![]() |
|
odzysk ciepła z serwerowni - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: odzysk ciepła z serwerowni (/showthread.php?tid=4701) |
odzysk ciepła z serwerowni - jacek 64 - 2011-03-12 Mam następujacy temat do dyskusji. Chodzi o odzysk ciepła z serwerowni. Klient mieszka w domu jednorodzinnnym , a w piwnicy znajduje się duża serwerownia na jakieś 50 komputerów. Polowa domu to firma zajmująca się usługami informatycznymi. Reszta to pomieszczenia mieszkalne. Jest zainstalowana klimatyzacja - 2 x po 14 kW . Jednostki są dwie dla bezpieczeństwa. Generalnie ilośc wydzielanego ciepła w sererowni jest na około 16 kW. Klimatyzacja będzie modernizowana. Pomyslałem że można by w jakiś sposób odzysakć ciepło z kompterów do ogrzewania domu. Najważniejsze jest utrzymanie stałej temeratury w serwerowni, na poziomie 20st C. Należy oczywiscie opracować tak system aby płynnie chłodził latem i zimą. Odbiór ciepła w zimie , a latem tylko do ogrzewania wody do mycia . Co o tym myślicie ? odzysk ciepła z serwerowni - crocens - 2011-03-12 Da się to zrobić, ale nie wiem, czy na zwykłej klimie to dobre rozwiązanie. Generalnie jest wiele rozwiązań (mówię ogólnie o grzaniu wody, nie tylko w Twoim przypadku. 1. dajemy wymiennik ciepła (np płytowy) obliczony na odebranie temperatury przegrzania, skraplanie bierze skraplacz. 2. dajemy wymiennik ciepła (np płytowy) obliczony na odebranie temperatury przegrzania, skraplacz dobrany na odebranie ciepła przegrzania i skraplania (wentylator na falowniku+trochu automatyki) (w sytuacji gdy nie ma pewności stałego odbioru ciepła przez wodę, jak u ciebie) 3. dajemy skraplacz wodny (wymagany stały odbiór) 4. dajemy specjalistyczne urządzenia (specjalne boilery firmy... nie mozna reklamować ;P ) pewnie jeszcze da się coś wymyśleć. do klimy ja osobiście bym niczego nie montował dodatkowo. Pozdrawiam odzysk ciepła z serwerowni - wit - 2011-03-13 zakładam, że klimy nie mają opcji grzania... bo w serwerowni to raczej niepotrzebne... wymiennik płytowy pomiędzy sprężarkę a skraplacz -odbierający ciepło przegrzania i niewielka około 30-max 50% ciepła skraplania. automatyka jakiejś lepszej klimy powinna sobie poradzić z mniejsza ilością ciepła docierająca do skraplacza. obowiązkowo musi być regulator prędkości wiatraków skraplacza -w lepszej klimie raczej jest fabrycznie... jeśli nie ma -to trzeba dołożyć. niestety przy ingerencji w klimatyzator oczywiście stracisz gwarancje... acha -i na pewno po rozbudowie układu trzeba będzie dać więcej czynnika niż fabrycznie można jeszcze dać kanał łapiący część ciepłego powietrza wydmuchiwanego przez jednostkę zewnętrzną... odzysk ciepła z serwerowni - barbie - 2011-03-13 nie spotkałem od kilku lat nowej klimy bez grzania . odzysk ciepła z serwerowni - jacek 64 - 2011-03-13 Jaką temperaturę móglbym uzyskać ? Jezeli chodzi o kilowaty, to było-by sporo. Ale do ogrzewania domu potrzeba przynajmniej 50 stC. Na skraplaczu chyba tyle nie będzie ? odzysk ciepła z serwerowni - barbie - 2011-03-13 możesz pobierać ciepłe powietrze z serwerowni ? . odzysk ciepła z serwerowni - jacek 64 - 2011-03-13 barbie napisał(a):możesz pobierać ciepłe powietrze z serwerowni ? .Teoretycznie -tak . Ale trzeba by budować kanały wentylacyjne do wszystkich pomieszczeń. Więc raczej odpada. Myślałem też o rekuperacji . Aby w wymienniku krzyżowym ogrzewać wchodzące powietrze- też rozwiązanie. Ale bardziej eleganckie jest wprowadznie ciepła do wody obiegowej w kaloryferach.... odzysk ciepła z serwerowni - barbie - 2011-03-13 zainstaluj w serwerowni pompę ciepła powietrze-woda odzysk ciepła z serwerowni - wit - 2011-03-13 barbie napisał(a):zainstaluj w serwerowni pompę ciepła powietrze-woda za jednym zamachem chłodzić będzie.. opcje grzania w klimach można zablokować. co do wody w grzejniki -i pompy ciepła i odzysk ciepła z klimek i chłodni to ogrzewanie niskotemperaturowe... ze 35- 40stopni. jest jeszcze opcja zamontowania w mieszkaniu jednostek zewnętrznych... albo musisz zbudować własny system od zera.... prosto nie będzie. tanio tez nie. najprościej to kanały wentylacyjne. |