Forum Klimatyzacja
Plamy na chłodnicy klimatyzacji - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Plamy na chłodnicy klimatyzacji (/showthread.php?tid=490)

Plamy na chłodnicy klimatyzacji - hubi - 2007-05-23

Witam,
Zauważyłem dwie tłuste plamy na chłodnicy klimatyzacji o średnicy 10cm każda. Nie widać żadnych mechanicznych uszkodzeń np. od kamienia, co jest możliwe bo plamy są w dolnej nie osłoniętej cześci chłodnicy.
Klimatyzacja działa, była nabijana 2 miesiące temu.
Czyżbym musiał szukać drugiej chłodnicy. Auto mazda 626 ge. 97r.

--
Pozdr
Hubi

Plamy na chłodnicy klimatyzacji - drago - 2007-05-23

Witam
w chwili obecnej chłodzi ??
była sprawdzana szczelność
no ze była nabijana 2 miesiące temu to nic nie znaczy bo od tamtego czasu freon może sobie powoli wyciekać razem z olejem z układu i przez to masz te tłuste plamy na skraplaczu
proponował bym podjechać do kogoś kto by podłączył sie z zegarami i sprawdził ciśnienia podczas pracy uładu

Plamy na chłodnicy klimatyzacji - hubi - 2007-05-23

W tej chwili chłodzi całkiem dobrze.
Rok temu była nabijana i miesiąc temu dobite zostało 400g.
Pytam dlatego czy jest sens jechania na sprawdzenie szczelności jak widać owe plamy, może lepiej od razu szukać nowego skraplacza i jechać na wymianę.

--
Pozdr
Hubi

Plamy na chłodnicy klimatyzacji - drago - 2007-05-24

czyli według mnie jest tak jak pisałem nieszczenosci na chłodnicy są tak małe ze czynnik bardzo powoli sobie wycieka
jak by miał taki problem to bym sobie sprawdzil szczelnosc ukladu bo moge sie mylic z tym skraplaczem ( wkoncu jestem tylko czlowiekeim Big Grin ) a sprawdzenie nieszczelności to koszt ok 70 zl a skraplacz bedzie zapewne dużo droższy
no ma ktoś inne sugestie ??

Plamy na chłodnicy klimatyzacji - Mareknet - 2007-06-30

Witam szanownych kolegów.
Odnośnie takich plam na skraplaczu: miałem klienta z taką plamą więc sobie myślę sprawdzę mu szczelność azotem. Ustawiłem ciśnienie 15bar i przez 30min nic a nic nie spadło - co jest grane? A czynnika jakoś mało maszyna wyssała (może maszyna uszkodzona? ostatnio w Pajero robiłem uzupełnienie klimy: wg maszyny było tylko 110gram czynnika a klient mówił że klima działała super. Już sam nie wiem o co chodzi)

Dziękuję wszystkim za odpowiedź.

Plamy na chłodnicy klimatyzacji - kubaska - 2007-07-01

Witam moim zdaniem jeżeli jest plama to prawie napewno jest nieszczelnosc
a tak na marginesie skoro dobiłes 400 gram to co z olejem też go dodałes,
z każdym ubytkiem czynnika ubywa też olej i musi być uzupełniony
i np tzw dobijanie to tylko półsrodek najlepiej odessac czynnik oczyscic zważyć uzupełnic
do danych fabryczbych czynnik i olej

Plamy na chłodnicy klimatyzacji - Absolut - 2007-07-01

Może przy nabijaniu dodali ci barwnik z olejem to by było najłatwiej sprawdzić lampą uv i wszystko jasne. Ja barwnik dodaje przy każdym nabijaniu klimy i jak coś wycieka to widzę odrazu. 400 g. czynnika to trochę za dużo moim zdaniem na ubytek przez rok czasu i pewnie jednak jest jakiś mały wyciek.