Pozdrawiam

Montaż klimy w wysokim budynku - KlimTech - 2011-02-22

Tak jak tommatiz napisał, jeżeli istnieje możliwość montażu w szachcie to najchętniej w tym miejscu. Niekiedy spotkałem się z montażem polegającym na swobodnym zwisaniu instalacji w szachcie natomiast na dachu prowadzenie instalacji w korytach z blachy. Jeżeli jest możliwośc zmieszczenia się i swobodnego poruszania się z wiertarką i gabarytami. co 1,5m w pionie montowane obejmy np, 1/2 i 3/4. Możliwości jest wiele, wszystko zależy od estetyki wykonania? Jak bardzo zależyna tym tobie a czym bardziej inwestorowi Smile

Montaż klimy w wysokim budynku - andrewrc - 2011-02-23

Witam
Skraplacz będzie na dachu, klima inverter 12,5 KW
Chodzi mi o to co ile mocować rury i jakimi obejmami, czy obejmy na izolację i dodatkowo izolować czy na gołą rurę i zaizolować

Montaż klimy w wysokim budynku - tommatiz - 2011-02-23

Wszystko zależy od inwestora projektanta co ile kotwić. Obejmy przez izolację tylko nie ściskaj za mocno. Obejmy standardowe jak do hydrauliki chyba że masz inny patent. A gdzie te rury będziesz układał? Jakiś szacht czy coś innego?

Montaż klimy w wysokim budynku - HVAC - 2011-02-23

kolaga tommatiz nie za bardzo wie o co kaman.

oczywiście, że należy dać przynajmniej 2 obejmy na gołą rurę jako punkty stałe i zrobić kompensację nie mylić z syfonami bo mogą być przez producenta niewymagane.

obejmy hydrauliczne nie stanowią głównego elementu mocującego ale tylko wspomagający.

Kolega andrewrc dokładnie nie napisał gdzie będzie układał te linie i jakie będzie miał możliwości kotwienia. Ja miałem szacht wielkości windy i zalecenie od projektanta co 70cm. Wszystko zależne od miejsca instalacji...

Montaż klimy w wysokim budynku - HVAC - 2011-02-23

nie ma zbyt wielkiego znaczenia gdzie ma być rura, ale wyobrażasz sobie rurę 5/8 w pionie w izolacji 9 mm nie ściśniętej o długości 22, myślisz, że jak nie zrobisz sztywnego mocowania to utrzyma się w pionie?

są normy na odległości.

jak nie masz ściany odpowiedniej to musisz zbudować konstrukcję pod punkt stały.

Normy są ale prócz norm dodatkowe ustalenia prowadzi projektant. Ja na pięciu piętrach mocowałem co 70cm przez izolację rurę 5/8 bo tak życzył sobie projektant i w tym przypadku jest to wystarczające aż nadto. W przypadku większych średnic trzeba robić sztywne mocowanie i tu nie ma co deliberować. Tu jak to jest Inverter 12.5kW to pewnie rura 5/8 cala max 3/4 ale pewnie 5/8 to problemu nie powinno być. Pzdr

Montaż klimy w wysokim budynku - andrewrc - 2011-02-26

Witam
Zastanawiałem się czy montować na uchwytach bezpośrednio do ściany czy przykręcić szerokie metalowe koryto elektryczne i tam poprowadzić rury. Inwestor przekazał mi że chyba jeszcze dodatkowe cztery takie same chce zamontować piętro wyżej.

Montaż klimy w wysokim budynku - Shitashii - 2011-02-26

Niech również estetyka będzie wyznacznikiem.