Forum Klimatyzacja
Przerywana praca sprężarki BMW E36 - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Przerywana praca sprężarki BMW E36 (/showthread.php?tid=4918)

Przerywana praca sprężarki BMW E36 - Andrzej87 - 2011-05-01

Witam

Czy w BMW E36 z 96 r. sprężarka klimatyzacji powinna po jej włączeniu chodzić nieustannie do jej wyłączenia przez użytkownika czy powinna wyłączać się i włączać samoczynnie po kilka razy na minutę(lub troszkę rzadziej)?

Pozdrawiam

Przerywana praca sprężarki BMW E36 - elektromechanik - 2011-05-02

Andrzej87 napisał(a):Witam

Czy w BMW E36 z 97 r. sprężarka klimatyzacji powinna po jej włączeniu chodzić nieustannie do jej wyłączenia przez użytkownika czy powinna wyłączać się i włączać samoczynnie po kilka razy na minutę(lub troszkę rzadziej)?

Pozdrawiam

Masz :

1 za mało gazu w układzie. NAJBARDZIEJ PRAWDOPODOBNE

2 uszkodzony zawór rozprężny

Sprężarka powinna pracować do momentu wyłączenia przez Ciebie lub do osiągnięcia temperatury nastawionej (wyłączona przez termostat ).

Przerywana praca sprężarki BMW E36 - janpl2 - 2011-05-02

u mnie jest to samo pracuje i niepracuje
30s pracuje 5s nie pracuje i tak w kółko a ostatnio nabijalem klime wiec pewnie gaz jest

Przerywana praca sprężarki BMW E36 - Andrzej87 - 2011-05-02

Moja z tego co zauważyłem chodzi cały czas, a koledzy w swoich E36, E46, E39 mówią, że się włącza i wyłącza i tak powinno być.

Czyli u mnie jest dobrze?

W E36 panel nie potrafi zarządzać sprężarka pod kontem jej włączenia samoczynnego po nastawieniu temperatury na mniejszą niż otoczenia i nie potrafi jej wyłączać po osiągnięciu temperatury. Potrafi tylko ją wyłączać dla bezpieczeństwa: oblodzenie parownika, wys. temp. lub ciśnienie itp. Tak jest z tego co wiem. Ewentualnie proszę mnie poprawić.

Jeżeli mam rację z tym panelem, to wtedy termostat nie ma nic do wyłączenia sprężarki po osiągnięciu temperatury wewnątrz czyli sprężarka byłaby sterowana wyłącznie przez użytkownika lub zabezpieczenia?

Pozdrawiam

Przerywana praca sprężarki BMW E36 - gajdek419 - 2011-05-02

W E36 montowano spręzarki ze stałą wydajnością (tłokowe lub łopatkowe, w zależności od silnika) także załączanie/rozłączanie sprzęgła sprężarki jest jak najbardziej prawidłowe. W ten sposób realizowana jest regulacja wydajności sprężarki w zależności od potrzeb i warunków pracy.

Przerywana praca sprężarki BMW E36 - elektromechanik - 2011-05-02

gajdek419 napisał(a):W E36 montowano spręzarki ze stałą wydajnością (tłokowe lub łopatkowe, w zależności od silnika) także załączanie/rozłączanie sprzęgła sprężarki jest jak najbardziej prawidłowe. W ten sposób realizowana jest regulacja wydajności sprężarki w zależności od potrzeb i warunków pracy.

OK. Ale z taką częstotliwością ????? ( po kilka razy na minutę )? :mad:

Jeszcze się z takim czymś nie spotkałem no ale Rolleyes Rolleyes Rolleyes

Przerywana praca sprężarki BMW E36 - gajdek419 - 2011-05-02

co do częstotliwości zał/wył sprzęgła to trzeba popatrzeć jak wygląda sprawa na manometrach

Przerywana praca sprężarki BMW E36 - radekklimat - 2011-05-03

W BMW tak jest a czestotliwosc załaczania na podstawie opowiadan i tak jest do sprawdzenia, jest jeszcze cos takiego jak termostat przeciwzamrozeniowy i moze to on działa.