Forum Klimatyzacja
chlodnica klimy z osuszaczem - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: chlodnica klimy z osuszaczem (/showthread.php?tid=4774)

chlodnica klimy z osuszaczem - jozek174 - 2011-04-02

Witam
Mam pytanie odnosnie osuszacza, bylem ostatnio na sprawdzeniu szczelnosci klimy i okazalo sie ze mam dziurawa chlodnice klimatyzacji (skraplacz), kupilem juz nowa i bede zakladal za kilka dni ale ostanio uslyszalem ze powinno sie tez wymienic osuszacz mimo ze jest szczelny bo podobno moze nazbieral juz w sobie duzo wody i mozliwe ze dlatego chlodnica zgnila bo juz ma za duzo wody w sobie i oddaje do ukladu klimatyzacji i miesza sie z czynnikiem r134a, czy to prawda co sie dowiedzialem czy nie???? i czy powinienem wymienic ten osuszacz razem z chlodnica?? a posiadam vectre c diesel

chlodnica klimy z osuszaczem - Bock - 2011-04-02

osuszacz obowiązkowo wymień ! Odpowiada między innymi za pochłanianie wilgoci z układu, a jeśli układ masz rozszczelniony to....wymiana konieczna podobnie z olejem jest bardzo higroskopijny!

dzieki za szybka odpowiedz, tak tez zrobie wymienie i spokoj moze bedzie, a nie orientujesz sie czy przy wymianie wystarczy odkrecic przewody od chlodnicy i osuszacza wstawic nowe czesci i je zakrecic czy trzeba na jakis klej brac czy moze silikon czy same przykrecenie srubami wystarczy?? bo chce sam to zrobic aby taniej wyszlo a nie wyglada na bardzo skomplikowana rzecz i widze ze to na zlaczki ze sruba jest

chlodnica klimy z osuszaczem - Bock - 2011-04-02

wystarczy wymienić o ringi jeśli tam są nic więcej nie dajesz, skomplikowane to może nie jest ale potrzebny jest sprzet odpowiedni jak manometry, pompa próżniowa itp.
W osuszaczu masz Zeolith szybko chłonie wilgoć więc możesz sobie narobić dodatkowych kosztów!

a myslalem ze sa oringi i pojdzie sprawnie, to bedzie troche z tym roboty i juz nie wiem czy samemu sie w to bawic czy lepiej oddac fachowcom ten montaz chlodnicy i osuszacza, koszty koszty i jeszcze raz koszty Sad

chlodnica klimy z osuszaczem - radekklimat - 2011-04-03

jozek174 napisał(a):Witam
Mam pytanie odnosnie osuszacza, bylem ostatnio na sprawdzeniu szczelnosci klimy i okazalo sie ze mam dziurawa chlodnice klimatyzacji (skraplacz), kupilem juz nowa i bede zakladal za kilka dni ale ostanio uslyszalem ze powinno sie tez wymienic osuszacz mimo ze jest szczelny bo podobno moze nazbieral juz w sobie duzo wody i mozliwe ze dlatego chlodnica zgnila bo juz ma za duzo wody w sobie i oddaje do ukladu klimatyzacji i miesza sie z czynnikiem r134a, czy to prawda co sie dowiedzialem czy nie???? i czy powinienem wymienic ten osuszacz razem z chlodnica?? a posiadam vectre c diesel

Z całej tej zawartosci tylko prawda jest to ,, ze wymieniamy filter gdy układ jest nieszczelny natomiast cała reszta to stek bzdur zasłyszana z ust jakiegos idioty.

Generalnie sam tego nie zrobisz bo oprocz montazu mechanicznego to jeszcze trzeba układ sprawdzic na szczelnosc, osuszyc prozniowo a nastepnie napełnic czynnikiem i uruchomic.
Znajdz dobry warsztat ktory ci to zrobi.

chlodnica klimy z osuszaczem - mg - 2011-04-03

Widzę że macie ochotę przysporzyć sobie następnego wroga.
Kto usunął moją wypowiedź z tego tematu.
Proszę przywrócić moją wypowiedź i opisać gdzie nie miałem racji, Usuwanie wpisów bez śladu, bez uzasadnienia, jest dowodem na to że nie macie za grosz szacunku dla ludzi którzy poświęcają swój czas.

ŻENADA !

chlodnica klimy z osuszaczem - llort - 2011-04-03

Powinieneś wymienić filtr osuszacz.To nie jest stek bzdur.

mg napisał(a):Widzę że macie ochotę przysporzyć sobie następnego wroga.
Kto usunął moją wypowiedź z tego tematu.
Proszę przywrócić moją wypowiedź i opisać gdzie nie miałem racji, Usuwanie wpisów bez śladu, bez uzasadnienia, jest dowodem na to że nie macie za grosz szacunku dla ludzi którzy poświęcają swój czas.

ŻENADA !
To tylko pewnie pomyłka jak w moim przypadku ponad rok temu.

chlodnica klimy z osuszaczem - barbie - 2011-04-03

rok temu nie istniałeś .

Jak zawsze masz rację :|