Forum Klimatyzacja
LG S12AT inverter problem z uruchomieniem - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: LG S12AT inverter problem z uruchomieniem (/showthread.php?tid=4993)

LG S12AT inverter problem z uruchomieniem - ON/OFF - 2011-05-20

Witam,
Prosba o pomoc. Uruchamialem dzis ww urzadzenie [klient porobil przebicia, polozyl korytka, podciagnal zasilanie, ja mialem polaczyc jednostki ze soba. Po wyprozniowaniu, probie szczelnosci i wypelnieniu ukladu wlaczylem klime, wystartowala w trybie chlodzenia. Niestety jednostka zewnerzna nie pracuje, sprezarka nie zalacza sie, wewnetrza daje tylko nadmuch. Wentyaltor zewnetrznej od czasu do czasu zalaczal sie. Zadnych kodow bledow. Sprezarka nie rusza wiec pradu nie zmierze a cisnienie na manometrach - normalne "postojowe". zauwazylem jedynie impulsy na zacisku 3 sterowania jednostki zewn. czyli zpewne zawor 4drogowy - to przy przylozeniu tradycyjnej próbowki/neonowki. Polaczenia wg scematow na tabliczkach jednostek. Dlugosc instalacji freonowej <6mb. Jednostka zewn. ponizej wewnetrznej ok. 3m. W zestawie nie bylo zadnych kabli. Zastanawiam sie czy nie ma w tej klimie jakiegos przewodu czujnika miedzy jednostkami, ktory moglbym ew. pominac. Pomocy - to moja pierwsza "wtopa"!

LG S12AT inverter problem z uruchomieniem - byniom - 2011-05-21

Kolego odłącz od zasilania odczekaj kilka minut i sprawdź uzojenia sprężarki , jeżeli wiesz jka pomierzyć inverter to by było jeszcze lepiej ale myślę że niewiesz skorozadajesz to pytanie.

LG S12AT inverter problem z uruchomieniem - Fujitsu Szczecin - 2011-05-21

Witam

Jakbyś zapomniał podłączyć przewodu czujnika j. z. to byś miał komunikat. Myślę że panikujesz a powinieneś ogrzać czujnik wewnętrznej żeby oszukać temperaturę.

Pozdrawiam

LG S12AT inverter problem z uruchomieniem - barbie - 2011-05-21

czy podłączyłeś zasilanie do jednostki zewnętrznej--inwentery podłącza się inaczej ? .

barbie napisał(a):czy podłączyłeś zasilanie do jednostki zewnętrznej--inwentery podłącza się inaczej ? .
Witam

Weź mnie oświeć, po co mącisz w głowie chłopakowi i tak wystraszony jest.

Pozdrawiam

LG S12AT inverter problem z uruchomieniem - barbie - 2011-05-21

dwa dni temu widziałem LG w którym MAJSTER podłączył zasilanie do jednostki zewnętrznej i wewnętrrznej,trzy lewe zaciski w jednostce wewnętrznej nie były podłączone,bezpiecznik na 24 BTU B16 .kolego opis podłączenia jest na pokrywkach zacisków jednostek .weź do pomocy elektryka który potrafi czytać schematy .

Witam

Spokojnie wczytaj się w jego posta.

Ja pół roku temu położyłem instalacje pod ASYA09LG, zasilanie przygotowałem do wewnętrznej. Gość wykończył mieszkanie na TipTop. Ten model jest już wycofany a nowe ASYA09LE mają już zasilnie do zewnętrznej. Jak w kablu sterująco-zasilającym między jednostkami masz 230V to co za problem? Chyba że podłączysz nie w te piny.

Pozdrawiam

LG S12AT inverter problem z uruchomieniem - Bogdan_New_Jersey - 2011-05-21

barbie napisał(a):czy podłączyłeś zasilanie do jednostki zewnętrznej--inwentery podłącza się inaczej ? .

A moze podłaczyli stałe napiecie? Smile dwu fazowe Smile

LG S12AT inverter problem z uruchomieniem - ON/OFF - 2011-05-21

Dzieki za odpowiedzi.
Postaram sie w poniedzialek na spokojnie poobserwowac u klienta.

Urzadzenia podlaczam zawsze wg schematu z klapek i nie ide na skroty mostkujac gdzie wygodniej. Ten LG ma zasilanie do zewnetrznej [power input;L,N,PE] druga listwa/kostka podlaczeniowa do jednostki wewn. 1-L,2-N, PE, i przewod nr 3 i to samo w jednostce wewnetrznej. Zasilanie miedzy obiema litwami zewnetrznej i tak jest zmostkowane wg schematu z tym, ze L przez bezpiecznik wewnetrzny.
Dzis podlaczalem Samsunga inverter seriaT i mial tez zasilanie do zewnetrznej ale podwojne przylacze skad L,N szly na wewnetrzna [+ kazdy z tych kabli swoj PE], sterujace 2 zyly: F1 i F2 trzecim kablem tak, ze bylo gesto a dodam, ze klient jeszcze dolozyl sobie przy okazji przewod [ i to 3x2,5] do rolet okienych na przyszlosc. Montaz byl w wiezowcu z plyty podtynkowy gdzie plyta skladala sie z duzej ilosci kamieni, dodatkowo jedn.zewn. byla do powieszenia na sciance bocznej balkonu wiec szelki bo d... poza barierka. Dobrze, ze juz niedziela...

LG S12AT inverter problem z uruchomieniem - ON/OFF - 2011-05-23

Witam,
Problem rozwiazany. Wina tkwi w sprzecie. Po rozebraniu jedn. zewn okazalo sie, ze wysuniety jest wtyk zasilania sprezarki. Kabelek byl za krotki. Naprezenie tak duze, ze pekl zatrzask trzymajacy wtyczke - lezal na izolacji sprezarki. W fabryce wcisniety byl " na chama" i bardzo naciagniety. Klima ruszyla ale musialem caly czas trzymac wtyk w gniezdzie, po puszczeniu rozlaczalo sie samoistnie wskutek naprezenia. W zalaczeniu zdjecia z komorki. Klient bedzie reklamowal ale nie wiem co z tego wyjdzie. Jesli przyjdzie mi to poprawiac to zakladam, ze dokupie wtyk ale pytanie jak najlepiej go podlaczyc? - kostka, tulejka zagniatana? Przewod ten jest przeciez najbardziej obciazony pradowo + narażony na drgania + mozliwosc ocierania o elemeny sprezarki. Idealnie byloby na pewno wymienic caly az do polaczenia w sprezarce ale chyba problem z dostepem a sprezarki z urzadzenia to juz raczej sam nie wyciagne. Sama jednostka jest umiejscowiona pod schodami wiec dostep tylko od przodu. Jak bede mial okazje to sprawdze jeszcze numery/serie i kraj producenta- moze ktos bedzie mial podobne problemy.

LG S12AT inverter problem z uruchomieniem - byniom - 2011-05-24

Jednak bylem blisko Big Grin Tak na marginesie to się nie spotkałem żeby były takie krótkie , turki już całkiem oszczędzają Big Grin