![]() |
|
ASTRA G - klimatyzacja automatyczna hałasuje ze wzrostem obrotów. - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: ASTRA G - klimatyzacja automatyczna hałasuje ze wzrostem obrotów. (/showthread.php?tid=4542) |
ASTRA G - klimatyzacja automatyczna hałasuje ze wzrostem obrotów. - alterego - 2011-02-01 Witam, jeżeli ktoś może mi przybliżyć możliwe przyczyny i rozwiązania tego co poniżej opiszę, będę wdzięczny. Posiadam Astrę G z 2003 r.(90 tys. przebiegu) z klimatyzacją automatyczną (kompresor NX). Latem, gdy temperatura przekroczy 20 - 25 stopni C, podczas jazdy po mieście z włączoną klimatyzacją, podczas przyspieszania zaczyna hałasować kompresor - od 1500 do 3000 obr. słychać wycie. Jeżeli następnie przez kilkaset metrów jadę ze stałą prędkością - wystarczy 40km/h, kompresor przestaje hałasować. Wiem, że wcześniejsze wersje Astry G (chyba do 2002 r.) miały dwa wentylatory - jeden przed chłodnicą klimatyzacji, a drugi za chłodnicą cieczy. Astra z 2003 r. ma tylko ten za chłodnicą cieczy. Zastanawiam się, czy inżynierowie z Opla nie strzelili nam kierowcom w stopę tym odjęciem jednego "wiatraka". Czy Wy również macie podobne problemy ze swoimi Astrami? Ja zastanawiam się nad zakupem i montażem wentylatora przed chłodnicą klimatyzacji, ponieważ zaczepy i miejsce z przodu jest, trzeba by tylko popracować nad elektryką. Wydaje mi się, że to może odciążyć kompresor i pomóc latem w skrajnych warunkach. Dodam, że pomimo wycia przy przyspieszaniu, klimatyzacja działa sprawnie. Auto zakupiłem 2 lata temu i pewnie poprzedni właściciel się tymi dźwiękami nie przejmował. Ja serwisowałem układ 2 razy, czyli co roku. Wiem, że czynnika mi nie ubywa, a ciśnienie serwisant określił jako prawidłowe. Co robić z tym fantem? ASTRA G - klimatyzacja automatyczna hałasuje ze wzrostem obrotów. - radekklimat - 2011-02-02 Jak wyje to moze byc łozysko kola pasowego sprezarki do wymiany. ASTRA G - klimatyzacja automatyczna hałasuje ze wzrostem obrotów. - gajdek419 - 2011-02-02 opis rzeczywiscie wskazuje na przeciązenie spręzarki lub samo zużycie się niektórych częsci w spręzarce. Trzeba sprawdzić jakie jest ciśnienie w układzie gdy kompresor "wyje". Jeżeli nie będzie za wysokie to będzie świadczyć u zużyciu wewnętrznych czesci spręzarki (wał lub łożskowanie wału). Z kolei gdy bedzie za wysokie to trzeba by usunąć przyczynę zbyt wysokiego ciśnienia ASTRA G - klimatyzacja automatyczna hałasuje ze wzrostem obrotów. - alterego - 2011-02-03 Dziękuję za podpowiedzi. Dodam jeszcze, że pow. tych 25 C, (kiedy zaczyna wyć podczas przyśpieszania) obydwa przewody dochodzące do kompresora są: jeden gorący a drugi bardzo ciepły. Zużyte łożyska raczej odpadają, bo to zupełnie inny dźwięk i wydaje mi się, że powinien pojawiać się zawsze w określonych warunkach. Jeśli kompresor dogorywa, to czekałby mnie spory wydatek. A jeżeli ciśnienie zbyt wysokie, to może być któryś z zaworów lub coś przytkane. I tak źle i tak niedobrze. Dodam, że problemu nie ma w trasie, ponieważ jest zupełnie cicho. Sprawdzałem wrzucając na luz i podnosząc obroty do 3500. Wtedy nie słychać tego wycia, nawet jak jest 40 C. Ale jak się zatrzymam na kilkadziesiąt sekund, to przy przy podnoszeniu obrotów zaczyna wyć. Gdy przejadę kilkaset metrów problem znika. Czyli tak jakby chłodnica nie odprowadzała wystarczającej ilości ciepła. Może coś jest rzeczywiście przytkane? ASTRA G - klimatyzacja automatyczna hałasuje ze wzrostem obrotów. - mg - 2011-02-10 Faktycznie występuje taki problem w astrach, typowe objawy to niewystarczająca wymiana ciepła na skraplaczu. Może zanim poprawisz producenta sprawdź czy chłodnica wody nie jest zabita brudem osłabiając tym samym przepływ powietrza. |