![]() |
|
Koło pasowe i sprzegiełko w Audi a4 b6 - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Koło pasowe i sprzegiełko w Audi a4 b6 (/showthread.php?tid=4919) Strony:
1
2
|
Koło pasowe i sprzegiełko w Audi a4 b6 - piotrek_ - 2011-05-02 witam wszystkich to mój pierwszy post tutaj wiec jakby co proszę o wyrozumiałość ![]() mam taki mały problem, zawiozłem moje autko do mechanika bo coś mi stukało pod maska, okazało się ze sprzęgiełko koła pasowego od klimy poszło, mechanik chciał wymienić całość tzn koło, sprzęgiełko, gumy i jakiś pierścień, no ale na moje nieszczęście nie mógł dostać zamienników , ory ponad 800 zł... więc wziałem części i sam jakoś szukam ale ciężko idzie ale do rzeczy...mechanik powiedział ze stare koło pasowe mogło by być ale miał zastrzeżenia do łożyska, sprzęgiełko rozwalone wiec trzeba kupić też gumy, więc po 1 czy kupować cały kompletny zamiennik koło 350-400 zł 2 wymienić łożysko w starym kole, dokupić sprzegiełko i i gumy i z tego wszystkiego złożyć całość co by kosztował około 200 zł jeśli miałbym wybijać łożysko to jakbym miał to zrobić żeby było ok, bo z tego co widać http://i55.tinypic.com/2eq9kxk.jpg nie ma żadnego zabezpieczenia (segera) z góry dzięki za pomoc Koło pasowe i sprzegiełko w Audi a4 b6 - mg - 2011-05-02 Sprężarka nie jest przypadkiem zatarta?, gdzieś jest przyczyna rozpadnięcia się sprzęgła. :/ Koło pasowe i sprzegiełko w Audi a4 b6 - gajdek419 - 2011-05-02 to jest sprzęgło zrywalne tzn przeciązeniowe. Jeżeli uszkodzeniu uległa tarcza z 6 wypustkami to zadziałało zabezpieczenie przeciążeniowe tzn albo ciśnienie w układzie wzrosło do zbyt dużej wartości albo sam kompresor stanowi zbyt duży opór. Jednak w praktyce bardzo często wybijają się tylko same gumowe tłumiki ale uszkadza się wtedy koło. Przy próbie wybicia łożyska jest duża szansa na pęknięcie koła.... Co do oferowanych sprzęgieł na necie to wiele oferowanych sprzęgieł ma zbyt duże bicie (promieniowe i wzdłużne) a poza tym pękają przy normalnym ciśnieniu pracy układu (zbyt słaby materiał). U siebie sprawdzamy każde sprzęgło pod kątem minmalnej wartości przenoszonego obciązenia. Koło pasowe i sprzegiełko w Audi a4 b6 - piotrek_ - 2011-05-03 no nawet nie straszcie ze moze to byc wina sprezarki... zaryzykowalem i kupilem kolo ze sprzegielkiem jakzalozymy to zobaczymy jak to bedzie usterka nie stala sie nagle, halas powiekszal sie z czasem ale kilkanascie tys km jeszcze na tym zrobilem tyle ze ostatnio stalo sie to bardzo irytujace, mysle ze to z czasem sie gumy wyrobily a jak juz bylo tak daleko to sprzegielko poszlo i sie ten metalowy srodek polamal Koło pasowe i sprzegiełko w Audi a4 b6 - gajdek419 - 2011-05-03 A gdzie zakupiłeś to sprzęgło? Koło pasowe i sprzegiełko w Audi a4 b6 - piotrek_ - 2011-05-03 w firmie zajmujacej sie klima samochodawa, czesci, serwis etc... kupilem ale jeszcze tego nie mam bo zamawialem w poniedzialek mechanik u ktorego jest auto zamawial 2 razy i 2 razy przyszly zle czesci, w koncu mowi ze moze ory, wiec sam wzialem te czesci i probuje cos na wlasna reke, no ale dopiero jak przyjdzie kolo i sprzegielko to zobacze czy to aby napewno to i czy wszystko sie zgadza, jakby co to moge oddac Koło pasowe i sprzegiełko w Audi a4 b6 - mg - 2011-05-03 Czy ten mechanik ma pojęcie o klimatyzacji?, jeśli nie, to po założeniu sprzęgła i odpaleniu klimy coś chrupnie, łupnie i wszystko zaczniesz od nowa a uszkodzonej mechanicznie części nie wymienisz. Koło pasowe i sprzegiełko w Audi a4 b6 - piotrek_ - 2011-05-03 no ja mu to powiem, bo jakby to popsul to bym sie w**rwil ale zapewnie to wszystko byla wina wyrobionych gum Koło pasowe i sprzegiełko w Audi a4 b6 - piotrek_ - 2011-05-10 mg napisał(a):Czy ten mechanik ma pojęcie o klimatyzacji?, jeśli nie, to po założeniu sprzęgła i odpaleniu klimy coś chrupnie, łupnie i wszystko zaczniesz od nowa a uszkodzonej mechanicznie części nie wymienisz.wykrakales chyba jednak sprezarka, co sadzicie?? Koło pasowe i sprzegiełko w Audi a4 b6 - mg - 2011-05-10 Czy mógłbyś opisać własnymi słowami doznania akustyczne? A nie mówiłem! Wrona Koło pasowe i sprzegiełko w Audi a4 b6 - piotrek_ - 2011-05-10 mg napisał(a):Czy mógłbyś opisać własnymi słowami doznania akustyczne?hmm sprzegielko znow zerwalo, wypadlo, ale nie wiem kiedy, zauwazylem to jak klima calkiem przestala dmuchac zimniejsze powietrze, otworzylem maske i zajrzalem co jest nie tak, zauwazylem tylko wypadniete sprzegielko..., teraz wszystko cicho chodzi tyle ze kilma nie pracuje.... Koło pasowe i sprzegiełko w Audi a4 b6 - mg - 2011-05-10 Tym razem skorzystaj z usług firmy specjalizującej się w serwisowaniu klimatyzacji samochodowej. Nie jestem wroną , po prostu to było do przewidzenia!
Koło pasowe i sprzegiełko w Audi a4 b6 - piotrek_ - 2011-05-10 mg napisał(a):Tym razem skorzystaj z usług firmy specjalizującej się w serwisowaniu klimatyzacji samochodowej.postaram sie, ale dobrych mechanikow jak na lekarstwo niestety no coz myslalem ze to jednak wystarczy wymienic, oczywiscie jeszcze odwiedze mechanika ktory wymienial to bo ja mu mowilem czy sprezarka czasem nie jest zatarta i czy wszystko z nia ok.. Koło pasowe i sprzegiełko w Audi a4 b6 - Bogdan_New_Jersey - 2011-05-11 zapros twojego mechanika na www.forum.klimatyzacja.pl moze sie czegos nauczy
Koło pasowe i sprzegiełko w Audi a4 b6 - piotrek_ - 2011-05-11 Bogdan_New_Jersey napisał(a):zapros twojego mechanika na www.forum.klimatyzacja.plhehe ![]() nie moj, poprostu taki wybor padl, kiedys sie sprawdzil, teraz jednak go to przeroslo Koło pasowe i sprzegiełko w Audi a4 b6 - Bogdan_New_Jersey - 2011-05-11 zapytaj sie chlopakow z forum gdzie pracują moze masz do ktoregos nie dalego a za nich gwarantuje ze sa prawdziwymi fachowcami Koło pasowe i sprzegiełko w Audi a4 b6 - piotrek_ - 2011-05-11 Bogdan_New_Jersey napisał(a):zapytaj sie chlopakow z forum gdzie pracująmam pytac kazdego z osobna?? ja jestem ze slaska, niedaleko żor
Koło pasowe i sprzegiełko w Audi a4 b6 - Bogdan_New_Jersey - 2011-05-11 no i wystarczy jutro sie dowiemy kogo tu mamy z twoich rejonow a ja jestem z B-B Koło pasowe i sprzegiełko w Audi a4 b6 - piotrek_ - 2011-05-11 Bogdan_New_Jersey napisał(a):no i wystarczyno fajnie by bylo jak ktos by sie znalazl... Koło pasowe i sprzegiełko w Audi a4 b6 - Bogdan_New_Jersey - 2011-05-11 idz juz spac bo wrony zaczynaja wczesnie skrzeczec i sie nie wyspisza uwas jest juz 2:20 w nocy Koło pasowe i sprzegiełko w Audi a4 b6 - piotrek_ - 2011-05-11 Bogdan_New_Jersey napisał(a):idz juz spac bojak tu spac jak moja ukochana oooo sie sypie
Koło pasowe i sprzegiełko w Audi a4 b6 - mg - 2011-05-11 B-B kojarzy mi się z zapachem gotowanej margaryny, Szyndzielnią i Basztową.
Koło pasowe i sprzegiełko w Audi a4 b6 - gajdek419 - 2011-05-11 moim zdaniem problem moze byc ze złą jakoscią nowego sprzęgła, tzn zrywa się za wczesnie.... Koło pasowe i sprzegiełko w Audi a4 b6 - piotrek_ - 2011-05-11 gajdek419 napisał(a):moim zdaniem problem moze byc ze złą jakoscią nowego sprzęgła, tzn zrywa się za wczesnie....no ale to chyba tez da sie sprawdzic Koło pasowe i sprzegiełko w Audi a4 b6 - gajdek419 - 2011-05-11 no da się... albo sprawdzasz cisnienia w układzie albo samo sprzęgło. Naprawdę na rynku dostępne są wadliwe sprzegła i zeby było ciekawie sprzedajacy nie zdają sobie z tego sprawy... |