Forum Klimatyzacja
Kangoo - brak klimy - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Kangoo - brak klimy (/showthread.php?tid=4649)

Kangoo - brak klimy - metiumen - 2011-03-16

Witam,

Moje auto to Kangoo 1,5 DCI, 80 KM z 2004 roku z klimą manualną .... Kupiłem bez działającej klimy ,ale postanowiłem ją uruchomić. Pojechałem do serwisu i po podłączeniu do automatu manometry nawet nie ruszyły ... czyli brak czynnika. Ustawiono automat i władowali mi coś ok 620 g. czynnika. Po zakończonej pracy manometry na wyłączonej klimie pokazywały i temp. zewnętrznej 10 stopni :
Wysokie - 4
Niskie - 5

Po odpaleniu auta i włączeniu ręcznym klimy cisza..... sprężarka nie pracuje. Nie miałem czasu aby sprawdzali mi przyczyny więc pojechałem dzisiaj. Ciśnienia były takie same , ale czynnika ubyło do 430g. Co nie zmienia faktu że nawet przy tej ilości czynnika sprężarka powinna ruszyć. Auta jednak nie zostawiłem bo mogą się za niego zabrać dopiero w piątek.
Wiem , że na pewno gdzies czynnik znika i myśle że znajdę sam wyciek bo mam lampe i okulary UV ale nie wiem co sprawdzić przy sprężarce... nie mam żadnego schematu klimy z kangoo

Szanowni panowie mogą coś doradzić ?

pozdrawiam

Kangoo - brak klimy - mg - 2011-03-16

Możemy...zmień serwis!
Próbę szczelności wykonuje się przed napełnieniem.

Kangoo - brak klimy - majki - 2011-03-16

przyczyn może być wiele np, zaworki na przyłączach serwisowych,chłodnica czyli skraplacz,uszczelnienia sprężarki,zaciski węży gumowych,jest gdzie szukać ,ale pisałeś że posiadasz lampę uv ,więc do własnej ciekawosci możesz poświecic sobie po tych wszystkich elementach ,pod warunkiem że jest kontrast uv w układzie,pozdrawiam i powodzenia

Kangoo - brak klimy - skspert - 2011-03-16

Poszukaj serwisu,który się na tym zna.Wcale nie wiadomo czy jest nieszczelność,automaty oszukują.

mg napisał(a):Możemy...zmień serwis!
Próbę szczelności wykonuje się przed napełnieniem.

Zrobili automatem TEXA czy coś w tym stylu Smile
Bardziej jestem ciekawy czemu sprężarka nie startuje ... miernik mam , przydałby się schemacik jakiś... może ktoś ma z autodaty do mojego modelu

pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie.

piszecie .... znajdź dobry serwis ... tylko jak poznać który jest dobry ?

Fachowca poznasz po tym że nie rozstaje się z ,,budzikami" czytaj zespołem manometrów. Wink

lupa napisał(a):Takie automaty tworzą ludzie.Czyli do sprawdzenia czy się myli czy nie.Automaty tworzy się dla dwóch pokroi ludzi.Znających się na auto klimatyzacji aby usprawnić ich pracę.I nieznających się nabijając klienta posiadaniem takiego automatu celem podwyższenia psychologicznego podwyższenia komfortu klienta że przebywa pod fachową opieką.

Wiem, że automat nie zawsze wykryje szczelność może w 70 % jest w stanie a może nie... i jak pisałem pobawię się lampką UV bo mam gdzie i mam gdzie bo wiem , że kontrast wpuścili...
Cały czas mnie gryzie brak reakcji sprezarki....

mg napisał(a):Fachowca poznasz po tym że nie rozstaje się z ,,budzikami" czytaj zespołem manometrów. Wink

Hehe, masz racje bo Ci też zerkali na " budziki" ale po co jak po nabiciu ciśnienia były ok a reszty i tak nie wiele wyczytali bo sprężara nie ruszyła więc i budziki nic nie pokazywały oprócz HP-4 i LP-5

Z baranami nie będę dyskutował... hehe
Jesteś stroną w problemie? mitumenn

Kangoo - brak klimy - skspert - 2011-03-16

Gdzie kupiłeś takie autko z zestawem UV ????
Może to Ty jesteś tym serwisem????????

skspert napisał(a):Gdzie kupiłeś takie autko z zestawem UV ????
Może to Ty jesteś tym serwisem????????

zestaw pożyczyłem a serwisem nie jestem ..... inaczej nie prosiłbym was o pomoc....
Dziwne forum .... fachowe, podejrzliwe
no nic
dzięki za pomoc
można zamknąć temat..