![]() |
|
chłodnia na brzoskwinie -specyfika? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: chłodnia na brzoskwinie -specyfika? (/showthread.php?tid=4529) |
chłodnia na brzoskwinie -specyfika? - wit - 2011-09-26 Witam. muszę zaprojektować i dobrać urządzenia do chłodni na brzoskwinie... na co szczególnie zwracać uwagę, jakaś dodatkowa specyfika owocu? nie chodzi mi o sam dobór urządzeń -bo z tym sobie poradzę chodzi o specyficzne wymagania właśnie brzoskwiń... coby nie zaszkodzić delikatnemu owocowi...generalnie założenie wsad codzienny około 30 ton brzoskwiń prosto z sadu -ładowane etapami co 2 godziny po około 5-10 ton w miarę dowożenia z sadów. -szybkie schłodzenie do +2C -co 2- 3 dni komora opróżniana -całość wywożona... czasem ze 2 tygodnie może być przetrzymywane -żeby wykorzystać fluktuacje cen towaru... macie jakieś doświadczenia ze schładzaniem i przechowalnictwem BRZOSKWIŃ ? chłodnia na brzoskwinie -specyfika? - awax - 2011-09-26 To jakiś turniej quiz??? Taki projekt trochę kosztuje i chyba nikt takiego prezentu nie zrobi? pozdrawiam chłodnia na brzoskwinie -specyfika? - wit - 2011-09-26 do licha -przecież troszkę tu piszę -chyba mnie kojarzysz... i raczej oczywiste, że nie oczekuję projektu... jak wspomniałem -urządzenia dobiorę sam... i nie nowina mi. po prostu konkretnie na brzoskwinię jeszcze nie robiłem... i boję się, żeby owoc nie wyskoczył jakąś specyficzną właściwością... żebym czegoś nie przeoczył. że np. dostanie plamek bo za szybko schładzane albo co... chodzi mi o info w stylu, ze np nie lubi za ostrego powiewu -lub np, że można schładzać jedynie wolniej w jakimś zakresie temperatur --bo robi się kartoflane w smaku ... a w innym zakresie temp można jechać ostro... itp. informacje bardziej od strony technologi samego owocu brzoskwini niż chłodnictwa... a co do projektu świetnie sobie poradzę. chłodnia na brzoskwinie -specyfika? - crocens - 2011-09-26 plusik
chłodnia na brzoskwinie -specyfika? - wit - 2011-09-26 w tej komorze będzie wyjeżdżać wszystko razem. wjeżdża w miarę zbioru -2-3 dni -po zebraniu określonej ilości całość ładowana jest na tiry -aż do opróżnienia komory. nie ma pierwsze wyjeżdża -bo wyjeżdża wszystko tak szybko jak szybko nadążą ładować na samochody... chłodnia na brzoskwinie -specyfika? - wit - 2011-09-26 Return -dzięki za linka. chłodnia na brzoskwinie -specyfika? - Czesio - 2011-09-27 Masz tu dodatkowo nr. normy PN-ISO 873:1994 która określa wymagania. chłodnia na brzoskwinie -specyfika? - zigzag - 2011-10-03 Polecam książkę, a właściwie dwie - "Właściwości termofizyczne żywności. Część 1 i 2." WPB, Białystok 1996, NIESTERUK R. Tam znajdziesz wszystkie potrzebne dane (odnośnie owoców) do obliczeń. ![]() A jeśli nie chce Ci się szukać to poniżej fragment, który na pewno Ci się przyda: chłodnia na brzoskwinie -specyfika? - wit - 2011-10-03 dane obliczeniowe znam i nie stanowią najmniejszego problemu. ale dzięki za fragment. to o co mi chodzi to specyfika owocu -jakieś praktyczne uwagi czego się wystrzegać, na co szczególnie zwrócić uwagę...np. prędkości nawiewu jakie na pewno nie zaszkodzą owocowi itp. zasady projektowania znam, obliczać i dobierać umiem. do tabel tez dotarłem... mile widziane uwagi o "niespodziankach" jakich przy brzoskwini trzeba się wystrzegać... coby czegoś nie przeoczyć lub nie zlekceważyć. chłodnia na brzoskwinie -specyfika? - bxz - 2011-10-08 Jak projekcik powstanie się pochwal i powiedz czego nie uwzględniłeś ;p chłodnia na brzoskwinie -specyfika? - bxz - 2011-10-08 ten od czekolady ;p |