![]() |
|
Temperatyra przy wylocie?? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Temperatyra przy wylocie?? (/showthread.php?tid=458) |
Temperatyra przy wylocie?? - oki0302 - 2007-05-06 Witam Wszystkich Mam pytanie. Jaka powinna być temperatura przy wylocie w splicie o mocy chłodzenia 2500W (9000 BTU)? Pozdrawiam Grzesiek Temperatyra przy wylocie?? - senior - 2007-05-06 to nie ma różnicy czy duża czy mała jednostka, wszystkie powinny dawać podobną temperaturę, moc chłodnicza jest w głównej mierze uzależniona od powierzchni wymiany parownika oraz przepływu powietrza:-) jeśli chodzi o temperaturę to ja ustawiam by wiało ok 8 stopni Temperatyra przy wylocie?? - oki0302 - 2007-05-07 Hmmm to co może oznaczać fakt, że u mnie jest 12 stopni - ubytek czynnika?? Ile może kosztować dopełnienie?? Pozdr Grzesiek Temperatyra przy wylocie?? - senior - 2007-05-07 może też wiać ok 12 stopni gdy jest ciepło w pomieszczeniu.jeśli jest dosyć chłodno ok 20 stopni to ok 8. inna teoria to słaba praca sprężarki( przedmuch z ssania do tłoczenia , lub zużyte płytki), cena to zależy ile uciekło i jaki był, napisz dokładniej na forum lub maila do mnie Temperatyra przy wylocie?? - oki0302 - 2007-05-07 Czynnik R407 cała instalacja mieści niecały kilogram Temperatyra przy wylocie?? - senior - 2007-05-07 jeśli szybko pójdzie to jak dla mnie odpowiednia cena to 100 zł na terenie łodzi (jeśli nie ma dużo zabawy oczywiście...) Temperatyra przy wylocie?? - Bartek-Lodz - 2007-05-23 Hmm, moja klima - jakiś airforce made in castorama 9000 BTU w pomieszczeniu 21 m2 czy upał czy jak jest chłodno daje jakiś 9,5 do 11,5 stopnia przy nawiewie. Ogólnie klima chłodzi (no nie do 16 stopni) pokój całkiem sprawnie. W ciągu 5 do 10 minut w pomieszczeniu jest przyjmnie chłodno. Klime mam już jakiś czas gdzieś około 2 miesięcy i jest używana dość często - jednak póki co służyła głównie do grzania. Oczywiście niektórzy wiedzą na formu, że klime podłączyłem bez pompy próźniowej na rurkach długości 70 cm. I teraz pytanie - czy ta temperatura na wylocie jest ok czy nie, a może poprostu jest tak, że to poprostu markeciak jest i trzeba dać sobie spokój i tak zostawić. Temperatyra przy wylocie?? - senior - 2007-05-23 zostaw tak jak jest Temperatyra przy wylocie?? - kubowy - 2007-05-24 Witam. Jeżeli montowałeś klimę bez próżni, to może w układzie znajdować się powietrze. Powietrze podbija ciśnienie skraplania i rośnie stosunek(oba ciśnienia się sumują) Pk/Po, z czym to się wiąże: większe zużycie energi o koło 50% (Moc), a prowadzi tomiędzyinnymi do (śmierci sprężarki). Pozdrawiam Temperatyra przy wylocie?? - Bartek-Lodz - 2007-05-24 Aha, wiem i rozumiem - a czy wiesz, że aby wymienić sobie kość pamięci w komputerze musisz być uziemiony albo ładunki elektromagnetyczne powinny być zdjęcte jakimś odgromnikiem z osoby, która dokonuje wymiany kości - a prawda jest taka że wymieniam takie kości od x lat bez żadnych ceregieli - ba nawet kiedyś taką kością szorowałem po dywanie, kocu i swetrze i co?.... i nic - dalej działała Oczywiście wiem, że się powinno próżniować układ, wiem że to MOŻE prowadzić do śmierci sprężarki, ale bardzij obawiam sie jakiejś nieszczelności na łączeniu rurek niż tego strasznego powietrza. A pobór prądu oraz moc mierzyłem z czystej ciekawości i odczyty są ciut poniżej podanych na tabliczce - czyli wydaje mi się że jest ok.
Temperatyra przy wylocie?? - senior - 2007-05-24 jeśli chodzi o rzeczy elektryczne, wydaje mi się, że coś o tym wiem.....:-) prąd znamionowy podany na tabliczce znamionowej jest prądem raczej o 10% przesadzonym, czyli układ pobiera o ok 10% mniej prądu niż to jest zadeklarowane, to tak z doświadczenia, co oczywiście nie znaczy, że może być inaczej, pozdrawiam Temperatyra przy wylocie?? - kubowy - 2007-05-25 Wystarczy podłączyć watomierz i zmierzyć moc pobieraną z sieci. Robiłem takie doświadczenia kilka razy i znacznie się różnią od tego co podaje producent (szcególnie od tego czy jest powietrze czy nie)mam takie stanowisko z klimą dodatkowo są zamontowane dwa manometry na ssaniu i tłoczeniu sprężarki i termopary dookoła. Był taki przypadek, że klima pobierała 100% mocy więcej niż na tab. znam. Dlatego w praktyce nigdy hie dobijam klimy tylko próżnia i jeszcze raz próżnia to podstwa. Pozdrawiam. ps> nie porównuj ramu do klimy, wytłumaczę ci to na podstawie komputera to jest tak jakbyś miał najlepszą płytę główną , procka,grafikę itd. ale jak nie masz pożądnego markowego zasilacza to zakażdym razem jak odpalasz kompa to nie wiesz czy to ostatni raz. Temperatyra przy wylocie?? - Bartek-Lodz - 2007-05-27 Wiem i zgadzam się z wami co do tej próżni. Dokonywałem pomiarów watomierzem więc wiem że nic złego się nie dzieje. Teraz w te upały chodziła klima nonstop i też jest ok. Jednak byłem u znajomego w domku jednorodzinnym i on ma klime Samsunga - dał za nią 1700 zł (klima 3,5 kW) no i powiem, że jakość wykonania w porówaniu do markeciaka to jak dzień do nocy. Oprócz tego ciszej chodzi zarówno jednostka zew. jak i wewnętrzna. Także idę w kierunku wymiany klimy na firmówke na przyszłe wakacje (ale oczywiście do podłączenia wezme fachowca z branży) I jeszcze pytanie czy te rurki ( miejsce gdzie się je dokręca) co są przy jednostce zewnętrznej to czy znich podczas pracy powinna kapać woda czy też powinien zbierać się lód. Bo u mnie kapie woda a w sklepie kołomnie mają lód na tych króćcach??? Temperatyra przy wylocie?? - kubowy - 2007-05-27 Witam. To nie ma znaczenia i niewpływa na pracę urządzenia. ( na zimnych elementach wykrapla się para wodna, czasami gdy temp. spadnie po niżej zera to masz lód/ Pozdrwaiam. Temperatyra przy wylocie?? - Bartek-Lodz - 2007-05-27 Czyli jest ok, dzięki. |