![]() |
|
Ile i jakie rurki - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Ile i jakie rurki (/showthread.php?tid=4663) |
Ile i jakie rurki - tarkosz - 2011-04-19 Witam, Jestem w trakcjie remontu 3 poziomowego mieszkania i zdecydowałem się na rozprowadzenie instalacji pod klimatyzację. Planuję wstawić jednostkę zewnętrzną na balkon na pierwszej kondygnacji i dalej 3 jednostki wewnętrzne na każdej kondygnacji. Powierzchnie: 1 kondygnacja - 50m2 2 - 20m2 3 - 20m2 Moje pierwsze pytanie dotyczy ilości rur które należy poprowadzić. Trzeba prowadzić po 2 rurki (czynnik chłodzący) do każdej jednostki, z jednostki zewnętrzej, czy można je łączyć przy jednostach? Ile i jakie rurki - tommatiz - 2011-04-19 Kolego za dużo pisania jak to zrobić. Poproś fachowca o pomoc bo to nie tylko rurki chłodnicze ale i rurka od skroplin, kabel sterujący i kabel zasilający. Jesteś instalatorem czy użytkownikiem przyszłej klimatyzacji? Dodatkowo musisz wiedzieć jakie średnice tych rur musisz położyć a to będziesz wiedział wtedy jak zdecydujesz się na konkretny model parownika i do tego modelu konkretnie trzeba dane średnice kłaść. Ile i jakie rurki - tarkosz - 2011-04-19 Dziękuję za szybką odpowiedź. Jestem elektrykiem i użytkownikiem, więc z prądem nie ma problemu, rury do skroplin też nie są skomplikowane. Dzisiaj chcę rozprowadzić instalację bo właśnie są robione wszędzie sufity podwieszane i budowane ścianki, a urządzenia będą kupowane jak będą pieniądze, czyli nie wiadomo kiedy. Znając życie domyślam się że nie ma tu za dużo do liczenie w grę wchodzą pewnie rurki 6 i 9mm ewentualnie jeszcze 12mm. Tak samo jak nikt nie liczy średnicy przewodów elektrycznych w mieszkaniach czy domach bo to są standardy. Więc prosiłbym o zaproponowanie jakiegoś rozwiązania (chodzi mi o rurki) a potem będzie się dobierać urządzenia do rurek Albo jakiś pomocn link, gdzie można poczytać na ten temat. Ile i jakie rurki - tommatiz - 2011-04-19 2x 1/4 i 3/8 i 1x1/2 i 1/4 Sterowanie w 95% Inverterów to 4x1.5mm2 ale jak jestes elektrykiem to połóż 5x1.5mm2 zasilanie to 3x2.5mm2 Skropliny idą na 1/2 cala tylko że je musisz tak ułożyć aby nie były ani za wysoko ani za nisko. Ten w salonie będzie większym parownikiem i tam weź poprawkę na jego wymiary. Skoro jestes elektrykiem to masz dwie prawe ręce to sobie dasz radę a w razie co pytaj. Pzdr Ile i jakie rurki - Ghost70 - 2011-04-19 tarkosz napisał(a):Więc prosiłbym o zaproponowanie jakiegoś rozwiązania (chodzi mi o rurki) a potem będzie się dobierać urządzenia do rurek Nie chciałbym Ci umniejszać bo nie wiem ile wiesz o instalacji chłodniczej ale: 1. rurki muszą być chłodnicze (specjalnie przygotowane) a nie takie miedziane z Castoramy czy Obi do c.o. 2. rurki muszą być w izolacji - pamiętaj - każda rurka w oddzielnej - żebyś czasem po dwie nie izolował reszta tak jak tommatiz radzi PS dzisiaj już chyba tego nie położysz
Ile i jakie rurki - tarkosz - 2011-04-19 Czyli na 1 kondygnację 1/2 i 1/4 a na te wyżej po 1/4 i 3/8. I jeszcze pytanie co do prowadzenia, prowadzę po 2 rurki z balkonu do każdego urządzenia? Czyli na balkonie mam 6 rurek (miedź) i przy każdym urządeniu 2? Czy można je łączyć? Ile i jakie rurki - tommatiz - 2011-04-19 lepiej kłaść z jednej rurki bez łączenia tym bardziej że nie będziesz miał potem możliwości naprawy złącza jak będzie czynnik uciekał. Tak, na balkonie musisz mieć 3 rurki cienkie 1/4 i 2 rurki 3/8 i jedna rurka 1/2 oczywiście wszystko calowe i przy parowniku po jednej grubszej i cienkiej. najlepiej zaznacz kolorami te linie abyś nie pomylił się przy podłączeniu. ja stosowałem kolorową izolację na rury i kabel sterujący. Pzdr Ile i jakie rurki - tarkosz - 2011-04-19 Nie chciałbym Ci umniejszać bo nie wiem ile wiesz o instalacji chłodniczej ale: 1. rurki muszą być chłodnicze (specjalnie przygotowane) a nie takie miedziane z Castoramy czy Obi do c.o. 2. rurki muszą być w izolacji - pamiętaj - każda rurka w oddzielnej - żebyś czasem po dwie nie izolował Tak, wiem, z tego co widzę to są gotowe z izolacją: http://allegro.pl/rura-miedziana-1-4-chlodnicza-w-otulinie-i1560555981.html Wiem też że powinny być spawane na twardo, ale jak zrobie łagodne przejścia to nie będę musiał nigdzie ich łączyć, dopiero przy urządzeniach kształtki itp. Ale to narazie odległa przyszłosć. Dobrze myślę? Ile i jakie rurki - tommatiz - 2011-04-19 Te średnice są do układania bez kształtek nawet i większe średnice typu 5/8 i 3/4 wygina się za pomocą doświadczenia albo za pomocą giętarki. Linie musisz tak ułożyć aby wystawały ze ściany włącznie z rurką od skroplin i wszystko przykryje się parownikiem. Pierw montujesz tak zwane plecy urządzenia ( blachę) i wyginasz rury bez kształtek... Jak znajdę zdjęcia takich instalacji zrobionych wcześniej to wyślę Tobie na maila. Pzdr
Ile i jakie rurki - llort - 2011-04-19 Standardem są komisje kwalifikacyjne dopuszczające do pracy takich elektryków jak ty.Obiad i gorzała.Dla mnie standardem jest penis u mężczyzny i macica u kobiety.W energetyce pewne rzeczy się dobiera nie według standardów tylko obowiązujących przepisów. Ile i jakie rurki - tarkosz - 2011-04-19 llort napisał(a):Standardem są komisje kwalifikacyjne dopuszczające do pracy takich elektryków jak ty.Obiad i gorzała.Dla mnie standardem jest penis u mężczyzny i macica u kobiety.W energetyce pewne rzeczy się dobiera nie według standardów tylko obowiązujących przepisów. "Obiad i gorzała" To już nie ta epoka dziadku. Ile i jakie rurki - llort - 2011-04-19 Ponaglałem 3 miesiące temu
Ile i jakie rurki - byniom - 2011-04-19 Co do średnic to spotkałem sie kilka razy że wedłóg prawideł powinno być 1/4 i 3/8 a było 1/4 i /12 i tutaj sie robi lekkie zamieszanie Ile i jakie rurki - llort - 2011-04-19 moim zdaniem przegrzanie wzrosło
Ile i jakie rurki - tarkosz - 2011-04-20 A co z maksymalną długością instalacji? Bo widziałem w jednej karcie że dla danego urządzenia wynosiła 14m. Ile i jakie rurki - byniom - 2011-04-21 Chodziło raczej o odległość od najdalszej jednostkiwewnętrznej do zewnętrznej. |