Forum Klimatyzacja
Fieldpiece SMAN3 - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Fieldpiece SMAN3 (/showthread.php?tid=4804)

Strony: 1 2 3

Fieldpiece SMAN3 - Bogdan_New_Jersey - 2011-04-08

[Obrazek: SMAN2_3-src-splash.jpg]

Czy może ktoś posiada już to urzadzenie
Szukam opinii

Aktualnie jest promocja w hurtowni ktorej kupuje 300$

Fieldpiece SMAN3 - Fujitsu Szczecin - 2011-04-08

Witam

Tongue no ładne cacko. Ja nie posiadam ale już o nim marzę. ,,Professional Jobs'' sam sex Big Grin.

Pozdrawiam

Fieldpiece SMAN3 - gadas - 2011-04-08

Bogdan_New_Jersey napisał(a):Czy może ktoś posiada już to urzadzenie
Szukam opinii
Aktualnie jest promocja w hurtowni ktorej kupuje 300$
Ty lepiej zapytaj u Sandersa ile kosztuje transport do PL Smile 100kg .
CPSa też mają ?Wink

Właśnie oglądam i nie mogę się nadziwić sprzęt rewelacja.
http://www.youtube.com/watch?v=eLAZKHAGxfM

Fieldpiece SMAN3 - kubabaku - 2011-04-08

sprzedaje to ktos u nas? chciałem kupić testo 550 ale to wydaje się też niezłą opcją? ciekaw jestem ile to wychodzi u nas?

U nas nikt tego nawet chyba nie widział .
Na ebay ma go mój ulubiony sprzedawca niestety dużo drożej ($419) zresztą też ma testo550($384,94)

Fieldpiece SMAN3 - bartekw - 2011-04-08

ja mam podobne refco. ale tylko podobne bo zadna rewelacja;D

Fieldpiece SMAN3 - Bogdan_New_Jersey - 2011-04-10

Dla tych ktorzy mnie prosili wkladam dokladniejsze zdjecia
[h]Target SH mowi nam jaki ma byc superheat w danym momęcie[/h]

[Obrazek: 1.jpg]

[Obrazek: 2.jpg]

Fieldpiece SMAN3 - kubabaku - 2011-04-10

jest opcja zmiany jednostek? (F na C np)??

Fieldpiece SMAN3 - bartekw - 2011-04-10

ehhh cacuszko Sad Bogdan przyslij mi takie w prezencie na swieta Big Grin

Fieldpiece SMAN3 - byniom - 2011-04-10

Myslę że poza fajnym wyglądem to tak naprawde nie rózni się od tego testo i refco które posiadam . Raczej jest niemożliwe żeby doszły jakies inne funkcje które już są w tego typu sprzętach , tak czy inaczej fajnie wygląda i przyciąga oko Big Grin

Fieldpiece SMAN3 - Fujitsu Szczecin - 2011-04-10

byniom napisał(a):Myslę że poza fajnym wyglądem to tak naprawde nie rózni się od tego testo i refco które posiadam . Raczej jest niemożliwe żeby doszły jakies inne funkcje które już są w tego typu sprzętach , tak czy inaczej fajnie wygląda i przyciąga oko Big Grin
Witam

No właśnie Byniu, chodzi o to że urządzenie, co podkreślił na czerwono Bogdan informuje użytkownika do jakiego Superheat masz dążyć. Pod wynikowym masz rzeczywisty Superheat a niżej cel do którego dążysz. Nie potrzebujesz pomiarów wewnętrznych, zewnętrznych. Urządzenie samo Cię kieruje.

Pozdrawiam

Fieldpiece SMAN3 - crocens - 2011-04-10

przepraszam, a skąd urządzenie wie, jakie przegrzanie ma uzyskać?

Pewnie jest tak że SH trzeba samemu wprowadzić .

crocens napisał(a):przepraszam, a skąd urządzenie wie, jakie przegrzanie ma uzyskać?
Witam

Tak zrozumiałem z rozmowy z Bogdanem. Też się nad tym zastanawiam. Może Bogdanowi chodziło o to że nie jaki ,,ma być'' tylko ,,jaki jest''. Wolałbym urządzenie mieć w ręku podpięte do układu. Mój wylicza Superheat z wynikowego pracy i temperatury przegrzanych par a Superheat muszę sam znać i porównuje go z wyświetlanym. Może ma wpisane wartości Superheat dla różnych układów chłodniczych?

Pozdrawiam

tyle, ze przegrzanie zalezy od budowy układu, rodzaju zaworu, dobrze dobranych urzadzeń... możliwe, że to ty zadajesz mu przegrzanie, które chcesz osiągnąć i ono pilnuje, byś nie przeginał Wink

byniom napisał(a):Pewnie jest tak że SH trzeba samemu wprowadzić .
Witam

Wiesz co Byniu wydaje mi się że jak już to Target SH. Target- z ang. to Cel.

Pozdrawiam

crocens napisał(a):tyle, ze przegrzanie zalezy od budowy układu, rodzaju zaworu, dobrze dobranych urzadzeń... możliwe, że to ty zadajesz mu przegrzanie, które chcesz osiągnąć i ono pilnuje, byś nie przeginał Wink
Witam

Myślisz że dodali ułatwienie dla gości ze słabą pamięcią lub początkujących? Big Grin

Pozdrawiam

może dla ładowania układów z kapilarą, zamiast na wagę, to na przegrzanie Smile

oby nie Big Grin bo zaraz juz nie bedzie potrzebny serwisant przy urzadzeniu tylko maszynka sama wszystko sobie zrobi Tongue

nie ma źle... to ma służyć do tego, byś nie musiał wszystkiego liczyc sam... ale interpretacji nie zastąpi. To może byc niebezpieczne dla nowicjusza który jeszcze nie ma wiedzy/praktyki, może sie na takim czymś przejechać.

Osobiście sam kozystam z wielu programów, arkuszów i innych rzeczy gdy buduję różne układy, ale kazdy program najpierw sprawdzam, czy liczy tak jak ja myślę Wink

Witam

Zgodnie z zasadą ,,Umiesz liczyć- licz na siebie Big Grin''

Pozdrawiam

dokladnie Smile jak juz wspomnialem mam podobne refco. u mnie w firmie tylko ja wiem jak sie nimi poslugiwac :/ montezy twierdza ze wola analogi Big Grin a po prostu nie chce im sie dtr-ki przeczytac i nie maja bladego pojecia o mozliwosciach tego urzadzenia. liczy sie tylko cisnienie a pozniej sie dziwia ze cos jest nie tak Sad

Powiem tak, sprżet tego typu pomaga i ułatwia na zadanie ale musimy wiedzieć tez co ten sprzet pokazuje. Często się spotykam jak ludzie ładują czynnik na manometry analogowe według ciśnień , nie biorąc pod uwagę warunków wewnętrznych i zewnętrznych . Przychodzi zmiana temperatury i warunków i się okazuje że klima jest przeładowana i to sporo . Wielu ludzi ( serwisantów) nie wie że jest coś takiego jak przegrzanie par i że jest to jeden z ważniejszych parametrów. Wracając do tematu to tego typu sprzet nawet jak jest w posiadaniu nowicjuszy to też niewiele sie zda bo części parametrów nie biorą pod uwagę . Dla ludzi zaawansowanych to jets tylko ułatwieniem bo przy manometrach analogowych tez każdy potrafi sobie wyliczyć parametry przegrzania z tym że już trzeba uwagę na tym skupić a nie na wykonywaniu innych czynności natomiast przy manometrach elektronicznych można monitorować parametr np. przegrzania i tyko zwracać uwage czy jest juz właściwy czy jeszcze nie a w przypadku demonstrowanych przez Bogdana peznie same sygnalizują o osiągnięciu danego parametru. Big Grin

no to moze mała zagadka Smile Jak sprawdzić czy czynnik w skraplaczu został w calości skroplony nie rozszczelniając układu, nie ma wziernika.