![]() |
|
klima nie chłodzi - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: klima nie chłodzi (/showthread.php?tid=4916) |
klima nie chłodzi - janpl2 - 2011-05-01 posiadam volvo v40 1996 1,8 115km i klimatronika czy ustawie na auto wszystko i 17C czy ustawie na max chlodzenie do powietrze leci takie same czy jest klima na on czy off bylem na kompleksowym nabiciu i odgrzybieniu klimy podlaczali taka maszyne dalem 200pln i chodzi tak samo czyli nie chlodzi, co ciekawe wyjeli z mojej klimy ok 1-2% czynnika a powinno byc 100procent czyli praktycznie go nie bylo a sprezarka chodzi tak samo przed i po nabiciu moze umyc chlodnice? mam karchera i aktywna piane, warto? sprezarka chodzi parenascie sek wylacza sie na kilka s i znów chodzi parenascie sek i tak w kółko a zeby bylo chlodno musze jezdzic z nawiewem na 4-5 ustawionym czyli na maxa zrobiłem tak dałem na niebieskie pole nawiew na kratki i pozycje 5 włożyłem jeden termometr to kratki nawiewu po lewej stronie kierownicy a drugi położylem na siedzenie tylne właczyłem auto zamkłem i czekałem ok 5minut na dworze było ok 21C, auto stało w cieniu w aucie termometr przy kratce pokazywał 9C, termometr na siedzeniu tylnim 16C przy tym mimo ze klima miała max chłodzic to wentylator włączał sie i wyłączał co chwile tz 30s pracowal wyłączył się na 5s i znowu ok 30-60s praca, wyłączył sie na 5s i tak w kółko wszystko jest ok? a temperatury? nie powinno być mniej? przeciez jak będize na dworze 30-35C to ja sie ugotuje... do 16C klima mi schłodziła przy max ustawieniu wentylatora na pozycję 5 przy 21C na dworze a co przy 35C? nie powinno na kratkach być ok 5C a w aucie nie powinno sie schlodzic do ok 12C? u kolegi w aucie to nawet w upaly 25-35C ustawia nawiew na 1 i na twarz i jest przyjemna we wnętrzu temp chłodno i to bardzo a jak da na 2 to juz jest zimniutko, u mnie zeby bylo jako tako chłodno trzeba jezdzic na max ustawieniu wentylatora klima nie chłodzi - janpl2 - 2011-05-02 ref klima nie chłodzi - Shitashii - 2011-05-02 1. Ciekawe jak dużą masz nieszczelność w układzie. 2. Mam v40 i klima pracuje z temperaturą "bezpieczną dla zdrowia" czyli nawiew ok 7-8*C :/ (kiedyś miałem 4-7*C) 3. 16*C to nie jest temperatura komfortu. Tym bardziej 12*C. 4. Ile Ci "nabili" tego freonu? 5. Niezależnie od pkt-u 4, jak masz możliwość sprawdź pracę klimatyzacji przy napełnieniu ok 600-650g. klima nie chłodzi - janpl2 - 2011-05-03 zrobiłem tak dałem na niebieskie pole nawiew na kratki i pozycje 5 włożyłem jeden termometr to kratki nawiewu po lewej stronie kierownicy a drugi położylem na siedzenie tylne właczyłem auto zamkłem i czekałem ok 5minut na dworze było ok 21C, auto stało w cieniu w aucie termometr przy kratce pokazywał 9C, termometr na siedzeniu tylnim 16C przy tym mimo ze klima miała max chłodzic to wentylator włączał sie i wyłączał co chwile tz 30s pracowal wyłączył się na 5s i znowu ok 30-60s praca, wyłączył sie na 5s i tak w kółko wszystko jest ok? Wystarczy ze na dworze jest powyzej 22C i swieci slonce to w cieniu chlodzi ok ale w pelnym sloncu tak to slonce grzeje bude ze w aucie jest jak w saunie, szyby pozamykane i musze jechac na nawiewie utawionym na maxa 4-5 cos jest nie tak w innych autach przy ustawieniu na 1 jest chlodno i przyjemnie a ja musze ustawic na 4-5 i nawiew dac wprost na twarz zeby cos poczuc wg mnie powietrze tylko troszke jest chlodniejsze od zwyklego bez klimy a moze nawet wcale nie chlodzi wyciągli 20g czynnika a nabili ok 900g umyc chlodnice karcherem i aktywną pianą? jak? klima nie chłodzi - Shitashii - 2011-05-03 zrób pkt 5. i umyj skraplacz - czemu nie. klima nie chłodzi - j_a_c - 2011-05-03 jak nabili to działała choć chwile?? co stwierdzili fachowcy?? jak dla mnie jest nieszczelność ,albo nie działa wentylator na chłodnicy to ostatnio plaga wtedy czynnik wyrzuci klima nie chłodzi - janpl2 - 2011-05-04 zrobili kompleksowy przeglad + odgrzybianie ozonowe i podlaczyli taka specjalna maszyne a nie nabijalem u pania Kazia freonem, najpierw spr czy sprezarka chodzi wydalem 200pln i jak dla mnie chodzi klima tak samo wtedy bylo na dworze chlodno wiec nie powiem Wam czy chlodzila lepiej ale jak na mój gust chlodzila tak jak przed nabiciem odzyskali 20g a nabili cos kolo 900g czy 850g sprezarka chodzi tz jak nacisne na ac on to widze po obrotach i wentylator od klimy sie wlacza na 30s i wyłacza na 5s i znów włacza na 30s i wyłacza na 5s i tak w kółko, wentylator od chlodnicy wlacza sie tylko w korku w upaly powyzej 30C na dworze na kilkadziesiąt sekund wiec jak bylo 20g czynnika to dlaczego sprezarka i klima dzialala tak samo? a nie powinna sie wyłaczyc ze wzg bezpieczenstwa? dodam ze jak pracuje klima to slysze taki szum jakbym przesuwal szafe takie odglosy jak z tylu lodówki, ale powietrze z nawiewów leci takie jak bez wlaczonej klimy lub troszke tylko schlodzone Jak umyc skraplacz zeby nic nie zepsuc? gdzie on jest? mam karchera i aktywną piane jakby co Jak dam nawiew na środkowe kratki i ustawie na 4-5 wiatrak czyli na maxa to chlodzi ok nawet chlodno jest ale to wyje jak cholera a jak dam nawiew na 1 to juz jest duszno musze ustawic kratki wprost na twarz zeby mi wialo na twarz bo inaczej idzie sie ugotowac, u kolegi w aucie moze dac nawiec na szyby! i dmuchawe na 1 i wlacza klime i nawet przy ponad 30C czuc chłód i jest przyjemnie to u mnie tak sie nieda zrobic, musze dac na środkowe kratki, nawiew na twarz i dmuchawe na 4-5 to czuje chłód, to juz lepiej wole nawiew dac na 0 i pootwierac okna jest chociaz ciszej i tez chlodno od wiatru klima nie chłodzi - cleanpark - 2011-05-04 po moim uważaniu byłeś jednak u Pana Kazia jak można wbić bez próby szczelności przy tak małej ilości gazu w układzie, chyba że chciałeś tanio... ja i tak pojechałbym do nich z reklamacją w końcu zapłaciłes 200zł ![]() ![]() ja bym klienta nie wypuścił z tak działąjącą klimą po napełnieniu (ale on nabijał a nie napełniał).... Ps jakie były ciśnienia po napełnieniu po włączeniu klimatyzacji????? klima nie chłodzi - janpl2 - 2011-05-04 150zł serwis klimy + 50zl odgrzybianie ozonowe podłączył taką maszyne pod klime i bardzo dlugo ta maszyna tam dzialala ponad 1h i robila jakąs próżnie itp wiec chyba ta maszyna spr szczelnosc klimy? jakie byly ciśnienia to tego nie wiem klima nie chłodzi - mg - 2011-05-04 Maszyna zazwyczaj nie wykryje nieszczelności, próba szczelności za pomocą azotu jest najbardziej wiarygodna. Oczywiście potrzeba na to czasu, nie 1min.
klima nie chłodzi - janpl2 - 2011-05-05 oglądalem skraplacz i wg mnie jest szysty miedzy blaszkami niema nic wiec myc? karcherem? nie uszkodze? klima nie chłodzi - wally - 2011-05-05 nie myj karszerem po powyginasz lamelki i zrobisz sobie kuku - ja bym spryskal aktywna piaka i obficie splukal woda klima nie chłodzi - janpl2 - 2011-05-05 aha a moge ustawic w karcherze od 0 do 150bar wiec moge ustawic aby nie za mocno lało bo przeciez na maxa to strach troszke klima nie chłodzi - janpl2 - 2011-05-05 Posiadam karchera 120 lub 150bar musialbym spr aktywną piane tenzi max oraz taka nakladke pianownice wiec chcialem umyc jak to zrobic? otworzyc maske? pryskac od zewnątrz? czy od wentylatorów? gdzie pryskac? po lewej mam wentylator od klimy po prawej od silnika całą chlodnice umyc? wg mnie najpierw jest skraplacz a za nim chlodnica i wg mnie skraplacz jest czysty i drozny, chlodnice ciezko ocenic w jakim jest stanie nic sie nie stanie jak wodą tam poleje? czytalem na necie ze sama woda nic nie zdziła trzeba uzyc aktywną piane ale w jakich proporcjach? ja wymieszac czytalem takze ze trzeba to zrobic pod cisnieniem bo takie sobie polewanie i to nic nieda, a boje sie ze polamie te blaszki jak ja umyć? pod jakim katem? od której strony po umyciu klime powinna o wiele lepiej chłodzic? co ona ma do chlodzenia klimy jesli temp silnika zawsze wynosi 1/3-1/2 max nigdy wiecej klima nie chłodzi - mg - 2011-05-05 Użycie chemii grozi szybką perforacją skraplacza, odradzam! klima nie chłodzi - janpl2 - 2011-05-05 no to myc czy nie myć? co tz perforacją? jestem w kropce to co zrobic umyc ją? klima nie chłodzi - mg - 2011-05-05 Chemią można się bawić jak masz skraplacz zdemontowany, wtedy masz gwarancje że wypłuczesz dokładnie czystą wodą. Pozostawiona chemia na powierzchni skraplacza może doprowadzić do przyśpieszonej korozji i nieszczelności. Wniosek, jeśli myjesz skraplacz na aucie to tylko czystą wodą. Oczywiście myjka ciśnieniowa to dobry pomysł. klima nie chłodzi - Robert81r - 2011-05-05 Cytat:Oczywiście myjka ciśnieniowa to dobry pomysł. oczywiscie zakladajac ze ktos sie tym posluguje i uzywa dodatkowo glowy. Pozaginac lamele to tez nie jest sztuka ... Cytat:po umyciu klime powinna o wiele lepiej chłodzic? co ona ma do chlodzenia klimy jesli temp silnika zawsze wynosi 1/3-1/2 max nigdy wiecej nie podales podstawowych parametrow pracujacego ukladu i dlatego nikt Ci nie odpowie. Mozesz uruchomic klime i o ile jest dojscie to na pracujacym ukladzie mozna sprobowac lac po skraplaczu zimna woda. klima nie chłodzi - janpl2 - 2011-05-06 to niewiem co mam zrobic, umyc samą wodą bez aktywnej piany i jeszcze bez cisnienia bo mozna pozaginac to raczej sie ona nie umyje jak tylko lekko poleje wodą bez chemii a dlaczego niby po umyciu miala by klima lepiej chlodzic? a normalną rzeczą jest fakt ze wentylator od klimy wlaczasie na 20-30s i wyłacza na 5s i tak w kólko? i normalne jest ze jak klime wlacze to są dzwięki jakby ktos przesuwal szafe i takie jak z tyłu lodówki we wnętrzu auta? jak by cos szorowalo itp Czy prawidlowo dzialajaca klima wymusza ustawienie nawiewu prawie na maxa zeby bylo chlodno czy powinno dac sie na 1 a nawet na szyby i powinno byc chlodno nawet w upaly? klima nie chłodzi - mg - 2011-05-06 Podjedź do serwisu klimatyzacji, niech posłuchają, oni powinni wiedzieć co i jak.
klima nie chłodzi - janpl2 - 2011-05-06 byłem i zrobili przegląd + odgrzybianie dalem 200pln i nadal na 1 nie chlodzi u kolegi w aucie to daje sie 1 i przy ponad 30C w aucie jest chlodno a ja musze jezdzic na max nawiewie klima nie chłodzi - cleanpark - 2011-05-06 poczytaj co napisał Ci MG!!!!!!!!! podjedz do serwisu klimatyzacji a nie do nabijaczy!!!!!!!! Ja też uważam że masz nieszczelność albo jakiś problem wymagający diagnozy przez specjalistów!!!!! Nikt na forum na odległość nie naprawi CI tego auta nie mając odczytów z manometrów podczas pracy klimy!!!!!!!!! PS 200zł za pełny serwis przy zużytej ilości gazu 900gr przy tej cenie gazu która jest to prawie darmo!!!!! klima nie chłodzi - janpl2 - 2011-05-06 150pln zaplacilem za podlaczenie specjalnej maszyny i nabijanie układu trawło to bardzo długo ok 1,5h gdzies ta maszyna tak dlugo dzialala i mówicie ze tanio? odzyskali 20g a nabili cos kolo 900g ale jak bylo 20g to takze sprezarka pracowala tak samo jak teraz czyli 20-30s pracy 5s wylaczona i tak w kólko a nie powinna wcale nie chodzic? za odgrzybianie ozonowe zaplacilem 50pln jak juz mówilem przy max nawiewie i temp na dworze 21C uzyskalem na term w kratce 9C nie mniej! a w aucie bylo 16C ale klima dziala na maxa klima nie chłodzi - cleanpark - 2011-05-06 JEZUUU TRZYMAJCIE MNIE!!!! Jak u nabijacza to i tak za dużo, jak w serwisie klimatyzacji to tanio. Gaz w zależności od rejonu Polski ale jest mniej więcej po 15zł za 100gr Tobie zaaplikowali 900gr to jest 135zł za gaz. W takim razie ile kosztowała amortyzacja maszyny i 1,5 godziny pracy specjalisty???? 15zł????? jak na specjalistę stawka śmieszna..... U mnie zapłaciłbyś za taką usługę 220zł + 50 odgrzybianie, ale nie wyjechałbyś z niedziałającą, a nawet gdyby przez przypadek tak się stało, mógłbyś wrócić z reklamacją i nie wysłał CIę do diabła tak jak zrobił ten koleś co Ci nabijał bo nie sądzę że nie podjechałeś do niego z reklamacją..... jak dla mnie dyskusja zamknięta a Tobie radzę się udac do specjalisty a nie kogoś kto kupił maszynę żeby mieć co robić jak akurat nie przekłada kół.... klima nie chłodzi - Robert81r - 2011-05-06 Cytat:Gaz w zależności od rejonu Polski ale jest mniej więcej po 15zł za 100gr Tobie zaaplikowali 900gr to jest 135zł za gaz. a co to jest za gaz po 150PLN/kg ? |