![]() |
|
Galeria LG A12AWU - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Galeria LG A12AWU (/showthread.php?tid=4903) |
Galeria LG A12AWU - Przemonter - 2011-07-06 witam!problem polega na tym że nie chce chłodzić?ciśnienie ok freon wbity na wage,linia ok 3 m,na grzaniu zasuwa(45 stopni na wylocie z parownika)a na chłodzeniu d..a,16 stopni i nie schodzi niżej.wina zaworu czy raczej elektroniki poradzcie cos koledzy:-)z góry dzięki za pomoc Galeria LG A12AWU - tommatiz - 2011-07-06 Grzać zawsze będzie nawet na małej ilości czynnika ale chłodzić już nie. Jeżeli wymienniki są czyste to sprawdź raz jeszcze czynnik. A w ogóle jakie masz ciśnienia na chłodzeniu? Dla przykładu: Carrier 3.5kW On/Off na chłodzeniu dawał na wydmuchu 17'C a na grzaniu 45'C a ciśnienie na chłodzeniu 1.6 atm. Przyczyna w tym przypadku to zbyt mała ilość czynnika. Pzdr Galeria LG A12AWU - Przemonter - 2011-07-06 to jest inverter.tez myślalem ze za malo czynnika to cykałem tak po pare gram i nic to nie dało.wiec żeby być pewny ze nie przeładowałem to ściągnąłem i nabiłem jeszcze raz na wage tyle co było fabrycznie na tabliczce bo krótka linia,ale niestety też nic to nie pomogło... Galeria LG A12AWU - crocens - 2011-07-06 a może klima nie była uzywana a Ty przyjechałeś kiedy było 27*C krótko po deszczu i klient otworzył okna by wpuścić świeżą bryzę? Bo jeśli takto możesz mieć 17*c... Galeria LG A12AWU - kondzio85 - 2011-07-06 Może któryś z czujników temperatury, invertery LG posiadają 5 lub 6 czujników : na wejściu i wyjściu parownika, na wyjściu sprężarki, na wyjściu ze skraplacza, i czujnik temperatury zewnętrznej w skraplaczu. Ewentualnie może też być czujnik na rurze ssącej w skraplaczu. Wystarczy że jeden z tych czujników siądzie (co niestety się często zdarza) i cała klima już wariuje. Jeżeli ciśnienia będą w porządku to sprawdź czujniki. Czujnik temperatury powietrza (parownik lub skraplacz) - Rezystor (norma): 10K?/ przy 25? Czujnik na rurze - Rezystor (norma): 5K?/ przy 25? (odłączony) Czujnik rury wylotowej ze skraplacza może mieć 10 lub 5K?/ przy 25? (nie pamiętam dokładnie) Wszystkie czujniki mają charakterystykę NTC wiec ze wzrostem temp. rezystancja maleje. Galeria LG A12AWU - tommatiz - 2011-07-07 Sprawdź cewkę zaworu czy ma właściwe parametry aby otwierać zawór PMV. Być może tu jest problem. Galeria LG A12AWU - barbie - 2011-07-07 wezwij autoryzowany serwis . Galeria LG A12AWU - Przemonter - 2011-07-10 jesteś bardzo pomocny barbie,podobnie jak ten serwisant z LG który był i powiedział że laptop nie widzi urządzenia więc nie pomoże,ale na jego oko to urządzenie działa prawidłowo(16 stopni na wylocie)??? Galeria LG A12AWU - bartekw - 2011-07-10 Przemonter napisał(a):jesteś bardzo pomocny barbie,podobnie jak ten serwisant z LG który był i powiedział że laptop nie widzi urządzenia więc nie pomoże,ale na jego oko to urządzenie działa prawidłowo(16 stopni na wylocie)???skad jestes? mysle ze bede mogl ci pomoc Galeria LG A12AWU - llort - 2011-07-10 barbie napisał(a):wezwij autoryzowany serwis .Autoryzację można kupić ,a ten przypadek jest udowodnieniem mojej tezy.Autoryzowane serwisy coraz częściej korzystają z programów niż doświadczenia.Nie znam tabliczki mnożenia ale jestem gość w tej dziedzinie ponieważ posiadam kalkulator i najnowsze testo
Galeria LG A12AWU - bartekw - 2011-07-10 tu sie z toba musze zgodzic. niestety teraz autoryzacje serwisowa dostajesz za pare stow nawet nie musisz pojawic sie na szkoleniu. zreszta po co? na szkoleniach serwisowych firmy poswiecaja 80% czasu na marketing. jezeli pojdziesz i bedziesz chcial sie czegos nauczyc to srogo sie pomylisz. ale papier bedziesz mial a wlasnie pozniej pojedzie taki gosc na awarie i bez czekera nic nie zrobi bo nie wie o co chodzi.
Galeria LG A12AWU - kondzio85 - 2011-07-10 Przemonter napisał(a):jesteś bardzo pomocny barbie,podobnie jak ten serwisant z LG który był i powiedział że laptop nie widzi urządzenia więc nie pomoże,ale na jego oko to urządzenie działa prawidłowo(16 stopni na wylocie)???Dziwne że nie widział urządzenia... A masz na płycie w skraplaczu złącze diagnostyczne cn-lgmv lub JIG-PC ?? Bo jeśli złącze jest to powinno zadziałać, a może wina leży po stronie płyty głownej. Najpierw sprawdź czujniki temperatur, bo algorytm sterowania zaworem oparty jest na temperaturze czujników. Ostatnio UT36 miał fabrycznie zamienione czujniki (t.zewnętrznej i t.skraplacza), a kaseta UT48 odwrócone czujniki IN i OUT w parowniku. Wtedu klima chodziła ale zawór przymykał lub otwierał się za mocno. RE: Galeria LG A12AWU - hunter418@wp.pl - 2022-10-18 (2011-07-06, 18:08:43)Przemonter napisał(a): witam!problem polega na tym że nie chce chłodzić?ciśnienie ok freon wbity na wage,linia ok 3 m,na grzaniu zasuwa(45 stopni na wylocie z parownika)a na chłodzeniu d..a,16 stopni i nie schodzi niżej.wina zaworu czy raczej elektroniki poradzcie cos koledzy:-)z góry dzięki za pomocWitam mam podobny problem, tyle że po wymianie sprężarki i płyty klima ruszyła, ładnie grzeję ale jak przełączę w chłodzenie to wentylator zewnętrznej rusza amperomierz na jednej z faz sprężarki pokaże na ułamek sekundy pół ampera, później nic, wentylator jeszcze chwilę pracuję i się wyłącza. Czy ktoś miał coś podobnego? Pozdrawiam |