![]() |
|
Klimatyzacja w domku dla laika :) - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Klimatyzacja w domku dla laika :) (/showthread.php?tid=4988) |
Klimatyzacja w domku dla laika :) - paqo - 2011-05-18 Witam! Nie ukrywam że na klimie mizernie sie znam ale technicznie jestem wydaje mi sie dobry wiec chcialbym zaistalowac takowa u siebie w domku. Nakresle temat po kolei. Jestem w posiadaniu fabrycznie nowej jednostki zewnetrznej PANASONIC CS-V34BBP8 - troche danych technicznych : -zasilanie 3 fazowe, 10kW, -BTU/h - 34100 -35m3/ min i oczywiscie dedykowanej jednoski kanalowej wewnetrznej . Mam juz dla niej miejsce na poddaszu a jednaostka polaczona z jed.zewnetrzna przewodami ok. 15m (w instrukcji jest napisane ze czynnika zawartego w jednostce zew. wystarcza na 30m przewodow) Chce przewodami wentylacyjnymi rozprowadzic to do trzech pomieszczen. Najwieksze ok 60m2 + ok 35m2 + sypialnia ok 15m2 moje pytanie to : 1.jakimi narzedziami powinienem dysponowac przy uruchomieniu tego i na co zwrocic uwage (czy moge to zrobic jako laik? 2.skad powinno byc zasysane powietrze - czy z najwiekszego pomieszczenia(tego ktore sie najbardziej nagrzewa podczas lata? licze na wyrozumialosc i pomoc z Panstwa strony - a ze jestem wiecznym majsterkowiczem to chcialbym podjac sie tego zadania we wlasnym zakresie - nie ze wzgledu na koszty ale WYZWANIE ![]() pozdrawiam, Pawel Klimatyzacja w domku dla laika :) - Bogdan_New_Jersey - 2011-05-18 no i co o tym myslicie? ![]() moim zdaniem jak chcesz to zrobić to poproś kogoś kto sie na tym zna i ma potrzebne narzędzia bo śrubokręt i kombinerki to trochę za mało ![]() i wykonaj ten projekt z fachowcem Klimatyzacja w domku dla laika :) - Fujitsu Szczecin - 2011-05-19 Witam Pomogę Ci trochę z narzędziami jakie potrzebne są do pracy przy instalacjach: Wedle przepisów podstawowym sprzętem w każdej firmie zajmującej się instalacjami chłodniczymi do których należy też montaż i serwisowanie klimatyzatorów typu split powinny być: 1. Stacja odzysku czynnika i butla do każdego czynnika osobno z którym się pracuje. Wydatek ok. 2000-5000 PLN (alternatywą jest dzierżawa w PROZONIE) 2. Butle do odzysku na każdy czynnik z którym się ma do czynienia osobna butla. Najlepiej dwu zaworowa. Wydatek ok. 100-300 PLN 3. Manometry serwisowe + węże. Jeżeli są analogowe powinny obsługiwać czynnik przy którym pracujemy. Cena ok. 500 PLN. Jeżeli manometr jest cyfrowy obsługuje dużą ilość czynników (odchodzi nam tworzenie kolekcji manometrów). Dodatkowo do kompletu możemy dokupić wakuometr (dokładny pomiar próżni) i termoparę (termometr zintegrowany z manometrem). Cena ok. 1500 PLN 4. Pompa próżniowa. Wybór zależy od wielkości instalacji jakie będziemy obsługiwać. Cena ok. 1000-3000 PLN. 5. Waga elektroniczna lub dozownik czynnika (cylindry). Ja osobiście korzystam z wagi z dozownikiem zintegrowanym. Pozwala on na dokładną aplikację czynnika do instalacji. Cena ok. 1900 PLN 6. Narzędzia do obróbki połączeń rur chłodniczych: - kielichownica precyzyjna ok. 800 PLN (można taniej można drożej chodzi głównie o efekt końcowy. Najlepiej ,,Dziadkowa'') - przecinaki do rur chłodniczych (ja używam na grzechotkach) Cena ok. 150 pln. - klucze dynamometryczne do połączeń gwintowych. (opcja dla zaawansowanych a może właśnie dla początkujących) ok. 200PLN - giętarki a.) sprężynowe Cena ok. 100 PLN /komplet b.) mechaniczne Cena ok. 350 PLN (kiepskiej jakości) 6. Przyrządy pomiarowe podstawowe: - do pomiaru temperatury ( termometr ) Cena ok. 80 PLN - do pomiaru wielkości elektrycznych (cęgi) Cena ok. 200 PLN 7. Detektor wycieków czynnika (osobiście używam urządzenia z czułościom do 2g/rok BARDZO WAŻNY PRZYRZĄD Cena ok. 1000 PLN Ponad to do prawidłowego wykonywania instalacji chłodniczych pomocne będą: 1. Palnik tlenowo-propanowy Cena ok. 2000 PLN 2. Roztłaczaka kielichów do połączeń rur chłodniczych (nie zalecane ale nieraz konieczne) Cena ok. 800 PLN 3. Zestaw do azotu butla 20 l + manometry z wężem oraz końcówką serwisową do klimatyzacji Cena ok. 700 PLN (wygodniejsza jest opcja 2X11L) Do podstawowego serwisowania i utrzymania czystości urządzeń: 1. Czynnik wg zapotrzebowania. (czynnik r410a 11 kg Cena ok. 400 PLN) 2. Narzędzia do czyszczenia układów klimatyzacji wg obsługiwanych urządzeń. np klimatyzatory typu split: - szczotki do czyszczenia lameli Cena ok. 80 PLN komplet - chemia do czyszczenia i dezynfekcji jednostek wewn. Cena ok 100 PLN (1l w atomizerze) - chemia do czyszczenia jednostek zewn. Cena ok. 200 PLN + 100 PLN (cena 5 l środka + hydronetka) Nie będę szczegółowo wymieniał narzędzi jakie również są niezbędne do prowadzenia prac przy montażach: - drabiny różnych wielkości i zastosowań - szelki i liny do zabezpieczeń przy pracach na wysokości - wiertarki, młoty przebiciowe + akcesoria. - poziomnice, waserwagi - odcinaki do rur plastikowych - detektor do metali i przewodów schowanych w ścianie. WAŻNE - klucze nastawne, klucze specjalne. - krótkofalówki Mam nadzieję że o niczym nie zapomniałem i post uświadomi Ci że my z tego żyjemy i musimy inwestować że być profesjonalni. Ceny narzędzi mogą być teraz wyższe ze względu na to że lista pisana była 3 lata temu. Pozdrawiam Klimatyzacja w domku dla laika :) - miezala5 - 2011-05-19 Znowu pago bedzie psioczyl co to za forum \! ![]() nikt nie pomoze itd No ale inaczej jak ko9ledzy wyzej nie mozna odpowiedziec! ![]() Pozdrawiam! Robert Klimatyzacja w domku dla laika :) - Fujitsu Szczecin - 2011-05-19 paqo napisał(a):licze na wyrozumialosc i pomoc z Panstwa strony - a ze jestem wiecznym majsterkowiczem to chcialbym podjac sie tego zadania we wlasnym zakresie - nie ze wzgledu na koszty ale WYZWANIEWitam Weź firmę, myślę że chłopaki będą zadowoleni że ktoś za nich robi a oni tylko nadzorują poprawność prac. Miałem takiego klienta kiedyś nie nadążyliśmy za nim. Potem trochę było głupi brać całą kwotę za robociznę, ale nie dyskutował zapłacił za całość jak to my byśmy robili. Ap ropo facet chłodniarz. Tyle że na platformach wiertniczych. Duże układy chłodnicze, zasady zna ale nie odważył się sam na dobór i montaż. Pozdrawiam Klimatyzacja w domku dla laika :) - llort - 2011-05-19 Wiecznie można coś robić.Ja wiecznie naprawiam swój zegarek atlantę.A on wiecznie nie działa
Klimatyzacja w domku dla laika :) - byniom - 2011-05-20 To może zanieś go do zegarmistrza i daj jemu zarobić. choć natura człowieka taka że może samemu się uda i zaoszczędzi
Klimatyzacja w domku dla laika :) - barbie - 2011-05-20 to jest podróbka dla marynarzy .nie warto tego reperować,zamiast rubinów są szkiełka . |