![]() |
|
Wymina R22 na R407C w Chillerze - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Wymina R22 na R407C w Chillerze (/showthread.php?tid=4626) |
Wymina R22 na R407C w Chillerze - Bock - 2011-02-25 Witam wszystkich! W niedługim czasie czeka mnie wymiana sprężarki w jednym z chillerów stary układ był na r22 składa się z 2 niezależnych obiegów. Sprężarka 1 wciąż funkcjonuje na r22 natomiast w spr.2 spalił sie silnik, więc chciałbym założyć compresor na r407C i wymienić wszystkie podzespoły jak: Tzr, osuszacz, pressy zostaną chyba stare, olej i gaz. Konieczne jest napewno płukanie instalacji i tu pytanie czego używacie do takiego zabiegu i na co szczególnie należy zwrócić uwagę? Compresor to Scroll copelanda ZR12M3/twd myslę o zainstaowaniu w jego miejsce ZR12M3E/twd. wymiennik płaszczowo rurowy Nie wymieniałem wcześniej czynnika w chillerach dlatego pytam za wszelkie wskazówki z góry dziekuje. Pozdrawiam! Wymina R22 na R407C w Chillerze - wit - 2011-02-25 według zasad sztuki olej należy wymienić.... TRZYKROTNIE. płukanie układu raczej trudno wykonalne -środki płuczące także są "złem koniecznym" w niskich temperaturach środka płuczącego nie wygonisz z instalacji. Tzw. "nafty" -czyli typowe środki sprzedawane do płukania układów sprawdzają się tylko do sprężarek -gdzie można dokładnie wylać środek i tylko w temperaturach około +18C lub wyżej -wtedy resztki środka odparowują -poddaje się odessaniu pompa próżniową. na mrozie oprócz resztek starego oleju w instalacji pozostanie ci dodatkowo środek płuczący -jeszcze gorszy od starego oleju. same wymienniki i rurociągi miedziane -zawsze bez sprężarki można płukać czystym acetonem . Acetonem nie wolno płukać elementów aluminiowych. I nie wolno płukać nim sprężarek. A tak naprawdę poleca się płukanie czynnikiem chłodniczym -w tym przypadku R22 z użyciem specjalnej maszyny. co masz na myśli pisząc :wymienię osuszacz" filtr odwadniacz -czy oddzielacz cieczy bo nazwa osuszacz "zwyczajowo" funkcjonuje dla obu tych części... Wymina R22 na R407C w Chillerze - coolelectric - 2011-02-25 i lepiej 404.... Wymina R22 na R407C w Chillerze - wit - 2011-02-25 zr-ki niekoniecznie lubią się z r404 -przynajmniej producent nie zaleca. nie wiem czemu -ja puszczałem i na 404. co do tego który czynnik lepiej -to zależy od temperatury do jakiej ma schładzać wodę/glikol i od wielkości skraplacza... od wydajności wymiennika... czyli każdy przypadek należy traktować indywidualnie i rozważyć za i przeciw... Wymina R22 na R407C w Chillerze - Bock - 2011-02-25 dzięki za odpowiedzi. osuszacz mam namyśli odwadniacz:], (oddzielacz cieczy to jest przy dyszach dławiacych). Chiller z tego co mi wiadomo działa w zakresie 15 - 20stopni C. ? Urządzenie umieszczone jest na hali produkcyjej temp zimą +15,a latem to wiadomo . Kiedy należy dokonać pierwszej wymiany oleju po 2 tygodniach pracy? ZR na 404a wolałbym jednak zastosować 407c. Pytanko odnośnie samej maszynki do płukania ile kosztuje albo jakieś namiar jeśli ktos ma . POzdro. Wymina R22 na R407C w Chillerze - wit - 2011-02-25 jeśli odparowanie masz dodatnie w zakresie +kilkunastu stopni -to zdecydowanie r407 -lepiej. maszynka do płukania czynnikiem około 15tys... euro. netto. u zachodniego producenta. czyli u nas i na nasze... wyjdzie pewnie z 80tysi... -chyba obecnie jedyne w Polsce ma snt chik. I niedługo -za jakiś miesiąc ja będę miał 1 sztukę w tym stylu -co prawda nie fabryczną -ale powinno działać... kończę budowę. Wymina R22 na R407C w Chillerze - wit - 2011-02-25 acha razem z wymianą sprężarki i czynnika dajesz świeży olej -właściwego typu. pierwsza wymiana oleju szybko -po kilkunastu godz pracy. druga około 2-3 dni trzecia po dwóch tygodniach. Wymina R22 na R407C w Chillerze - Bock - 2011-02-25 no to ceną maszynki mnie zabiłeś:/ Odparowanie jest dodatnie więc zostaje 407c. Czyli tak: Po wymnianie tzr, filtra, sprężarki, zalewam układ nowym czynnikiem np:Bitzer BSE 55 Sprawdzam szczelność, susze układ, napełniam a na 2 dzień olej zlewam ze spręzarki i zlewam nowym. a teraz pytanko czy filtr wymieniam za każdym razem >? Raczej tak! P.s wit masz moze jakieś artykuły/dane/informacje jak przerabiać rurciągi ssące? Wymina R22 na R407C w Chillerze - Bock - 2011-02-25 chodzi mi oczywiście o retrofit urządzeń z r22 Wymina R22 na R407C w Chillerze - wit - 2011-02-26 artykułów niestety nie polecę -nie kojarzę niczego coby w sposób kompleksowy opisywało prowadzenie rurociągów. ja zbierałem wiedzę z wielu różnych źródeł i to dawno. latami wiedzy przybywało zróżnych źródeł. najwięcej i dość prosto to książka "domowe i handlowe urządzenia chłodnicze" i to polecam na początek. co do kolejności... zalecam odwrócić -jeśli możesz olejem zalewaj już po sprawdzeniu szczelności i po wysuszeniu układu...to wilgoć nie będzie się w oleju rozpuszczać. po prostu po wypróżniowaniu wąż na króciec i niech sobie olej z kanistra zasysa... no chyba, że masz już sprężarkę zalaną właściwym olejem -wtedy nie warto wylewać i znowu wlewać... filtr odwadniacz ... różnie się robi. ale według zasad powinno się wymieniać przy każdej zmianie oleju iw ogóle przy każdej ingerencji w układ chłodniczy. filtr oleju -jeśli jest w układzie -wymieniać przy każdej wymianie oleju. przy Twoim układzie filtra oleju raczej nie ma -więc piszę to "pro forma" pozdrawiam. Wymina R22 na R407C w Chillerze - mg - 2011-03-28 wit napisał(a):jeśli odparowanie masz dodatnie w zakresie +kilkunastu stopni -to zdecydowanie r407 -lepiej. Wit skończyłeś budowę?, ciekawy jestem
Wymina R22 na R407C w Chillerze - wit - 2011-03-30 Mg -niestety jeszcze nie.... -budowa maszyny płuczącej w przysłowiowym "proszku" -robię ją "prawie hobbystycznie" -po zajęciach zawodowych, pracy na etacie itd... a tego czasu wolnego strasznie mało. Mam ogarnięte wszystkie główne części, prawie zmontowane mechanicznie, trzeba jeszcze polutować orurowanie, dodać armaturę i zrobić kompletne sterowanie... czyli roboty sporo. A staram się to zrobić estetycznie -ma wyglądać "jak z fabryki z pod igły" A i mam jakieś tam priorytety i maszyna nie jest aktualnie pierwsza w kolejce... . staram się wyszukiwać armaturę -a to trwa -zwłaszcza, że część koncepcji wykonawczej zmienia się w trakcie budowy... Generalnie koncepcja jest taka -odzysk po cieczy brudnego zawilgoconego czynnika -odparowanie -destylacja -rektyfikacja -filtracja -przy ściśle kontrolowanym ciśnieniu i temperaturze poszczególnych aparatów -potem sprężarka -odolejanie -czynnika wyjściowego -odzysk ciepła do podgrzewania części destylacyjnej -skraplacz i filtracja wyjściowa. W efekcie z brudnego czynnika woda i olej mają być wytrącane do oddzielnego pojemnika -a oczyszczony ciekły czynnik -albo do butli -albo zwracany do płukanej instalacji celem wymywania kolejnej porcji brudów. Wymina R22 na R407C w Chillerze - mg - 2011-03-30 Czy proces oczyszczania będzie cykliczny(napełnianie części płukanej ciekłym czynnikiem i gwałtowne odparowanie)?. Czy przez oczyszczaną część układu czynnik w fazie ciekłej będzie stale przepływał zabierając olej itp. Jeśli to nie tajemnica Zastanawiałem się nad drugą opcją tyle że ustrojstwo robi się mało mobilne
Wymina R22 na R407C w Chillerze - wit - 2011-03-30 to malutkie ustrojstwo... dość małej mocy wyjdzie prawie 70kg wagi... i raczej stały przepływ. jak to małe się sprawdzi to zbuduję większe... Wymina R22 na R407C w Chillerze - mg - 2011-03-30 Faktycznie, maleństwo
|